Οι εκλογές θα περάσουν και (ελπίζω) αργά ή γρήγορα θα ξαναμπούμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς μας. Ελπίζω να μπορέσουμε και να ξεπεράσουμε και τις πληγές που άφησαν οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού. Κάποια στιγμή λοιπόν θα αρχίσουμε να συζητάμε πάλι για τα media, τα social media και τα ΜΜΕ, τον ρόλο του Internet, των blogs κ.λ.
Σίγουρα θα ακουστεί και πάλι το επιχείρημα ότι “τα blogs είναι ερασιτεχνικά και αναξιόπιστα, ενώ στα ΜΜΕ δουλεύουν επαγγελματίες και υπάρχουν συντάκτες και αρχισυντάκτες και η πληροφορία φιλτράρεται και είναι επώνυμα και αξιόπιστα”. Εγώ θα κρατήσω για εκείνη την συζήτηση το άρθρο του 30 ΜΕΡΕΣ, “Eπινοούνται εμπρηστές“.
Προσοχή, δεν υπονοώ ότι δεν υπήρχαν εμπρηστές. Απλά στέκομαι στο γεγονός ότι τα κανάλια παρουσίαζαν πληροφορίες που όχι μόνο ήταν αδιασταύρωτες, αλλά σε μερικές φορές και κατασκευασμένες. Και βέβαια στο μέγιστο ατόπημα που φαίνεται να έκανε η ΕΡΤ, να “στήσει” ουσιαστικά (γιατί “στήσιμο” είναι όταν δείχνεις μόνο ένα μέρος της εικόνας με σκοπό να βγάλουν οι τηλεθεατές άλλο συμπέρασμα από αυτό που θα έβγαζαν αν την έβλεπαν όλη) μία είδηση -και μάλιστα είδηση με μεγάλη πολιτική και εθνική σημασία.
Θα ήθελα πολύ να δω αν τα ΜΜΕ θα υπερασπιστούν την αξιοπιστία που ευαγγελίζονται ότι έχουν. Θα μηνύσουν όσους βγήκαν στα παράθυρα και έλεγαν ψέματα; Θα κινηθούν διαδικασίες απόλυσης (και γιατί όχι ποινικές) εναντίον όσων έκαναν ρεπορτάζ που παραπληροφορούν τόσο στα ιδιωτικά κανάλια όσο και στην κρατική τηλεόραση; Πού είναι το ΕΣΡ που υποτίθεται ότι θα επιτηρεί και το διαδίκτυο να επιβάλει κυρώσεις;
Pingback: buzz
Το θέμα είναι ότι στα παραδοσιακά μέσα ξέρουμε τους ιδιοκτήτες τους και την ιστορία των δημοσιογράφων τους, οπότε λίγο κριτική σκέψη να έχουμε, βγάζουμε τα συμπεράσματά μας για μία είδηση ή γνώμη που παρουσιάζουν. Αντίθετα, τα περισσότερα blogs καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, όσον αφορά τους συντάκτες τους, πράγμα που με κάνει αρκετά επιφυλακτικό απέναντί τους. Γνώμη μου είναι ότι για να αποκτήσουν αξιοπιστία τα blogs πρέπει οι συντάκτες τους να δηλώνουν καθαρά την ταυτότητα και τον παρελθόν τους, όπως έχεις κάνει εσύ.
σήμερα παίρνεις λίαν καλώς.
/διορθώνω το email/
Παναγιώτη το πρόβλημα είναι, δυστυχώς, πως τα κανάλια απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν έχει έχει κριτική σκέψη. Πιστεύεις πραγματικά πως το κοινό που ικανοποιείται με τις εκπομπές των κυριών Δρούζα και Πάνια, θα θυμάται σε 10 μέρες τι λέγαν τα κανάλια περι εμπρηστών;
Είναι λάθος για τους bloggers να πιστεύουμε πως όλοι είναι σαν κι εμάς. Δεν είναι. Δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν θέλουν να γίνουν.
Δεν είμαστε όμως και όλοι άγιοι…Νομίζω πως απλώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα συμπτώματα μη πραγματικής πληροφορίας. Το 1ο βίντεο με τα χαστούκια, μου ήταν αδύνατο να πιστέψω πως είναι αληθινό αφού πέρα από το απίστευτο του όλου πράγματος ο ήχος ήταν ενισχυμένος ώστε να ακούγεται το σλαπ πιο δυνατό. Αυτό τελικά ήταν πραγματικό βίντεο με μια υποψία μεταλλαγμένου ήχου. Όμως σίγουρα θα προκύψουν και άλλα.