Χαροπαλεύει ο 7χρονος που χτυπήθηκε από βολίδα.
Αυτή η βλακεία (η εγκληματική βλακεία) με τα κάθε λογής εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται κατά την Ανάσταση πότε θα σταματήσει; Πότε θα μπορεί κάποιος να πάει στην εκκλησία το βράδυ του Μ. Σαββάτου χωρίς να φοβάται για την σωματική ακεραιότητα, την δική του και των παιδιών του;
Περιμένω να ακούσω τον πρώτο δήμαρχο που θα δεσμευθεί ότι στον δικό του Δήμο, δεν θα υπάρχουν βεγγαλικά, δυναμιτάκια, βολίδες, κροτίδες κ.λ. κατά την Ανάσταση. Θα το διαφημίσω όσο μπορώ και είμαι σίγουρος ότι θα το διαφημίσουν και άλλοι -και θα δείτε ότι θα βγει κερδισμένος, πιστέψτε με!
Όσο για τα ΜΜΕ που εκθειάζουν τις “εορταστικές” αυτές εκδηλώσεις, με πανηγυρικά ρεπορτάζ την επομένη… Πιστεύω ότι έχουν πάνω τους λίγο η περισσότερο από το αίμα όλων αυτών που ακρωτηριάζονται και χάνουν την ζωή τους από εκρηκτικά το βράδυ της Ανάστασης -όπως ο 7χρονος.
Κρίμα το παιδί και κατάρα στον ηλίθιο που βρήκε ευκαιρία να παίξει με το πιστόλι φωτοβολίδας του. Όμως το αίτημα σου δεν με βρίσκει σύμφωνο. Μήπως και στην παραλία να απαγορέψουμε τα ψαροντούφεκα εάν μια μέρα κάποιος ηλίθιος σουβλίσει κάποιον παραθεριστή; Είναι κατανοητή η ενόχληση ή το στρες που προκαλεί αυτή παράδοση με τα βαρελότα στην ανάσταση, ακόμα και σε όσους δεν πηγαίνουμε στην ανάσταση (αφού ώρες πριν αρκετοί “εξασκούνται”). Όμως η παράδοση είναι παράδοση και το να θέλεις να ταιριάζει απολύτως στις δικές σου ανάγκες δεν είναι σοφή σκέψη. Όπως και η πεποίθηση ότι εάν απαγορευτεί μια παράδοση δια νόμου και δια της βίας τότε τα επικίνδυνα φαινόμενα που αυτή καμιά φορά δημιουργεί θα εξαφανιστούν ή ότι δεν θα δώσουν την θέση τους σε άλλα πιο επικίνδυνα. Η παράδοση αλλάζει σιγά-σιγά και με βάση τις επιλογές μικρών ομάδων που την διαφοροποιούν. Το να έρθει ο Δήμαρχος να αποφασίσει με το έτσι θέλω πως θα μοιάζει η τελετή της ανάστασης είναι για μένα πιο επικίνδυνο από τα βαρελότα τα ίδια.
Παναγιώτη, δύο παρατηρήσεις.
1) Τι σημαίνει η δέσμευση ενός δημάρχου να μην υπάρχουν βεγγαλικά στο δήμο του; Κοροϊδία θα είναι διότι πρακτικά μια τέτοια δέσμευση δεν μπορεί να επιβληθεί. Ολόκληρη η πολιτεία του Illinois απαγορεύει τα βεγγαλικά. Τέλη Ιουνίου πολύς κόσμος που ζει κοντά στα σύνορα με τις γειτονικές πολιτείες στις οποίες επιτρέπεται η πώληση, πάει απέναντι (πχ Indiana) να αγοράσει βεγγαλικά για την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου. Μάλιστα οδηγώντας από Illinois προς Indiana μόλις περάσεις το σύνορο τα πρώτα καταστήματα που βλέπεις είναι κάτι τεράστιες αποθήκες πυροτεχνημάτων.
