Ο elkosmas έχει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το ποιοι συνεισφέρουν κώδικα στον πυρήνα του linux.
Το Linux έχει καταφέρει, στα 18 χρόνια ζωής του, να δημιουργήσει ένα ανοικτό περιβάλλον στο οποίο μεγάλες εταιρείες, χομπίστες, ερευνητές και ανεξάρτητοι developers συνεργάζονται, ανταγωνίζονται και δεσμεύονται (είτε γιατί το θέλουν, είτε γιατί τους το επιβάλει η GNU License) να το διατηρούν ανοικτό.
Το Linux είναι ένα αξιοθαύμαστο και πραγματικά ξεχωριστό εγχείρημα από άποψη οργάνωσης. Κοινότητα και οργανισμός μαζί, διοικείται από ένα “καλοπροαίρετο δικτάτορα” (benevolent dictator) και παράλληλα δίνει απόλυτη ελευθερία στο άτομο. Καταφέρνει να συνδυάσει τις επιδιώξεις της εισηγμένης σε χρηματιστήριο εταιρείας (= μεγιστοποίηση κέρδους) με αυτές του “χίπη” προγραμματιστή που ονειρεύεται ένα κόσμο όπου δεν χρειάζεται να πληρώνεις για software.
Είναι απλά μία ιδιαιτερότητα; Είναι το αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερων συνθηκών (π.χ. συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μία αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κ.λ.), ανάλογες αυτών που σπάνια μετατρέπουν άνθρακα σε διαμάντια; Ή είναι κάτι που μπορούμε να αναπαράγουμε και σε άλλες περιπτώσεις; [*] Ή είναι κάτι που συνσντιέται και αλλού, απλά εγώ δεν το γνωρίζω/βλέπω;
Φαντάζομαι ότι η κυβερνητική (με την έννοια των cybernetics) διάσταση του Linux, θα πρέπει να είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για έρευνα.
–
[*] μιλάω για το linux kernel, όχι για το ανοικτό λογισμικό στο σύνολό του.
Ο ορισμός του benevolent dictator είναι ο Jon Postel. Ο άνθρωπος ήταν η IANA και η final dot στο DNS μέχρι να σχηματιστεί η ICANN.
Food for thought! :) Θα με ενδιέφεραι πολύ να ακούσω απόψεις στο πως πιστεύει κανείς οτι μπορεί να αναπαράγει αυτή την ιδέα του ανοιχτού κώδικα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διανομή ανθρωπίνου δυναμικού σε έναν οργανισμό και ακόμα και η πολιτική. (μάλλον πρέπει επιτέλους να διαβάσω το wikinomics (?))