VPNR-090709-NNC-15 — FREE, Chrome OS, moblie OSes, vodafone dataplans, OTE vs NTUA

Ηχογραφήθηκε την Πέμπτη, 9.7.2009.

Συζητάμε για βιβλία (Little Brother, FREE), Chrome OS, Android, Vodafone dataplans, mobile apps, OTE ενανατίον ΕΜΠ, feedburner subscriber numbers και πολλά άλλα — Αστέρης, Νίκος, Δημοσθένης, Γιώργος και Παναγιώτης.

* download MP3 [διάρκεια 1:28:51, 40.8 MB]
* RSS feed, προσθήκη στο iTunes

Links:
- Γιου Τέρν
- Introducing the Google Chrome OS
- Location Now Built-In To Google Maps — In Chrome And Firefox
- Priced to Sell: Malcom Gladwell reviews ‘FREE’, Chris Anderson
- Why $0.00 is the future of business
- Layar Wants More Layers, Opens Augmented Reality Platform To Developers

Όποιος έχει links σχετικά με αυτά που συζητάμε, ας τα αφήσει στα σχόλια, για να βοηθήσει και άλλους ακροατές.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

24 Responses to VPNR-090709-NNC-15 — FREE, Chrome OS, moblie OSes, vodafone dataplans, OTE vs NTUA

  1. Lida says:

    Δεν μου λέτε παλικάρια, τα jpeg δεν συμπιέζονται από τους άλλους OpCo? Μήπως η συγκεκριμένη πρακτική είναι standard practice για τα ολα τα mobile networks παγκοσμίως?

  2. Panayotis says:

    @Lida: όχι, δεν συμπιέζονται από όλους. Π.χ. η “mobile internet” σύνδεση που έχω από την WIND δεν πειράζει τις εικόνες. Αντίθετα, όταν πριν από 2 χρόνια πήγα να μπώ στο flickr από αντίστοιχη σύνδεση vodafone, προσπαθούσα να καταλάβω τί έκανα λάθος στο upload και οι φωτογραφίες μου ήταν τόσο άθλιες.

    Δεν ξέρω ποιοι και πότε το κάνουν, αλλά δεν το κάνουν όλοι.

  3. Lida says:

    Άλλο APN χρησιμοποιείται για το “mobile internet” για τις κάρτες και άλλο για το “mobile internet” για τις φορητές συσκευές και σχεδόν πάντα οι ρυθμίσεις τους διαφέρουν. Πρόκειται για standard practice παγκοσμίως και θα βρεις αναφορές σε αυτό το “πρόβλημα” (όπως και σε τεχνικές για να το αποφύγεις που μερικές φορές διαφέρουν απο OpCo σε ΟpCo) σε πολλά forum.

  4. SpyrosTr says:

    Καλησπέρα, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα NTUA VS $#$&^#-ΟΤΕ. Το τι ανεβάζει κανείς στο δίκτυο μέσω του ΕΔΕΤ και συγκεκριμένα από το ΑΠΘ, όπου και φοιτώ-εργαζόμουν, ελέγχεται από το NOC (Network Operation Center) του ΑΠΘ. Προφανώς και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας συμβαίνει το ίδιο, άρα το NOC του NTUA “όποτε θέλει” μπορεί να κόψει το indymedia είτε με εντολή της πρυτανείας είτε με απόφαση από την διοίκηση του NOC.
    ΠΧ Όταν κάποιος μοιράζει μια ταινία από τον χώρο που του παρέχει το πανεπιστήμιο την κόβει το NOC. Ή αν κάποιος seed-άρει ένα torrent ή κατεβάζει από torrent του κάνουν παρατήρηση και αν δεν συμορφωθεί τον κόβουν από το δίκτυο. Σε μένα είχαν κάνει παρατήρηση επειδή κατέβαζα μια μέρα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων από το rapidshare.
    Το δίκτυο του ΕΔΕΤ αναβαθμίστηκε προ ημερών στα 10gbps!!

    Δεν έχει καμιά δουλειά ο $#$&^#-ΟΤΕ να επέμβει στο indymedia, πρέπει να δεχτεί πως στα πλαίσια του ασύλου ιδεών στο πανεπιστήμιο, ένα site σαν το indymedia μπορεί να υπάρξει κανονικά. Πιστεύω πως φαίνονται οι λόγοι που δημιουργήθηκε το θέμα ξεκάθαρα από το ποιό κόμμα έθεσε την ερώτηση στη βουλή.
    Συγνώμη αν μακρυγόρησα.

  5. Panayotis says:

    @SpyrosTr: ομολογώ ότι μιλώ με κάθε επιφύλαξη για το θέμα, πρώτον διότι δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης και δεύτερον διότι βρίσκομαι πολύ μακρυά από τον πανεπιστημιακό χώρο.

    Ως προς τους λόγους, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου και μόνο ότι το ΛΑΟΣ ανακίνησε το θέμα κάτι λέει.