Εκείνες τις μέρες λοιπόν βλέπεις κάποια μπλόκα της πολιτειακής αστυνομίας στους δρόμους κοντά στα σύνορα, να ελέγχουν για πυροτεχνήματα που εισάγονται παράνομα στο Illinois. Οι έλεγχοι είναι αναποτελεσματικοί αφού το βράδι της 4ης Ιουλίου σε κάθε γειτονιά ακούς τα (παράνομα) πυροτεχνήματα να φεύγουν στον ουρανό. Ατυχήματα γίνονται κι εδώ αλλά όχι τόσο τραγικά όσο στην Ελλάδα. Η διαφορά οφείλεται στο είδος των βεγγαλικών: ένα πυροτέχνημα το πολύ πολύ να τραυματίσει αυτόν που το εκτοξευει. Μια φωτοβολίδα θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει βαριά αυτόν στον οποίο θα πέσει αν δεν εκτοξευθεί σωστά.
2) Πιο αποτελεσματική θα ήταν η συστηματική ενημέρωση του κοινού και ειδικά εκείνων των ομάδων πληθυσμού οι οποίες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν βεγγαλικά. Βεβαίως κάτι τέτοιο θέλει επίπονη και συστηματική προσπάθεια. Ευκολότερο είναι να βγάλει ένα φιρμάνι ο δήμαρχος απαγορεύοντας τα βεγγαλικά — όπως μερικά χωριά στη δεκαετία του 1980 ξιπαζόντουσαν πως είναι «αποπυρηνικοποιημένες» ζώνες, λες και το ΝΑΤΟ θα έστηνε σιλό στην… Προσωτσάνη.
3) Ακόμη πιο αποτελεσματική θα ήταν και μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη σωστή χρήση πυροτεχνημάτων.
Κωστα ξεχνάς κάτι πολυ σημαντικό, τα βεγγαλικά και οι κροτίδες στην Ανάσταση εκτος απο επικίνδυνα ειναι και *ΠΑΡΑΝΟΜΑ*. Δεν με απασχολεί καθόλου αν ειναι παράδοση. Και το παραδειγμά σου με το ψαροντούφεκο δεν εχει καμία ούτε ως προς την νομιμότητα ούτε ως προς την εκταση του προβλήματος των βεγγαλικών.
Κώστα, καταρχήν, αυτό που γίνεται απαγορεύεται. Η μόνη απόφαση που χρειάζεται να πάρει μία τοπική αρχή (το “Δήμαρχος” έτσι το ανέφερα, δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος), είναι να εφαρμόσει τον νόμο. Όσο για την “παράδοση”, δεν πάει και τόσο παλιά -εγώ θυμάμαι να κάνω Ανάσταση χωρίς εκρηκτικά…
Αλλά εγώ δεν πρότεινα καν αυτό. Πρότεινα κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους δημότες, την τοπική αστυνομία, παπά κ.λ. να αποφασίσουν ότι το δικό τους χωριό ή πόλη θα προσφέρει ένα διαφοροποιημένο “προϊόν”: ειρηνική Ανάσταση. Πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση και είπα ότι θα το διαφημίσω.
Μα γιατί σκέφτεστε πάντα τόσο “αυταρχικά”;
Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο για ένα δήμαρχο ενός χωριού που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, να μαζέψει τους κατοίκους και να συμφωνήσουν ότι θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Και όπως βλέπουμε όλους αυτούς που διαφημίζουν “ελάτε να δείτε που θα καεί το πελεκούδι” να έχουμε και κάποιον που να λέει “για ήσυχη ανάσταση, ελάτε στο χωριό μας”. (βλ. και προηγούμενο σχόλιό μου)
Παναγιώτη βλέπω κάποια προβλήματα σ’ αυτά που προτείνεις.
