Οι περιπλανήσεις της Μισιρλούς ανά τον κόσμο.
Ξεκίνησε ως “Μουσουρλού” στα χείλη του Μιχάλη Πατρινού το 1927 από την Αθήνα του μεσοπολέμου. Γρήγορα έγινε Μισιρλού και συντρόφευσε τη Ρόζα Εσκενάζυ, την Δανάη, την Σοφία Βέμπο, σε ρεμπέτικα στέκια και σε κοσμικά σαλόνια. Λαθρεπιβάτις, χωρίς χαρτιά και πασσαπόρτι, πέρασε τον Ωκεανό κι έγινε Misirlou, αλλά και Miserlou στη σύγχρονη γη της Επαγγελίας. Λικνίστηκε σε ρυθμούς οριεντάλ, αλλά και τζαζ. Χόρεψε σε εβραϊκούς γάμους. Έγινε η αγαπημένη των απανταχού surfer. Συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες. Έκλεισε την αυλαία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Και στα στερνά της, τότε που οι άλλοι γίνονται χούφταλα, εκείνη γίνεται raper και gamer. Κατά βάθος όμως παραμένει πάντα η ίδια, η Μισιρλού, η μαγική, ξωτική, ομορφιά…
Γέμισε μωβ η Αθηνάς.
Τους Μάηδες η Αθηνάς είναι μαγική: ο ουρανός της κατακλυσμένος από μωβ άνθη, γεμάτα τα κλαδιά και τα πεζοδρόμια. Το πανέμορφο αυτό δέντρο μαζεύει τα χειμωνιάτικα του φύλλα και πριν καλοκαιριάσει φτάνει σε οργιώδη ανθοφορία, σκορπώντας μωβ καμπανούλες. Δυσκολεύτηκα αλλά βρήκα και το όνομά του: Γιακαράντα! Παράξενο, πρωτάκουστο, σπάνιο, χαρίζει κάτω απ’ τα κλαδιά του την καλύτερη εν Αθήναις βόλτα.
Μαθηματική Λογοτεχνία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει καθιερωθεί ο όρος “Μαθηματική Λογοτεχνία”, για βιβλία που έχουν στο επίκεντρό τους τα μαθηματικά και τα οποία πραγματεύονται με τρόπο κατά κανόνα αφηγηματικό. Συζήτηση του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη και του συγγραφέα και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη στις 22 Ιανουαρίου 2010 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.