    Ως προς το αν το NOC έχει (και αναλαμβάνει) την ευθύνη για το τί γίνεται στο δίκτυό του, έχω κάποιες αμφιβολίες. Αν ισχύει αυτό που λες, θα μου άρεσε να δω κάποια δήλωση που να μην μιλάει γενικά (π.χ. για ελευθερία διακίνησης ιδεών, που είναι δεδομένη), αλλά να υποστηρίζει το indymedia δηλώνοντας ότι φιλοξενείται στο δίκτυό του με την άδειά του NOC.

  6. SpyrosTr says:

    Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά πως το NOC είναι υπόλογο στην πρυτανεία και σίγουρα μια απόφαση του τύπου “κατέβαζω το τάδε site ή κλείνω τον τάδε ftp κάποιου” είναι κινήσεις που γίνονται με έγκριση της πρυτανείας”. Το NOC ελέγχει τι γίνεται στους server του και τι κινείται στο δίκτυο του ΕΔΕΤ εκπροσωπώντας την πρυτανεία. Το NOC είναι το εργαλείο, οι αποφάσεις του NOC είναι αποφάσεις της πρυτανείας.
    Αρα η πρυτανεία αναλαμβάνει την ευθύνη για το γίνεται στους server του πανεππιστημίου της, εκτός αν λειτουργεί σαν την Ντόρα που σε μιά στραβή του Υπ.Εξ. φταίει ο υπάλληλος που την έκανε μόνο και αυτή καθόλου.

    Το δικό μας NOC (ΑΠΘ) συχνά πυκνα στις ανακοινώσεις του και στα μηνύματα που προωθεί εκ μέρους τις πρυτανείας μιλά για την ελευθερία των ιδεών. Θα προσπαθήσω να μάθω για κάποια ανακοίνωση του NOC του NTUA οσον αφορά το indymedia, αν διαβάζει κάποιος το blog και είναι χρήστης στο δίκτυο του ntua ας μας προωθήσει το μήνυμα.

  7. Panayotis says:

    Σπύρο, έβαλα στην συζήτηση το NOC διότι εσύ το ανέφερες και μάλιστα την διοίκησή του. Στο μυαλό μου το NOC είναι όπως είπες στο τελευταίο σχόλιο, “εργαλείο”, με την έννοια ότι δρα μέσα στα πλαίσια που του ορίζουν.

    Όταν ανέφερα στο podcast ότι δεν υπάρχει έλεγχος, δεν εννοούσα τεχνικά. Εϊμαι σίγουρος ότι οι admins του NOC μπορούν πολύ εύκολα να κόψουν όποιον θέλουν.

    Αναφερόμουν στην “πολιτική” διάσταση, στο όργανο ή το πρόσωπο που έχει την ευθύνη να αποφασίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ή ακόμη και σε αυτούς που μπορεί να μην έχουν αρμοδιότητα, αλλά έχουν (κατά την γνώμη μου) υποχρέωση να έχουν θέση και να την διατυπώνουν σε περιπτώσεις σαν αυτές: π.χ. φοιτητικές νεολαίες, καθηγητές κ.λ.: το θέλουν; δεν το θέλουν; και γιατί;

  8. cosmix says:

    @lida: Νομίζω πως μπερδεύεις το ‘κοινή’ και το ‘συνήθης’. Standard practice δεν είναι σε καμία περίπτωση. Συνηθισμένη τακτική από κάποιους, ίσως ενδεχομένως τη πλειοψηφία ναι, έτσι φάινεται. Ας σημειωθεί πως — τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το iPhone, μέχρι τον Ιούνιο η Vodafone στην Ελλάδα δεν επανασυμπίεζε τις εικόνες, τουλάχιστον όχι εμφανώς. Το ζήτημα άρχισε όταν βγήκε το iPhone OS 3.0 [αναφέρομαι για τη συγκεκριμένη συσκευή, δε γνωρίζω τι κάνει η Vodafone σε άλλα data plans για άλλες συσκευές].

    Επίσης το recompression δεν είναι μόνιμο. Τη Παρασκευή, μια ημέρα μετά το podcast, η Vodafone φαίνεται πως απενεργοποίησε προσωρινά τη συμπίεση ενώ εχθές ενεργοποιήθηκε ξανά.

    Η δική μου άποψη είναι πως μάλλον πειραματίζονται, και δη με τον πλέον αντιεπαγγελματικό τρόπο. Εναλλακτικά, ακούγεται πως έιναι λάθος (μου φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά αφήνω το ενδεχόμενο να ισχύει κάτι τέτοιο). Σε κάθε περίπτωση αφ’ενός δεν αποτελεί ‘standard practice’. Και να ήταν όμως αυτό δε τη κάνει αποδεκτή.