Καταρχήν θεσμικά και νομικά ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητες να εφαρμόσει το νόμο. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Δεν μπορεί δηλαδή ο δήμος ούτε κατασχέσεις βεγγαλικών να κάνει, ούτε έρευνες σε σπίτια και αποθήκες για βεγγαλικά, κτλ.
Η αστυνομία από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί — διαβάζουμε στις εφημερίδες αραιά και που για κατασχέσεις βεγγαλικών κτλ. Αλλά αν περιμένουμε από την αστυνομία να ζητήσει ένταλμα έρευνας για να βρει κρυμμένο πιστόλι φωτοβολίδων, λίγο υπερβολικό μου φαίνεται αυτό.
Είναι δυνατόν τώρα να μαζέψει κάποιος ολόκληρη κοινότητα και να συμφωνήσουν για ήσυχη Ανάσταση; Ουτοπικό μου ακούγεται. Άσε που δεν υπάρχουν πια δήμαρχοι μικρών χωριών διότι αυτοί καταργηθηκαν με τον Καλλικράτη (και καλώς).
Αν το ζητούμενο είναι ο μηδενισμός των τραγικών ατυχημάτων, μάλλον σε λάθος κατεύθυνση κινούμαστε. Αν το ζητούμενο είναι η σταδιακή μείωση των ατυχημάτων και η καλύτερη πρόληψη, τότε μεγαλύτερο ρολο παίζει η ενημέρωση παρά η καταστολή.
Στο τραγικό ατύχημα με το 7χρονο θύμα, θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι πάρα πολύ απλο που θα μας είχε γλυτώσει από το κακό: Πριν από το Ευαγγέλιο ο ιερέας θα μπορούσε να θυμήσει στον κόσμο πως τα βεγγαλικά ειναι επικίνδυνα, πως σε μια τέτοια μικρή πλατεία θα μπορούσαν να προξενήσουν βαρύτατους τραυματισμούς, και επικαλούμενος το περίφημο νεοελληνικό φιλότιμο να ζητούσε από τους θεριακλήδες να μην ρίξουν φωτοβολίδες ή να απομακρυνθούν 200 μέτρα και να σημαδέψουν τον ουρανό.
Λεωνίδα, συγκεκριμένο παράδειγμα, από προσωπική εμπειρία:
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε ένα χωριό όπως είναι π.χ. οι Κονίστρες Ευβοίας, με 600-700 κατοίκους, δεν μπορεί κάποιος (ο δήμαρχος; ο παπάς; ο αστυνομικός;) να συνεννοηθεί ώστε να μην πετάγονται κροτίδες και δυναμιτάκια ανάμεσα στον κόσμο στην πολύ μικρή πλατεία του χωριού. Δεν χρειάζεται ούτε συλλήψεις ούτε εντάλματα. Χρειάζεται οι πατεράδες των 20-30 πιτσιρικάδων να έχουν συμφωνήσει να “μαζέψουν” τα παιδιά τους και να ξέρουν ότι την άλλη μέρα θα τους βρίζουν οι υπόλοιποι κάτοικοι ή θα τους κάνει ρεζίλι ο παπάς.
Το ίδιο μπορεί εύκολα να γίνει και σε ένα μικρό νησί κ.λ.
Πιστεύω ότι είναι απλά θέμα να αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία, να έχει λίγη πειθώ, και να δει να έρχεται περισσότερος κόσμος στο χωριό (βλ. περισσότερη δουλειά) εξαιτίας της κίνησης αυτής. Δεν είναι θέμα να πει κάτι ο ιερέας, στο 99.99% των περιπτώσεων δεν αρκεί. Πρέπει να έχει γίνει οργανωμένα από πολύ πιο πριν. Αλλά γίνεται.
Και το post αυτό έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό, να δημιουργήσει την ιδέα και να ελπίζω ότι κάποιος έξυπνος “τοπικός άρχοντας”, θα σκεφτεί “λες;”.
