Όταν δεν μπορώ να αποφασίσω αν για κάτι θετικό θα γράψω σε αυτό το blog ή στο REC(on) αισθάνομαι καλά, διότι οι δύο “κόσμοι” μου συγκλίνουν. Και η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είναι μία τέτοια περίπτωση.
Ο Παπανδρέου αναφέρθηκε χθες σε αυτά που οι περισσότεροι φίλοι του vrypan|net|weblog συζητάνε συχνά: startups, προσπάθειες πολιτών για να βελτιώσουν τις πόλεις μας, κ.λ. Και το έκανε με τρόπο που κατά την γνώμη μου αποτελεί “paradigm shift” -μία “αλλαγή παραδείγματος”.
Μεταξύ μας (αν και μου άρεσε) η αναφορά στο iSteam που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα είναι λίγο fail
Χμμμ… Για δες εδώ όμως: http://twitter.com/iSteam/status/24217240049
Είναι να αναρωτιέται κανείς, τι καταλαβαίνουν αυτοί που παρακολουθούν… :-)
+1 για το fail! Αν διαβάσεις τη συνέντευξη των παιδιών, εξηγούν ότι διατηρούν σήμερα την εταιρεία GreatΑpps Ltd που έχει έδρα την Αγγλία, γιατί «Εκεί οι διαδικασίες για να στηθεί μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης χρειάζονται μόνο μία ώρα. Αντίθετα, στην Ελλάδα χρειάζεται να τρέχεις περίπου έναν μήνα» Επομένως μήπως “η επανάσταση του αυτονόητου” να ξεκινούσε από την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να ανέβουμε λίγο πιο πάνω από την … 86η θέση ανταγωνιστικότητας και να ξεπεράσουμε τουλάχιστον τις Αφρικανικές χώρες; Γιατί από λόγια χορτάσαμε, και δεν είναι καθόλου “αυτονόητο” να στρωθούμε όλοι στη δουλειά χωρίς να “γκρινιάζουμε” τη στιγμή που οι πολιτικοί μας ανταλλάσσουν χαμόγελα και … υπουργεία και τα προβλήματα χρονίζουν.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; Ο τύπος είναι πολιτικός, λέει ακριβώς αυτά που θέλει να ακούσει το πλήθος. Από λόγια πολλά, από πράξεις τίποτα.
Κωστή, είναι ακριβώς αυτό που λές, ότι συχνά το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά στέκεται και εμπόδιο και αυτό ακριβώς γίνεται προσπάθεια να αλλάξει.
Για το συγκεκριμένο που αναφέρεις:
Εκ μέρους του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, έχω επικοινωνήσει από το Σάββατο με τα παιδιά του iSteam (GreatApps Ltd) και έχουμε τις παρατηρήσεις τους για το τί τους δυσκόλεψε στην Ελλάδα, τί τους διευκόλυνε στην Αγγλία κ.λ., διότι αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται από το γραφείο ενός υπουργού, με μία απόφαση, αλλά πρέπει να υπάρχει η γνώση για το τι συμβαίνει στην πράξη. Η αναφορά που έγινε δεν είναι “απλά λόγια”, αλλά μέρος μίας μεγάλης και ουσιαστικής προσπάθειας.
Παναγιώτη, έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και απεμπλοκή τους από τη γραφειοκρατία (“fast track”, εμπλοκή αντιπροέδρου και γραφείου πρωθυπουργού, κλπ). Ελπίζω κάποτε να γίνουν συνολικές τομές για τη διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων (και startups) αλλά και για την καθημερινότητα του πολίτη.