  9. Lida says:

    @cosmix Η τακτική είναι όπως λέω standard practice για τα mobile networks για πολυ συγκεκριμένους λόγους εδώ και χρόνια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα mobile device APN’s των OpCo παγκοσμίως ρυθμίζονται by default για να κάνουν image compression (μεταξύ άλλων).Αυτό αρχίσει να αλλάζει με την εμφάνιση των smartphones τελευταίας γενιάς αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια κοινή λύση που να επιτρέπει την συνύπαρξη χωρίς προβλήματα στο ίδιο δίκτυο συσκευών με διαφορετικές ρυθμίσεις και δυνατότητες.

    Όσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αναφέρεις δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι συνέβη μιας και δεν ασχολούμαι άμεσα. Από αυτά που περιγράφεις ίσως με την εμφάνιση του 3.0 να έγιναν κάποιες ρυθμίσεις στα APN για το tethering η κάποιο άλλο feature που να προκάλεσαν παρενέργειες. Αν ήμουν στην θέση σου θα επικοινονουσα με την εταιρία για περισσότερες πληροφορίες.

  10. cosmix says:

    @lida: Όπως γράφω και στο cosmix.org αλλά όπως συζητούμε και εδώ στο podcast, σύμφωνώ πως εδώ και πολλά χρόνια, *κάποια* δίκτυα (σε καμία περίπτωση όχι όλα και σε καμία περίπτωση ‘by default’) κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια proxying, πολλές φορές με συμπίεση εικόνων.

    Η διαφορά φυσικά είναι πως μόνον το image recompression έχει οφέλη για το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας αλλά και τους χρήστες (στη περίπτωση που γίνεται σωστά και οι συσκευές δεν έχουν επαρκές εύρος ζώνης). Στη πρόσφατη ρύθμιση της Vodafone και το iPhone 3G(S) δε συμβαίνει τίποτα από τα δύο.

    APN υπάρχουν πολλά — πολλαπλά ακόμη και για της κλάση των κινητών τηλεφώνων (βλ. internet και webonly στη περίπτωση της vodafone). Επίσης όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, ακόμη και στα mobile internet προγράμματα (με USB/ExpressCard modem) της ίδιας εταιρίας υπήρξε περίοδος που έκαναν image recompression.

    Η εμπειρία μου με τέτοιες υπηρεσίες, η γνώσεις μου και τα στοιχεία που έχουμε γι’αυτή τη περίπτωση με οδηγούν στο να συμπεράνω πως είτε πρόκεται για εκούσια ρύθμιση ή για ‘γκάφα’ (όπως αναφέρθηκε στο podcast). Δε το γνωρίζω αν και τείνω προς το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πολύ πρόσφατη ρύθμιση της Vodafone. (Η πρώτη φορά που το βλέπω στο iPhone ή άλλο κινητό μου από το 2002 με τις ρυθμίσεις APN που δίνει η ίδια η εταιρία).

    Προφανώς στα υπόλοιπα περί ‘standard practice’, ζητημάτων συνύπαρξης κλπ. διαφωνώ φυσικά, όπως έιναι σαφές.

    Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον ζήτημα εδώ είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ των τεχνικών περιορισμών των δικτύων και των κακών operations/marketing των εταιριών.

  11. Lida says:

    @cosmix Κάποια δίκτυα? Σε αυτά τα κάποια συμπεριλαμβάνονται οι T-Mobile, O2 , Orange, και πολλοί άλλοι. Ένα απλό google search αρκεί για να δεις τους OpCo’s που εφαρμόζουν την συγκεκριμένη τακτική καθώς και τους λόγους που την εφαρμόζουν. Ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να βρεις OpCo που να μην χρησιμοποιεί κάποιου είδους image compression.

    APN υπάρχουν πολλά — πολλαπλά ακόμη και για της κλάση των κινητών τηλεφώνων (βλ. internet και webonly στη περίπτωση της vodafone). Επίσης όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, ακόμη και στα mobile internet προγράμματα (με USB/ExpressCard modem) της ίδιας εταιρίας υπήρξε περίοδος που έκαναν image recompression.

    Το webonly είναι αρκετά πρόσφατο και μάλλον αφορά μονο κάποια συγκεκριμένα κινητά. Συνήθως οι OpCo διαθέτουν δυο “δημόσια” APN’s για mobile internet (παρεμπιπτόντως ούτε το internet, ουτε το webonly είναι το κυρίως APN για τα devices) . Οσο την USB κάρτα δεν θυμάμαι μιας και εχει περάσει καιρος αλλά πρεπει να υπήρχε κάποια στιγμή θέμα με το συγκεκριμένο option στα settings του VMC software.

    Η εμπειρία μου με τέτοιες υπηρεσίες, η γνώσεις μου και τα στοιχεία που έχουμε γι’αυτή τη περίπτωση με οδηγούν στο να συμπεράνω πως είτε πρόκεται για εκούσια ρύθμιση ή για ‘γκάφα’ (όπως αναφέρθηκε στο podcast). Δε το γνωρίζω αν και τείνω προς το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πολύ πρόσφατη ρύθμιση της Vodafone. (Η πρώτη φορά που το βλέπω στο iPhone ή άλλο κινητό μου από το 2002 με τις ρυθμίσεις APN που δίνει η ίδια η εταιρία).

