μεταφέρθηκα!

Το blog αυτό έχει μεταφερθεί εδώ και μερικές μέρες στην διεύθυνση blog.vrypan.net.

project Σαββατοκύριακου: καθαρισμός παλιού Mac G3

Η μπουγάδα, το στέγνωμα…

… και το τελικό αποτέλεσμα :-)

Power Macintosh G3 aka “Blue&White G3″ (1999)

το LeWeb’11 ήταν μία υπέροχη απόδραση.

Την προηγούμενη Πέμπτη ήμουν στο LeWeb’11. Για την ακρίβεια είχα την τύχη να είμαι μερικές μέρες πιο πριν στο Παρίσι, για μία συγκέντρωση που κάναμε, όσοι ασχολούμαστε με social media στην Ogilvy, στην Ευρώπη.

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη ήταν αφιερωμένες στην Ogilvy, με ένα πρόγραμμα που θύμιζε λίγο σχολείο: “μάθημα” 8 με 6 και μετά στο laptop στο ξενοδοχείο για να δουλέψω σε ότι είχε προκύψει μέσα στην μέρα στο γραφείο στην Αθήνα.

Η μισή Τετάρτη για να λέμε την αλήθεια, διότι από το μεσημέρι και μετά, καθώς και Πέμπτη-Παρασκευή, ήμουν στο LeWeb. Ήρθε σαν φυσική συνέχεια, από την μικρή σχετικά ομάδα της Ogilvy, στο ζωντανό, πολύχρωμο πλήθος του LeWeb.

Τεχνολογία, social media, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ιδέες με κοινό χαρακτηριστικό το μέλλον: από την μικρή start-up, μέχρι την Google και την Renault, από τα panels συζητήσεων, μέχρι τα workshops, το κοινό στοιχείο όλων ήταν ότι μιλούσαν για το τί θα γίνει, τι προβλέπουν ότι θα γίνει, τι ελπίζουν να γίνει, σε μερικούς μήνες, τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα χρόνια.

Οι ομιλίες και οι συζητήσεις που έγιναν on stage ήταν ενδιαφέρουσες. Αλλά το καλύτερο ήταν οι τυχαίες συζητήσεις με τον κόσμο που συμμετείχε. Κάθε φορά που έπιασα την κουβέντα με κάποιον, άκουσα για ένα ενδιαφέρον project.

Έριξα που και που μερικές κλεφτές ματιές στο timeline μου στο twitter, να δω τί γίνεται στην Ελλάδα. Κάποιοι συζητούσαν με κάποιους άλλους ποιοι τα φάγανε, αν ήταν μαζί, αν κάποιοι έφαγαν λιγότερο ή καθόλου κ.λ. Δεν αντέχω να συζητάω τα ίδια και τα ίδια και κυρίως έχω βαρεθεί να κοιτάω πίσω.

Το LeWeb’11 ήταν για εμένα μία υπέροχη απόδραση. Θα την συνεχίσω, όσο μπορώ τουλάχιστον, ακόμη και τώρα που επέστρεψα. Υπάρχουν ελπιδοφόρα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και θα ασχολούμαι με αυτά.

Με την ευκαιρία (και πολύ σχετικό): το αυριανό Opencoffee είναι ένα από αυτά.

LeWeb’11: είχε και λίγο Ελλάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στο Παρίσι για το LeWeb’11. Θα γράψω και άλλα άρθρα, σχετικά με πράγματα που μου έκαναν εντύπωση, σκέψεις κ.λ., αλλά στο πρώτο που θα σταθώ είναι η παρουσία της Ελλάδας. Εννοώ, όχι ως κάτι οργανωμένο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο LeWeb, αλλά ποια ήταν η πιθανότητα να ακούσει κάποιος μία αναφορά στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με πέρυσι και σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος, η Ελλάδα, έστω και δειλά, ακούστηκε.

Ακούστηκε για παράδειγμα από τα παιδιά του babelverse που αν και δεν είναι Έλληνες, ξεκίνησαν την εταιρεία τους στην Ελλάδα το 2010. Το babelverse συμμετείχε στο startup competition του LeWeb’11 και κατάφερε να πάρει την 3η θέση!

Είχαμε και τον Robert Scoble να παίρνει συνέντευξη από τον @apas, για το 4sqwifi -την οποία δεν όμως έχω δει κάπου on-line ακόμη.

Και ξέρω πολύ καλά, ότι οι Ελληνικές start-ups που ήταν στο LeWeb’11 για να αναζητήσουν νέες επαφές, όπως το netrobe, το bugsense ή το Parking Defenders[*], είχαν κινητικότητα.

Πιστεύω πραγματικά ότι δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει μία σημαντική κινητικότητα στον χώρο την “Ελληνικής start-up σκηνής” που θα έλεγε και ο Τζιραλής (σωστά, Γιώργο;), που πριν από 2-3 χρόνια ούτε θα φανταζόμαστε. Ίσως να μην είναι φανερό σε όσους δεν ασχολούνται, αλλά συμβαίνουν σημαντικά πράγματα που με γεμίζουν αισιοδοξία.


[*] που κέρδισαν και το hackathlon του Evernote, διαβάστε σχετικά στο post του Νίκου.

διαβάζω πολύ… youtube τελευταία.

Ψάχνω πριν από μερικές βδομάδες κάποιο καλό βιβλίο για το Google Appengine. Κάτι που να μιλάει σε βάθος για τις τεχνικές optimization, για τα νέα services/features που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία 2 χρόνια που δεν το έχω παρακολουθήσει στενά, για τα διάφορα εργαλεία που βοηθούν να γράψεις μία εφαρμογή ώστε να είναι πραγματικά scalable.

Υπάρχουν 2-3 και μάλιστα σε μορφή ebook (σε ebook τα θέλω), αλλά δεν μοιάζουν να με καλύπτουν -άλλα είναι αρκετά εισαγωγικά και άλλα έχουν εκδοθεί π.χ. το 2009, ενώ αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στο appengine από τότε.

Μετά από αρκετό ψάξιμο, καταλήγω ότι το καλύτερο υλικό είναι τα σχετικά video στο youtube channel των Google Developers. Καταλήγω λοιπόν να ξαπλώνω στο κρεβάτι το βράδυ και αντί να διαβάζω στο ipad κάποιο ebook για το θέμα, να βλέπω τα presentations από το Google IO.

Θα μου πείτε, δεν διαβάζεις, βλέπεις video. ΟΚ. Αλλά μήπως μία από τις μορφές του μελλοντικού βιβλίου, θα μοιάζει κάπως έτσι; Το βιβλίο που το ανοίγεις και βλέπεις video; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα youtube videos στο ipad μου έχουν αποδειχθεί το καλύτερο textbook (ω, τί ειρωνεία!) που θα μπορούσα να έχω…

TEDxAthens Challenge: the Idea!

Το TEDxAthens Challenge έχει σαν στόχο να υποστηρίξει πράξεις που αξίζει να διαδοθούν κινητοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει η κοινότητα του TEDxAthens. Αναζητά ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στον χώρο που ζούμε.

Kάθε χρόνο το TEDxAthens Challenge θα εστιάζει σε ένα διαφορετικό τομέα.

Το TEDxAthens Challenge 2011 ψάχνει για καλά παραδείγματα στο χώρο της Παιδείας και της Μάθησης. Οι ιδέες έχουν μαζευτεί και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καύτερων ξεκίνησε!

challenge.tedxathens.com