“το 75% προήλθε από ανθρώπους που δουλεύουν σε διάφορες εταιρείες και η δουλειά τους είναι ακριβώς αυτή . Και φυσικά, για αυτή πληρώνονται. Πιο συγκεκριμένα, από αυτό το τεράστιο ποσοστό, ένα 12% προήλθε από την Red Hat, ένα 8% από την Intel, από 6% πρόσφεραν Novell και IBM και ένα 3% η Oracle.” –πηγή: techgr, original apcmag.com
Τι σημαίνει αυτό;
1. Το open source software έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα είδος αδειοδότησης. Είναι ουσιαστικά ένα συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ μεγάλων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και ερασιτεχνών. Μπορεί να μην το λένε έτσι, αλλά ουσιαστικά, όλοι αυτοί λένε στην πράξη ότι “με αυτούς τους όρους, μπορούμε να συνεργαστούμε”.
2. Διαβάζω μερικές φορές το επιχείρημα ότι “οι developers έχουν χάσει την δουλειά τους, εξαιτίας του ανοικτού λογισμικού”. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για το πώς το ανοικτό λογισμικό (πάνω στο οποίο βασίζεται π.χ. το internet) βοήθησε στο να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για developers, system administrators, database administrators κ.λ. Αλλά ο τίτλος του άρθρου είναι από μόνος του ένα αποστομωτικό επιχείρημα :-)
3. Η βιομηχανία του λογισμικού είναι ένας χώρος που βασίζεται σε “έργα διάνοιας”. Όπως και η μουσική βιομηχανία ή οι εκδοτικοί οίκοι. Απλά, εξ ορισμού, έχει πολύ καλύτερη επαφή με την τεχνολογία και για αυτό την αξιοποιεί πιο γρήγορα, για να αλλάξει. Πιστεύω ότι παρόμοια φαινόμενα θα δούμε και στις άλλες παρόμοιες βιομηχανίες. Και όχι, μην φοβάστε, οι επαγγελματίες δημιουργοί, αν είναι καλοί, όχι μόνο δεν θα σταματήσουν να μπορούν να ζουν από την δουλειά τους, αλλά θα υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση -απλά ίσως δούμε πολύ περισσότερους εκδοτικούς οίκους και δισκογραφικές εταιρείες.
Pingback: http://www.digme.gr
“75% προήλθε από ανθρώπους που δουλεύουν σε διάφορες εταιρείες και η δουλειά τους είναι ακριβώς αυτή . Και φυσικά, για αυτή πληρώνονται. Πιο συγκεκριμένα, από αυτό το τεράστιο ποσοστό, ένα 12% προήλθε από την Red Hat, ένα 8% από την Intel, από 6% πρόσφεραν Novell και IBM και ένα 3% η Oracle.”
Ή εγώ δεν ξέρω να διαβάζω ή μας δουλέουνε.
12 + 8 + 12 + 3 = 35%. Το άλλο 40% από πού προήλθε;
@Panos: Από πολλές, μικρότερες εταιρείες φαντάζομαι, οι οποίες είχαν μικρή συνεισφορά η κάθε μία, αλλά μεγάλη όλες μαζί.
Παναγιώτη, ή αυτό ή υπάρχει και η περίπτωση να κάνουνε λάθος και το πραγματικό ποσοστό να είναι 40%.
“οι developers έχουν χάσει την δουλειά τους, εξαιτίας του ανοικτού λογισμικού ”
πολύ θα ήθελα να μιλήσω με έναν απο αυτούς τους ηλίθιους που εκφράζουν τέτοιες απόψεις και είμαι σίγουρος οτι είναι microsoftakides..