    Σου εξήγησα τι πιστεύω οτι συνέβη. Πιθανών κάτι να έγινε με τις αλλαγές για την υποστήριξη του 3.0 που προκάλεσε παρενέργειες. Τώρα αν εσύ πρώτη φορά βλέπεις image compression στο κινητό σου από το 2002 και διαθέτεις όπως λες περισσότερα στοιχεία από εμένα για το συγκεκριμένο θέμα πάω πάσο. Το μόνο που μπορώ να προτείνω ειναι να επικοινωνήσεις με τη εταιρία. Τουλάχιστον αυτή θα ήταν η πρώτη κίνηση που θα έκανα εγω.

  12. Panayotis says:

    Λίδα, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα αν είναι συνηθισμένο ή όχι κ.λ., το θέμα είναι ότι προσφέρεται μία υπηρεσία με πολύ κακή ποιότητα. Αν θες, παραπλανώντας και τον πελάτη, που ενώ φροντίζουν συστηματικά να λένε για τις ανώτερες δυνατές ταχύτητες, δεν φροντίζουν πουθενα να αναφέρουν ότι “θα βλέπετε τα sites παραμορφωμένα”, ούτε ότι “μην βασιστείτε στο προϊόν μας για να κάνετε demo σε πελάτες”, ούτε “θα σας βγουν τα μάτια”, ούτε “οι εικόνες των φίλων σας θα μοιάζουν απαίσιες”.

    Καλά κάνουμε λοιπόν ως καταναλωτές και διαμαρτυρόμαστε. Αν είναι θέμα κόστους, ας βγάλουν διαφορετικά πακέτα. Αν είναι τεχνικό θέμα, ας προειδοποιήσουν τους πελάτες τους και παράλληλα ας το λύσουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ως καταναλωτής πρέπει να το δικαιολογήσω.

    BTW, οι εικόνες που βλέπω στον browser του blackberry μου μέσω WIND, δεν είναι παραμορφωμένες.

  13. georgeadams says:

    (παρεμπιπτόντως ούτε το internet, ουτε το webonly είναι το κυρίως APN για τα devices

    Από προσωπικές παρατηρήσεις:

    Το default APN της Vodafone στο iPhone είναι το “webonly”.

    Το default APN της Vodafone στο Vodafone Mobile Connect είναι το “internet”.

  14. Lida says:

    @vrypan Συγνώμη τώρα ξέρεις εσύ καμία εταιρία που αναφέρει πουθενά “μην βασιστείτε στο προϊόν μας για να κάνετε demo σε πελάτες” γιατί αν ξέρεις να μου πεις να την μάθω και εγώ . Αν αναφέρεσαι στο θέμα του image compression για τις κάρτες όπως η VMC δεν τις χρησιμοποιώ αλλά γνωρίζω ότι διαθέτουν εδώ και πολύ καιρό option που απενεργοποιεί το συγκεκριμένο feature αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του browsing.

    Τώρα για το θέμα του iPhone σου εξηγω (ξανα) οτι με βαση την περιγραφή του προβλήματος που δώσατε εσείς οι ίδιοι οτι δηλαδή το webonly (iphone/smartphone APN) δεν φαίνεται διαθέτει αρχικά image compression (η τουλάχιστον commpression που να προκαλεί εντονη παραμόρφωση) αλλά φαίνεται να αποκτά ξαφνικά αυτό το πρόβλημα με την αναβάθμιση του iphone σε 3.0 δείχνει μάλλον να έχει σχέση κάποιες από τις αλλαγές που έγιναν για την εξυπηρέτηση των νεων features. Από εκεί και πέρα προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρία να περιγράψετε το πρόβλημα εξηγώντας της επιπτώσεις που έχει σε εσάς σαν καταναλωτές αλλά και επαγγελματικά. Αν σας γράψουν η σας που “από εδώ και πέρα έτσι θα είναι και άμα γουστάρεις” τότε φροντίστε να κινηθείτε ανάλογα. Απλά πράγματα

    Για τις εικόνες στο blackberry με την Wind μπορεί να ισχύει κάτι παρόμοιο με το webonly APN (ειδικές ρυθμίσεις για smartphones). Εξαρτατε και ποιο blackberry έχεις μιας και δεν απαιτούν όλα το image quality του iPhone

  15. Lida says:

    @georgeadams Για devices μίλησα όχι για το iPhone

  16. cosmix says:

    @lida: Δεν τίθεται σύγχυσης εδώ, δεν είμαστε εδώ για να τσακωθούμε.

