Το να μιλάμε μιλάμε για τις αποφάσεις του διαιτητή στον αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ, είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστικό. Όπως και το να μιλάμε για την μετάδοση της ΕΡΤ.
Ο αγώνας έγινε (όπως και πολλοί άλλοι αγώνες) σε περιβάλλον τρομοκρατίας, σε ένα περιβάλλον στο οποίοι ούτε οι παίκτες θα έπρεπε να δέχονται να παίζουν, ούτε και κανείς άλλος θα έπρεπε να δέχεται να εργαστεί. Και αναφέρομαι, αν μη τί άλλο, στις φωτοβολίδες και τις κροτίδες που έπεφταν, πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας, στον αγωνιστικό χώρο.
Πριν από ένα χρόνο, μία νέα κοπέλα ακρωτηριάστηκε από κροτίδα που έπεσε στο ΟΑΚΑ, κατά την διάρκεια αγώνα. Είναι δυνατόν να το έχουμε ξεχάσει; Είναι δυνατόν να δέχονται να παίζουν οι παίκτες σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Αν οι δύο ομάδες σεβόντουσαν το άθλημα, θα είχαν συμφωνήσει πριν τον αγώνα (ή ακόμη καλύτερα, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος), ότι με την πρώτη φωτοβολίδα που θα πέσει θα αποχωρήσουν.
Αν οι ομάδες της Super League είχαν θέσει ως προτεραιότητα την διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος στο οποίο κυριαρχεί το θέαμα και τα άθλημα, θα είχαν προτείνει μόνες τους βαριές ποινές για φαινόμενα τραμπουκισμού και τρομοκρατίας μέσα στα γήπεδα. Ποινές που θα προστατεύουν πρώτα από όλους τις ίδιες και τους παίκτες τους. Ποινές με “τιμοκατάλογο”, π.χ. 10.000 πρόστιμο στην έδρα για κάθε φωτοβολίδα που πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, 2.000 ευρώ για κάθε “φίλαθλο” που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο κ.λ. Ποινές που δεν χρειάζεται αθλητικός δικαστής για να επιβάλει, είναι αυταπόδεικτες και δεν χωράνε αμφισβήτηση.
Και αν όλα αυτά μοιάζουν ψιλά γράμματα για τις ομάδες και τους παράγοντές τους, ας σκεφτούν ότι οι εικόνες που βλέπουμε τακτικά στα γήπεδα, υποβαθμίζουν το προϊόν που πουλάνε. Οι χορηγοί και οι διαφημιζόμενοι (στο γήπεδο, στις φανέλες κ.λ.) δεν απολαμβάνουν τα οφέλη για τα οποία πληρώνουν -σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να ισχυριστούν ακόμη και ότι ζημιώνονται από τον συσχετισμό με τέτοιες εικόνες και συμπεριφορές.
Pingback: Tweets that mention Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός | vrypan|net|weblog -- Topsy.com
> Αν οι δύο ομάδες σεβόντουσαν το άθλημα
Ε; Ποιος ήρθε;
Μακάρι να ήταν έτσι…
Σέβονται τα λεφτά που παίρνουν, ποιο άθλημα να λέμε τώρα…
> στο οποίο κυριαρχεί το θέαμα και τα άθλημα
Κυριαρχεί το χρήμα και το χρήμα.
> Ποινές με “τιμοκατάλογο”
Πάλι χρήμα; Οι δικοί τους θα τα δώσουν… Αυτοί δεν θα πάρουν χαμπάρι και θα πάνε κι αύριο.
Μη εξαγοράσιμα καταναγκαστικά έργα: Να πάνε οι ομάδες και οι οπαδοί να φυτέψουν κανένα δέντρο, να μαζέψουν κανένα σκουπίδι, να καθαρίσουν καμιά ακτή από τα σπασμένα μπουκάλια.
Με συγχωρείς αλλά μετά από χρόνια παρουσίας στα γήπεδα θεωρώ ότι η συζήτηση για πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου..
ΒΙΑ είναι ο πρόεδρος μιας ομάδας να κάνει τον υπουργό του πολίτη ότι θέλει (πχ 2000 αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη για αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, ΒΙΑ είναι να κάνει την δικαιοσύνη ότι θέλει (πχ τιμωρία κεκλεισμένων για να παίξει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα χωρίς κόσμο) , ΒΙΑ είναι να κάνει την αστυνομία ότι θέλει (πχ στημένα επεισόδια στον Βόλο στον αγώνα του ΠΑΟΚ, πχ στον αγώνα με τον παναθηναικό η έκθεση της αστυνομίας να μην γράφει τίποτα και τέλος ΒΙΑ είναι να βλέπουμε όλες αυτές τις διαιτησίας..
Συνεπώς η όποια συζήτηση για κροτίδες και πυρσούς είναι για αυτούς που δεν βλέπουν πέρα από αυτούς..
Η ΒΙΑ έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζετε ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ , ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ , ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ , ΣΠΑΘΑΣ , KAΛΟΠΟΥΛΟΣ , ΣΠΑΘΑΣ (να θυμηθούμε και πως πήρε πέρσι το πρωτάθλημα ο αδικημένος παναθηναικός κτλ..Αυτή να λυθεί και μετά συζητάμε και για τις κροτίδες
καλά τα λες, αλλά διαφωνώ πάντα με τα *χρηματικά* πρόστιμα. Αυτά, εξυπηρετούν τις ομάδες που έχουν λεφτά, να πετάξουν δύο, τρεις, πέντε φωτοβολίδες. Αντιθέτως, αν μιλούσες αποκλειστικά με αφαίρεση βαθμών, ή κλειστών εδρών, θα είχαμε αυτό ακριβώς που (δεν έχουμε) σήμερα.
Συνοψίζω: συμφωνώ με το σχόλιο περί υποκριτικής σημερινής ρητορίας, με τον τιμοκατάλογο χωρίς δικαστή, διαφωνώ στο χρηματικό του πράγματος.
Με μία σημείωση: Ποιος *ευθύνεται* για την είσοδο της φωτοβολίδας στο γήπεδο; Η ομάδα ή η αστυνομία;