E: Υπολογιστή έχετε;
A: Ναι, και internet.
E: Σας ρωτάω γιατί κάπου διάβασα ότι δεν σας ενοχλεί η «κλοπή» του δίσκου σας και η αντιγραφή.
A: Όχι, προσωπικά δεν με ενοχλεί η κλοπή. Ο καλλιτέχνης κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να έχει περίσσεια υλικών αγαθών και χρημάτων γιατί αποκόβεται έτσι από το συναίσθημα του απλού κόσμου, του φτωχού. Πιστεύω ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι πρωταρχικότερη έννοια από τη δική μου τσέπη.
E: Θεωρείτε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία δηλαδή να φτάνει το έργο σου σε περισσότερο κόσμο. Με κάθε τρόπο.
A: Ακριβώς. Τα πολιτιστικά αγαθά κατά τη γνώμη μου όπως είναι τα βιβλία και οι δίσκοι δεν θα έπρεπε να είναι εμπορικά αγαθά.
E: Είναι δυνατόν να γίνει αυτό σήμερα; Εσείς δεν ζείτε από τη μουσική;
A: Ναι, ζω από τη μουσική, οι πιο πολλοί από εμάς. Οι Χαΐνηδες δεν παίζουν μόνο σε συναυλίες, δεν δίνουν μόνο παραστάσεις, παίζουν και στις ταβέρνες και στους δρόμους και στα πανηγύρια και στους γάμους και στις βαφτίσεις. Δεν είμαστε άνθρωποι του καναπέ. Βγάζουμε το νυχτοκάματό μας οπουδήποτε.
Απόσπασμα από συνέντευξή τους στο lifo.gr. Από δω και πέρα, δηλώνω θαυμαστής τους.
Ευχαριστώ τον thanos2014 που με οδήγησε εκεί με το comment του στο προηγούμενο post. Η ερώτηση παραμένει ανοικτή. Άλλοι Έλληνες, γνωστοί καλλιτέχνες που να είναι ανοικτοί σε λιγότερο περιοριστικά copyrights;
'Οντως! Τους έχω ακούσει σε γάμο στο Ηράκλειο. Είναι φανταστικό συγκρότημα!
Οι Χαΐνηδες είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι.
Παραμένει όμως το πρόβλημα: τί νόημα έχει να συζητούμε περι creative commons σε μια χώρα που δεν είχε και δεν έχει commons και δεν ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα;
Αφού αυτό με ενδιαφέρει εμένα ρε Λεωνίδα, να συζητάω για κάτι άλλο;
Παναγιώτη είναι αλληλένδετα τα θέματα. Δίχως κουλτούρα και παιδεία περι commons κάθε προσπάθεια εισαγωγής τέτοιων εννοιών από το εξωτερικό θα πάει στράφι.
Πρώτα δημιουργείται η κατάλληλη κουλτούρα και μετά ανθίζουν οι ωραίες ιδέες μέσα της. Μια ωραία ιδέα που θα ανθίσει σε ένα περιβάλλον όπου η απαραίτητη κουλτούρα και παιδεία δεν υπάρχουν, απλώς δεν θα πιάσει.
Μου αρέσανε έτσι κι αλλιώς, τώρα ακόμα περισσότερο…
Ο Δημήτρης Αποστολάκης (ο τραγουδιστής και ιδρυτης του συγκροτήματος) είναι ένας πολύ ισορροπημένος άνθρωπος και με αρχές. Έτυχε πρόσφατα να τον συναντήσω στα Γιάννενα και να μιλήσουμε. Είναι βαθιά φιλοσοφημένος και κυρίως πράττει τα λεγόμενά του, πράγμα που διακρίνεις στη κουβέντα και τις κινήσεις του.
Μάλιστα πριν από τα τραγούδια του στη συναυλία, παρότρεινε τους θεατές να βρούνε τα τραγούδια του, χωρίς απαραίτητα να τα αγοράσουν.
Για να επανέλθω και στο θέμα του πόστ και στην ερώτησή σου, ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ένας από αυτούς που έχει καταλάβει αυτή τη δυναμική, όπως επίσης και πολλοί άλλοι του εντέχνου και ρόκ .
Θα τολμούσα επίσης να πώ πως οι περισσότεροι νέοι/ερασσιτέχνες τραγουδοποιοί και μουσικοί έχουν αίσθηση της δυναμικής αυτής και το βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα νέα μέσα.
Pingback: Χαΐνηδες για τα copyrights — ροη σταχυολόγων
Ksereis pou :)
Enas ap autous einai kathigitis tis sxolis mou! Einai foveroi!
Χαΐνηδες = Καλλιτέχνες (με την πραγματική έννοια του όρου)
Από λογοτέχνες, ο μόνος γνωστός που διαθέτει ελεύθερα την δουλειά του είναι ο Θανάσης Τριαρίδης http://www.triaridis.gr που έχει ειδικό όρο στο συμβόλαιο που υπογράφει με τους εκδοτες, με τον οποίο αποποιείται των οικονομικών δικαιωμάτων του από τις πωλήσεις των βιβλίων του, με αντάλλαγμα την ελεύθερη διάθεση τους στο internet.
Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Blog Archive » Διαδίκτυο: Πολιτικές ελευθερίες - ασφάλεια
[*] Nomizw aksizei na simeiw8ei kai o Nikitas Klint (aka X-Ray) – melos tou sugkrotimatos Rodes – pou sto blog tou exei eleu8ero gia downloading to teleutaio CD pou ebgale/8a bgalei (proswpiki tou douleia, oxi ws sugkrothma) :
http://cheapscience.pblogs.gr/2008/12/cheap-scien…
Kai exoun polu endiaferon ta sxolia tou "9" kai "10" . (apospasma:)
"(…) κι αφού πια το downloading είναι γεγονός και ευκολία, το προτιμώ ανεπιφύλακτα. Η δουλειά μου είναι να φτιάξω τα τραγούδια. Το δισκάκι (δεν καταλαβαίνω γιατί το λέτε "αυθεντικό" – τα τραγούδια είναι τα ίδια) θα βγεί πιο μετά από την εταιρεία και μάλιστα χωρίς όλα τα κομμάτια αφού για μερικά δεν έχουν δοθεί άδειες χρησιμοποίησης μερικών samples."
Makari oloi oi kalitexnes na endiaferontan pio polu gia tin dimiourgia kai tin texni kai na tin moirastoune… para gia to xrima, tin emporikotita kai tin di8en fhmh.
[*] Apo logotexnes, na 8umisw oti k o Androulakis exei dia8esei to vivlio tou "Xamena Blues" upo Creative Commons.
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=34208