    Τώρα, στο τελευταίο μήνυμά σου ανέφερες κάποιους μεγάλους παροχείς (σημειώνω for the record πως κανένας εκ των οποίων δεν λειτουργούν αυτούσιοι στην Ελλάδα) και — όπως σου έγραψα — δέχομαι πως κάποιοι, κάποια στιγμή, σε κάποια APN ενδεχομένως να έκαναν χρήση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Καθολικό φαινόμενο σίγουρα δεν είναι και για να το δούμε και με προοπτική, σίγουρα δεν είναι αρκετά κοινό ζήτημα που θα το καθιστούσε αποδεκτό ή τέλος πάντων μέρος του status quo έτσι ώστε να μην χρήζει αναφοράς.

    Ας σημειωθεί επίσης πως δεν αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε συμπίεση. Αυτό το έκανα σαφές από το πρώτο κι’όλας σχόλιο (βλ. παραπάνω). Η συμπίεση που κάνουν στη vodafone είναι απίστευτα μεγάλη [το οποίο προφανώς είναι και το πρόβλημα]. Με άλλα λόγια είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνά κάθε αποδεκτό όριο ποιότητας (στον βαθμό που η ανάλυση της συσκευής είναι πλέον άνευ σημασίας καθ’ότι χάνεται τόση πληροφορία που επηρεάζεται ακόμη και η χρωματική ακεραιότητα). Αν η συμπίεση μιας φωτογραφίας 1600×1200 (2Μπίξελ) δεν είχε καμία ορατή στο μάτι παραμόρφωση όταν το κινητό την κάνει downsample (π.χ. με Linczos) σε QVGA, HVGA κλπ αναλύσεις (που είναι και οι συνήθεις) τότε δε νομίζω να είχαμε καν καταλάβει χωρίς περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων τι έχει συμβεί. Το πρόβλημα είναι η τραγική συμπίεση που παραμορφώνει το αποτέλεσμα σε βαθμό που επηρεάζεται η εμπειρία χρήσης.

    Σχετικά με τα APN ο georgeadams έχει δίκιο — αυτά τα δυο είναι τα default APNs της Vodafone εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια που έχω επιστρέψει στην Ελλάδα. Αν ξέρεις κάποιο άλλο και σου είναι εύκολο, απάντησέ εδώ σχετικά για να το έχουμε υπ’όψην μας.

    Κατά την άποψή μου οι αλλαγές αυτές οφείλονται στον πολύ απλό λόγο πως με την έλευση ολοένα και περισσότερων smartphones 1) ικανών για tethering, 2) σχετικά προσιτών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, 3) με πλήθος εφαρμογών που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης και συνεχή σύνδεση στο internet υπάρχει σαφής έλλειψη υποδομών που εταιρίες προσπαθούν, κοντόφαλμα, μεσοβέζικα και γρήγορα να ακυρώσουν μειώνοντας τον όγκο. Δυστυχώς στη προκειμένη καταστρέφουν έναν από τους βασικούς — ή όχι τον βασικό — λόγο χρήσης ενός smartphone και μακράν τη πλέον βασική και ίσως σηματνική λειτουργία του iPhone: αυτή της ανώτερης εμπειρίας χρήσης του mobile web.

    Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να προσθέσω από τη πλευρά μου. Καλό σας απόγευμα. =)

  17. cosmix says:

    διόρθωση: lanczos εννοούσα προφανώς, το default φίλτρο για downsampling στο Mobile Safari. =)

  18. Lida says:

    @cosmix Σου ξαναλέω για τελευταία φορα πως δεν πρόκειται για κάτι trivial. Είναι standard practice που εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των major OpCo’s παγκοσμίως ακόμη και σήμερα και είναι θέμα που απασχολεί συστηματικά τους users (ιδιαίτερα αυτούς με internet cards) εδώ και χρόνια.

    Το webonly που το είδες πριν το 2008? Και το κυριο APN για τα devices είναι το πανάρχαιο wap.vodafone.gr οποίο ακόμη εξυπηρετεί το traffic των παλαιότερων συσκευών (δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας).

    Πριν βγάλεις τα συμπεράσματα σου περι συνειδητής κοντόφθαλμης επιλογής επικοινώνησες με την εταιρία για να μάθεις αν όντως αυτή η πρακτικη θα ισχύει από εδώ και πέρα η αν πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα για το οποίο γίνεται προσπάθεια να λυθεί? Εξεφρασεις την διαμαρτυρία σου? Εξήγησες τις επιπτώσεις που έχει αυτό το πρόβλημα σε εσένα σαν χρήστη και σαν επαγγελματία?Αν ναι τι σου απάντησαν? Αν όχι γιατί όχι?

  19. Panayotis says:

    @Lida: Οι OpCos πρέπει να καταλάβουν ότι όλο και περισσότερο οι υποδομές τους είναι βασικές υποδομές για τις οποίες δεν λογοδοτούν μόνο στους πελάτες τους. Με την ίδια λογική που αν δεν λειτουργεί ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι επηρεάζει εκτός από τους ταξιδιώτες και την οικονομία της περιοχής ή της χώρας.

