p2p (bittorrent) και συμμετοχή.

Ας πούμε ότι θέλεις να κάνεις κάτι “μεγάλο”. Κάτι που κανονικά θα απαιτούσε πολλά χρήματα και εξοπλισμό, που δεν έχεις στην διάθεσή σου. Ο πιο απλός τρόπος, είναι να ξεκινήσεις μόνος σου και να ζητήσεις και από άλλους να σε βοηθήσουν. Αν αυτό που κάνεις έχει απήχηση, ελπίζεις ότι όλο και περισσότεροι άλλοι θα βοηθάνε και τελικά κάτι που θα ήταν αδύνατο να πετύχει ένα άτομο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, γίνεται εφικτό. (Με πολιτικούς όρους, θα μιλάγαμε για “συμμετοχή” ή για “κίνηματικό χαρακτήρα”.)

Τί γίνεται αν αυτό το “μεγάλο” είναι όμως ένα μεγάλο αρχείο βίντεο; Ο πιο απλός τρόπος είναι να το ανεβάσει κάποιος σε ένα σημείο στο internet, να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο την διεύθυνση από όπου μπορεί να το κατεβάσει. Απλός, αλλά… κοστίζει. Διότι όσο και αν η καθημερινή ενασχόληση με το Internet μας δίνει πολλές φορές την αίσθηση ότι το να μοιραστείς ένα αρχείο είναι δωρεάν, η αλήθεια είναι ότι όταν το αρχείο είναι πολύ μεγάλο και οι “παραλήπτες” ίσως πάρα πολλοί, οι συνηθισμένες λύσεις κοστίζουν.

Εδώ έρχονται οι τεχνολογίες peer-to-peer (p2p), όπως το bittorrent. Το bittorrent λειτουργεί κάπως έτσι. Με ένα ειδικό πρόγραμμα, αρχίζεις και μοιράζεις το αρχείο από τον υπολογιστή σου. Επειδή περιορίζεσαι από την ταχύτητα σύνδεσης του υπολογιστή σου στο Internet, ο πρώτος που θα αρχίσει να το κατεβάζει θα δει ότι δεν κατεβαίνει και τόσο γρήγορα. Αλλά το ωραίο είναι ότι μόλις κατεβάσει ένα μέρος του αρχείου, αρχίζει και αυτός να το μοιράζει σε άλλους. Και κάθε ένας νέος χρήστης που αρχίζει να κατεβάζει το αρχείο, μετά από λίγο είναι άλλος ένας που το μοιράζει. -”… είμαστε δυο, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…” :-)

Με αυτό τον τρόπο, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να κατεβάσουν το αρχείο, συμμετέχουν παράλληλα στην διανομή του σε άλλους. Αυτό που ο ένας δεν θα μπορούσε να κάνει, οι 10, 100 ή χιλιάδες το πετυχαίνουν όλοι μαζί. Αυτό που θα απαιτούσε χρήματα και εξοπλισμό, το πετυχαίνουν όλοι μαζί δίνοντας ουσιαστικά ο καθένας λίγη από την ισχύ του υπολογιστή τους και λίγο από το bandwidth της σύνδεσής τους.


1. Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν αυτό. Προφανώς όταν το “μεγάλο αρχείο” είναι μία ομιλία με πολιτικό περιεχόμενο, η “συμμετοχή” και η “διάδοση” έχει μία ακόμη διάσταση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ από την προσπάθεια μίας ομάδας χρηστών Linux να κατεβάσουν, να μοιράσουν και να διαδώσουν το λειτουργικό σύστημα που δημιουργούν, “υποστηρίζουν” και χρησιμοποιούν.

2. Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε υπάρχουν διάφορα προγράμματα (bittorrent clients) για να χρησιμοποιήσετε το bittorrent. Σε Linux και OS X, από τα πιο εύχρηστα είναι το transmission. (Αφήστε σχόλιο με προτάσεις για Windows)

3. (update) Το θέμα μου θύμισε κάτι που συχνά προσπαθώ να εξηγήσω, αλλά δύσκολα τα καταφέρνω. Ότι και στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν επιλογές που δείχνουν μία κοσμοθεωρία, μία φιλοσοφία και μία πολιτική (με την γενικότερη έννοια) προσέγγιση.

5 Responses to p2p (bittorrent) και συμμετοχή.

  1. Just a user says:

    Για Windows αλλά και για Mac μια είναι η λύση μTorrent (είναι beta η έκδοση για mac αλλά δουλεύει μια χαρά)
    http://mac.utorrent.com/

  2. sotomi says:

    http://azureus.sourceforge.net/ τώρα ονομάζεται vuze (νομίζω οτι η microsoft έχει πλέον το όνομα azureus-ίσως το είχε κατοχυρώσει) και είναι Java based bit-torrent, free.

  3. AlexD says:

    Για Linux η λύση transmission είναι πολύ καλή και απλή. Υπάρχει και το ktrorrent με το οποίο είδα ταχύτητες στο DSL μου που δεν πίστευα στα μάτια μου. Για τα Widows, το μTorrent είναι το πιο ελαφρύ και εύχρηστο πρόγραμμα του κόσμου (υπερβολή;). Από την άλλη το vuze που αναφέρει ο φίλος παραπάνω είναι πολύ δυνατό και συνδιάζει και υπηρεσίες P2P TV (το P2P TV παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον)

  4. coolplatanos says:

    …και στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν επιλογές που δείχνουν μία κοσμοθεωρία, μία φιλοσοφία και μία πολιτική (με την γενικότερη έννοια) προσέγγιση
    Σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες μας υπάρχει πολιτική διάσταση, εφόσον αποτελούμε πολίτες της Πόλης – Πολιτείας. Απλά στην Ελλάδα νομίζω συχνά συγχέουμε το πολιτικό με το κομματικό και οι περισσότεροι λένε "φτου κακά, εγώ δεν ασχολούμαι με πολιτική", εννοώντας δεν θέλω να είμαι κοματικοποιημένος. Μα όλοι ασχολούνται θέλουν δεν θέλουν με πολιτική ακόμα και όταν δεν το παραδέχονται. Μόνο μία παράταξη συνήθιζε -νομίζω ακόμα το κάνει- να αποπολιτικοποιεί την ύπαρξη της για να κομματικοποιεί κάποιους που παραδόξως ενώ σιχαίνονταν την κομματικοποίηση πηγαίνανε στο κόμμα που την αποκήρυσσε… και κομματικοποιούνταν… Εννοώ τη δεξιά παράταξη.

  5. Evangelos says:

    [...] Ότι και στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν επιλογές που δείχνουν μία κοσμοθεωρία, μία φιλοσοφία και μία πολιτική (με την γενικότερη έννοια) προσέγγιση [...]

    Έτσι ακριβώς είναι. Νομίζω πολύ ορθα το προσπαθείς, γιατί πράγματι πάντα τα post σου έχουν κάτι που τείνει προς σ' αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, υπάχουν τεράστιες (επιστημολογικές και μεθοδολογικές κυρίως – αλλά και πολιτικές σε τελευταία ανάλυση) δυσκολίες για ερμηνείες τέτοιου τύπου. Ως επιλογή όμως, επικροτώ πραγματικά και νομίζω ότι αυτό είναι το παραπάνω βήμα που μπορεί (και πρέπει ενδεχομένως) να γίνει από μια σειρά blogs που έχουν κάτι να πουν και συντηρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια συζήτηση για διαδίκτυο.