Το ατύχημα με τον 7χρονο δεν είναι μεμονωμένο. Δεν γίνεται αυτό http://www.tovima.gr/society/article/?aid=323261 να το αντιμετωπίζουμε στο “χαλαρό” και στο θεωρητικό.
Και, Λεωνίδα, όπως και να έχει, εγώ δεν είπα ούτε να επέμβει η αστυνομία, ούτε ο εισαγγελέας (όχι ότι θα είχα αντίρρηση): ένα business opportunity επισήμανα.
Παναγιώτη μίλησες για εφαρμογή του νόμου. Στην Ελλάδα αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών. Οπότε αν συζητούμε για εφαρμογή νόμου, εννοείται πως μιλούμε για αστυνομικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις.
Το business opportunity που διαπιστώνω προσωπικά είναι η έλλειψη τυποποιημένων και ασφαλών πυροτεχνημάτων. Αν αυτά ήταν διαθέσιμα δεν θα τρεχαν οι πιτσιρικάδες να ψάχνουν για πυρίτιδα και δυναμίτιδα.
Το άρθρο που παραθέτεις από το Βήμα, έχει πολύ ενδιάφεροντα στοιχεία: μεταξύ των οποίων και το γεγονός πως >90% των αυτοτραυματισμών (που αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία ατυχημάτων) γίνονται όταν δεν υπάρχει επίβλεψη από ενηλίκους.
Σε επίπεδο κοινότητας (με την απλή έννοια της λέξης) συμφωνώ πως είναι στο χέρι κάποιου προσώπου, πχ του παπά ή άλλου ατόμου κοινής αποδοχής, να πάρει πρωτοβουλίες προληπτικά και να συμβάλει στη μετάδοση ενός μηνύματος κατά των βεγγαλικών. Αυτό είναι ενημέρωση και παιδεία. Και βεβαίως μια τέτοια προσπάθεια ενισχύεται περισσότερο αν 5 λεπτά πριν το Χ.Α. πει κάτι κι ο παπάς στην πλατεία να υπενθυμίσει.
Άλλο όμως η προληπτική ενημέρωση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας κι άλλο η εφαρμογή του νόμου.
Παναγιώτη μόλις είδα το εξής: http://www.youtube.com/watch?v=R4zhKeBUiyI
Έχω μείνει άφωνος. Ό,τι και να πεις έχεις δίκιο.
Ήθελα να σου γράψω “μα που ζεις;” αλλα φοβόμουν ότι θα το παρεξηγήσεις… :-(
Το πρόβλημα στο video είναι καθαρά θέμα αστυνόμευσης. Σ’ ένα σοβαρό κράτος ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος θα είχε ήδη απολυθεί αν δεν είχαν υπάρξει συλλήψεις. Τα τσογλάνια είναι στην ταράτσα και τα αφήνουν ανενόχλητα.
sugnomi, alla tha uperaspisto to paradeigma me to psarontoufeko: de facto oi duo drastiriotites epitrepontai, ara i suzitisi gia tin efarmogi ruthmisis einai to idio simantiki. to deon tis ruthmisis autis einai to ena skelos, opou prosopika vrisko kai stis duo periptoseis oti apousiazei. i apotelesmatikotita apo tin alli, pou einai to deutero skelos, einai eksairetika amfivoli, opos eksigei kai o Leo. To provlima pou apomenei einai loipon i antimetopisi ton akraion sumperiforon, oxi i efarmogi mias blanket ruthmisis pou tha apagoreuei auto pou mporei kai ginetai me asfaleia epeidi kapoioi to kanoun epikindyna. se auto to provlima den exo antirisi na paremvei opoios mporei kai na apotrepsei to kako, eite ‘ethelontika’ eite ‘autarxika”.
ok, alla ean einai toso eukolo ti tous empodizei? ean oloi autoi mporoun na sunnenoithoun giati den to exoun kanei mexri tora?