    Αν η vodafone αντιμετωπίζει κάποιο προσωρινό πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει, είναι υποχρέωσή της να βγάλει σχετική ανακοίνωση. Στην αντίθετη περίπτωση ο Δημοσθένης και ο κάθε δημιουργός ενός iPhone app ή οποιοσδήποτε βασίζεται στην υποδομή της για να λειτουργήσει σωστά η δουλειά του έχει δικαίωμα και είναι απόλυτα δικαιολογημένος να φωνάζει, βλέποντας π.χ. το business model του να καταστρέφεται.

    Τέλος, αν γνωρίζεις ποιές άλλες ελληνικές εταιρείες κινητής ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές, καλό είναι να τις αναφέρουμε για να τις αποφύγουν οι καταναλωτές. Όχι να δεχόμαστε και να δικαιολογούμε κάτι που μας ενοχλεί και μας δημιουργεί προβλήματα επειδή “το κάνουν και άλλοι operators”.

  20. cosmix says:

    @lida: σχετικά με το wap apn: πολύ σωστά! το είχα ξεχάσει τελειώς.

    Εν πάση περιπτώσει, standard ή common, λάθος ή επιλογή, η ρύθμιση δεν είναι αποδεκτή και αυτό ήταν το θέμα. Για τη ‘κοντόφθαλμη λογική’ προφανώς αναφερόμουν στη περίπτωση που το επέλεξαν — δεν ήταν σαφές;

    Ότι έγραψα το έγραψα ως χρήστης και όχι ως μηχανικός λογισμικού ή επιχειρηματίας. Το πρώτο (και βασικότερο) θύμα έιναι το mobile web όχι οι εφαρμογές. Σε αυτές μπορείς εύκολα να αλλάξεις τους headers, να κάνεις wrap τα δεδομένα, να τα συμπιέσεις εσύ, ακόμη και να τα κρυπτογραφήσεις (εαν μας φτάσουν εκεί). Στο web όμως, και δη στο iPhone οι λύσεις είναι λίγες.

    Για τα υπόλοιπα νομίζω πως δεν έχω να προσθέσω κάτι.

    @vrypan: συμφωνώ απόλυτα!

  21. Lida says:

    Vrypan Δεν είπα να δικαιολογήσετε τίποτα. Για έμενα υπάρχουν δυο θέματα εδώ. Πρώτον το ότι ένα θέμα (η χρήση image compression στο mobile internet) που απασχολεί την πλειοψηφία των major OpCo και τους χρήστες τους εμφανίζετε σαν ιδιαιτερότητα μιας εταιρίας. Προσπαθώ να εξηγήσω πως δεν είναι και πως η πρακτική αυτή συνεχίζει να δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα παγκοσμίως ιδιαίτερα τώρα με την έλευση του iPhone και πως μέχρι να βρεθεί κάποια κοινή λύση ο κάθε OpCo προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες διαφορετικό τρόπο (πχ η O2 επέλεξε να ελέγχει για την λέξη bypass στο password του APN για για όσους θέλουν να απενεργοποιήσουν το compression στο iPhone). Για την Wind και την Cosmote δεν ξέρω τι γίνεται. Μου φαίνεται υπηρχαν παλαιοτερα αναφορές για image compression με τις κάρτες τους άλλα αυτο πρεπει να εναι κατι που ρυθμίζεται όπως και στις VMC κα δεν ξερω αν συνεχιζει να ισχιει. Γενικότερα δεν νομίζω ότι αυτά τα optimization features είναι κάτι που οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν. Μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις γιαυτό αλλοστε οι εταιρίες συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν. Το ζήτημα μάλλον εδώ δεν είναι η απομάκρυνση του optimization αλλά η απαίτηση από τον provider να φροντίζει να κάνει implement λύσεις που να μην δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα η ακόμη και να επιτρέπουν ως ένα βαθμό τον έλεγχο των features η έστω την απενεργοποίηση τους εφόσον ο χρήστης έχει ενημερωθεί φυσικά για της συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

    Το δεύτερο θέμα είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν από το τιν εμφάνιση αυτού του προβλήματος. Από τα λίγα που γνωρίζω δεν υπάρχει καμία πολιτική της Global για ακύρωση των smartphone/iphone features που αυξάνουν τον ογκο των δεδομένων (καθε αλλο μαλιστα). Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν η Vodafone Ελλαδος η κάποιος άλλος ελληνικος OpCo ξυπνησε ξαφνικά με την ιδέα να βάλει χαλινάρι στα data. Αν πραγματικά το ήθελαν δεν θα είχαν σε τίποτα να καθηστερισουν το tethering στο iphone οπως η ΑΤ&Τ η να του φορέσουν γερο καπέλο.

    Cosmix στο ποστ σου και στα comment αναφέρεις ξεκάθαρα ότι δεν θεωρείς ότι πρόκειται για λάθος αλλά πως είναι συνειδητή επιλογή που έχει σαν αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του mobile web . Και εγώ σε ρωτάω απλούστατα που βασίζεις ένα τέτοιο συμπέρασμα όταν δεν έχεις κάνει τον κόπο να επικοινωνήσεις με τον OpCo και να ρωτήσεις τι συμβαίνει. Ειλικρινά δεν ξέρω αν όντως πρόκειται για πρόβλημα, πειραματισμούς η συνειδητή επιλογή που έχει σκοπό την μείωση της κίνησης. Σε κάθε περίπτωση εγώ τουλάχιστον πριν αρχίσω να γραφω θα έκανα μια ερώτηση δηλώνοντας ξεκάθαρα τιν σημασία που έχει αυτό το θέμα για εμένα σαν χρήστη της υπηρεσίας και σαν επαγγελματία. Μπορεί να με αγνοούσαν, να μου απαντούσαν ανοησίες η να μου λέγαν “έτσι γουστάρουμε από εδώ και πέρα και αι παγενε αν δεν σου αρέσει” και ανάλογα θα κανόνιζα την πορεία μου. Μπορεί όμως απλούστατα μέχρι τώρα να μην τους έχει πλησιάσει κανένας για να τους μιλήσει πάνω σε αυτό το θέμα και να αποδειχτεί πως και τους ενδιαφέρει και είναι διατεθειμένοι να κοιτάξουν σοβαρά να βρουν μια λυση.Μπορεί να μην είναι τίποτα από όλα αυτά. Άμα όμως δεν κάνω μια προσπάθεια να μάθω τι συμβαίνει πως θα καταλάβω τι γίνεται?
    Είσαι τόσο σίγουρος οτι ξέρεις πια ειναι η πολιτική τους και οι προθέσεις τους?

  22. Pingback: Metablogging.gr » Blog Archive » Επαυξημένη πραγματικότητα από το Layar.

  23. cosmix says:

    @lida:

    1. Το θέμα της συμπίεσης ΔΕΝ απασχολούσε τους πελάτες της Vodafone που είναι χρήστες iPhone στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, προσωπικά δε με απασχόλησε ουδέποτε από το 2005 μέχρι σήμερα σε διάφορα τηλέφωνα. Διάφοροι έχουν δηλώσει πως επίσης δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, ούτε με iPhone ούτε με άλλες συσκευές μέχρι πρόσφατα. Απ’όσο γνωρίζω Cosmote και Wind δεν έχουν τέτοια ρύθμιση στα data plans τους. Μεταξύ του 1998 και του 2005 δε με απασχόλησε ποτέ ούτε στη Βρετανία παρά την εκτεταμένη χρήση data εκεί. Αυτά είναι δεδομένα, όχι απόψεις.

    Δεν αρνήθηκα ποτέ πως υπάρχει τέτοια πολιτική, είναι γνωστή, το ανέφερα και στο podcast και την είχα συναντήσει κι εγώ παλαιότερα. Ο Παναγιώτης είχε γράψει για τη κάρτα mobile connect της Vodafone παλαιότερα. Είναι διεθνές φαινόμενο (που ήλπιζα πως είχε εκλείψει) και που απ’ότι φαίνεται να κάνει την εμφάνιση του κάθε φορά που οι εταιρίες λανσάρουν προϊόντα που προσφέρουν μεγαλύτερο έυρος ζώνης και όγκο δεδομένων από πριν. Το επιχείρημα πως ‘εντάξει παιδιά συμβαίνει σε όλους, είναι το status quo αποδεκτείτε το’ είναι τουλάχιστον αφελές. Και να ήταν όμως κοινή πολιτική στα data plans της Vodafone που αφορούν το iPhone ή άλλα smartphones δεν είναι λόγος να το αποδεχτεί κανείς ούτε ακυρώνει την αξία της κριτικής που κάνουμε. Αντιθέτως, είναι ακόμη ένας λόγος διαμαρτυρίας.

    2. Όπως έχω γράψει, πολλάκις, *τείνω* να πιστεύω πως αποτελεί εκούσια ρύθμιση της Vodafone, όμως δεν είμαι βέβαιος. Αυτό το κατέστησα σαφές. Όμως δεν έχει καμία απολύτως σημασία: η εταιρία δε θίγεται από την κριτική αλλά από τη ποιότητα των υπηρεσιών της είτε αυτές οφείλονται σε λάθος ρύθμιση ή επιλογή της ίδιας. Σε κάθε περίπτωση τα όσα γράφω τόσο στο cosmix.org και τα όσα είπαμε στο podcast στέκουν και η επίδραση των ρυθμίσεων στους χρήστες iPhone της Vodafone ακριβώς ίδια.

    Περαν αυτού νομίζω πως ήμουν σαφέστατος και είτε με παρεξηγείς, είτε ερμηνεύεις επιλεκτικά τις δηλώσεις μου ή απλώς δε διαβάζεις προσεκτικά. Δες σχόλια 8 και 10. Στο podcast επίσης αν θυμάμαι κάνω σαφές πως δε γνωρίζω τι συμβαίνει, πως αμφιβάλλω εαν είναι λάθος αλλά αφήνω το ενδεχόμενο να οφείλεται σε λάθος. Μακάρι να σφάλλω και να είναι πράγματι λάθος και να επιστρέψουν οι ρυθμίσεις σε αυτό που ήταν πριν τα μέσα Ιουνίου.

    3. Ο στόχος μου είναι η Vodafone γιατί αυτής της εταιρίας είμαι πελάτης, αυτής την υπηρεσία χρησιμοποιώ και αυτή με επηρεάζει καθημερινά. Φυσικά εαν και άλλες εταιρίες έκαναν το ίδιο και το γνώριζα θα το είχα ήδη αναφέρει.

    Ειλικρινά νομίζω πως είτε παρεξηγείς είτε — για άγνωστο για μένα λόγο — δε διακρίνεις το νόημα και την αξία της κριτικής. Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε επ’αυτού καθώς το έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

  24. Lida says:

    1)Σου εξήγησα ξανά και ξανά τι πιστευω οτι πιθανότατα συνέβη με το iPhone. Δεν χρειάζεται να το ξαναπώ. Θα επαναλάβω πως οι παρενεργιες του image compression είναι κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια τους χρήστες καρτών παγκοσμίως και με τις συσκευές τελευταίας γενιάς άρχισε να απασχολεί και τους χρήστες των smartphones. Προβληματα δεν αναφέρονται σχεδόν πότε από τους χρήστες παλαιότερων κινητών λόγω της φύσης τους (δεν έχουν ιδιαίτερες απατήσεις για τα images οπότε το όποιο compression περνά απαρατήρητο). Είναι μόνιμη πρακτική των major OpCo που γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και όχι κατι που εμφανίζεται με το launch νεων υπηρεσιων. Ειδικά για την comsote υπήρξαν στο παρελθόν μια-δυο αναφορές σε forum, τώρα πια δεν ξέρω τι γίνεται. Μια ολιγόλεπτη αναζήτηση στο google θα φέρει πίσω εκτεταμένες αναφορές για αυτά που λεω παραπάνω απο διαφορες πηγές που ξεκινούν από το 2004 (σε κάποιες περιπτώσεις και πιο πριν). Εκεί θα βρεις επίσης τους OpCo που χρησιμοποιούν image compression , τις εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτου του ειδους το software (υπάρχει και ελληνική εταιρία) τους λόγους ύπαρξης και εφαρμογής τους, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν καθώς και τις προτάσεις για τις πιθανές μελλοντικές λύσεις τους . It is all there

    2)Αν είχες αρκεστεί στο απλά να αναφέρεις το πρόβλημα και την άποψη σου ότι ίσως πρόκειται για λάθος η παρενέργεια από κάποιου είδους πειραματισμό δεν θα είχα κανένα λόγο να ασχοληθώ (ίσως κάτι τέτοιο να έχει γίνει). Αλλα κάνεις ένα βήμα παραπέρα και λες και στο post και στα σχόλια οτι πιστεύεις πως τέτοιες κινήσεις είναι συνείδηση επιλογή που σκοπό ειχει την δημιουργία εμποδίων στην κίνηση των data στα smartphones και έχουν σαν αποτέλεσμα προβληματα στην ανάπτυξη mobile apps. Απλά σε ρωτάω πως καταλήγεις σε ένα τέτοιο συμπέρασμα όταν δεν έχεις κάνει τον κόπο να επικοινωνήσεις με την εταιρία. Σου εξήγησα μάλιστα ότι από όσο γνωρίζω η πολίτικη της Global δεν μοιάζει να ενθαρρύνει τέτοιες πρακτικές, το αντίθετο μάλιστα. Πάντως αν εγώ πιστεύω οτι θίγομαι σαν πελάτης (ιδιαίτερα σαν επαγγελματίας) σοβαρά από κάποια αλλαγή στο service μιας εταιρίας η πρώτη μου κίνηση είναι επικοινωνήσω, να βρω τι συμβαίνει και να ζητήσω να δοθεί μια λύση. Αν στην πορεία αποδειχτεί ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι η ότι έχουν επιλέξει πως έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα περνάω στις επόμενες κινήσεις που μου είναι διαθέσιμες. Καμία κριτική δεν έχει νόημα αν δεν ακουστεί από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Στο κάτω κάτω αν πρόκειται να βρεθεί μια λύση θα είναι από αυτούς, ούτε από εμένα ούτε από εσένα. Θα σου έλεγα λοιπόν αντι να κάθεσαι να μου απαντάς να ζητήσεις να μιλήσεις με κάποιο υπεύθυνο και να κυρίως εξηγήσεις τα επιχειρήματα του για το πως αυτή και άλλες παρόμοιες κινήσεις σε θίγει όπως λες επαγγελματικά. Από εκεί και πέρα αν ανταποκριθούν καλώς αν οχι ας πρόσεχαν

    Αυτα