Το ερώτημα μου ήρθε από μία φίλη που εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία. “Θέλουμε κάποιον που εκτός όλων των άλλων τυπικών προσόντων για την θέση, να είναι εξοικειωμένος με το internet”. Αν ήμασταν στο 2000 θα αρκούσαν 1-2 ερωτήσεις του είδους “έχετε/χρησιμοποιείτε email”. Τώρα τί θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε;
Της έγραψα μερικές ερωτήσεις. Δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση. Αλλά αν ένας υποψήφιος μπορεί να τις συζητήσει ή να έχει άποψη για αυτές, τότε είναι σε καλό δρόμο (είπαμε, δεν ψάχνουμε για guru του web2.0, αλλά για κάποιον που δεν έχει μείνει στην εποχή που internet=outlook+in.gr)
- ποιον browser χρησιμοποιείτε και γιατί;
- έχετε κατεβάσει ποτέ μουσική από το internet; με ποιο πρόγραμμα;
- αγοράζετε βιβλία από κάποια on-line υπηρεσία; από ποια; γιατί όχι;
- γνωρίζετε το facebook; τί σας ενοχλεί περισσσότερο σε αυτό;
- αναφέρετε 2 blogs που διαβάζετε
- έχετε χρησιμοποιήσει κάποια υπηρεσία όπως το google maps; Με ποια ευκαιρία; Προτιμάτε κάποια άλλη αντίστοιχη;
- πώς/πού θα ψάχνατε να βρείτε μία φωτογραφία ενός αντικειμένου (π.χ. ενός παλιού τηλεφώνου);
- πώς/πού θα ψάχνατε για το video clip ενός αγαπημένου σας τραγουδιού;
Επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Δεν έχει σημασία αν θα ψάξει στο flickr ή στο google image search ή κάπου αλλού. Δεν έχει σημασία να προτιμά IE ή Firefox. Ας απαντήσει “IE γιατί και τον FF που δοκίμασα δεν έχει μεγάλη διαφορά”. Ο σκοπός των ερωτήσεων είναι να δεις αν κάποιος ξέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 browsers, αν θα πάει στο youtube να ψάξει για video (ή μήπως στο iTunes Store ή μήπως στο google video;), αν έχει χρησιμοποιήσει τις σχετικές υπηρεσίες κ.λ. Από την άλλη, αν σε κοιτάει προσπαθώντας να καταλάβει τί είναι αυτά τα πράγματα… άστο.
Πώς σας φαίνονται;
μην παραληφθεί η χρήση του email!
- τι κάνει το To, Bcc, Cc
- πείτε μου 2 δωρεάν υπηρεσίες email
-2 προγράμματα διαχείρισης email υπηρεσίας (Email Clients)
- αν σας ζητήσουν πληροφορίες για κάτι ποια υπηρεσία θα σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πρώτα για να βρείτε πληροφορίες!
Εξαρτάται από τι είδους εξικοίωση θέλει.
Βασικές ερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και ηλεκτρονικές συναλλαγές, την αγαπημένη σελίδα του χρήστη, όπως και την αγαπημένη του e-εφαρμογή.
Για πραγματική εξικοίωση η απόλυτη ερώτηση είναι 1.
Με πόσους τρόπους μπορεί να κατέβει πειρατικό λογισμικό; :p
Νομίζω ότι θα επέλεγα να είμαι λίγο πιο απαιτητικός.
Πχ Που μπορώ να βρω warez, πόσα post έχεις σε διάφορα φόρουμ, σε ποια blog συμμετέχεις στις απαντήσεις κτλ
Ίσως κάνω και λάθος όμως…
Χαλαρώστε. Είπαμε για έναν άνθρωπο που θα κάνει μία Χ δουλειά, αλλά θέλουμε να ξέρει και τί είναι internet.
BTW, προσωπικά, δεν έχω καμία ιδέα που μπορώ να βρω warez και υποψιάζομαι ότι χρειάζεται να ψάξω αρκετά για να βρω post μου σε forum :-)
Αν κρίνω από τις ερώτησεις που μου κάνουν σε συνεντέυξεις, κάτι τετοία με ρώτανε συνηθώς. Ανάλογα τη θέση.
Άλλο πράγμα είναι ο cumputer related/internet literate κι άλλο πράγμα ο computer/internet user. Είμαι κάθετος, γιατί μέσα στο τελευταίο δίμηνο μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τρεις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, που όλοι δήλωναν… καλή ή άριστη σχέση με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές και ώ, τι παράδοξο, βρεθήκαμε να έχουμε και τις ίδιες κρατικές πιστοποιήσεις στο τέλος, αλλά όχι την ίδια εξοικείωση!
Πιστεύω πως πρέπει να δυσκολέψεις κι άλλο τις ερωτήσεις, άσχετα αν ο εν λόγω υπάλληλος θα δουλέψει σε λογιστήριο, στην (μηχανογραφημένη) αποθήκη ή αν θα είναι ο επόμενος CEO της εταιρείας :P
Συμβάλλοντας κι εγώ στις ερωτήσεις, θα έλεγα πως μία είναι εκείνη που μπορεί να δείξει τη σχέση κάποιου χρήστη με το διαδίκτυο:
-Πόσα ανεπιθύμητα μηνύματα λαμβάνετε σε ένα 24ώρο;
Εγώ θα αφαιρούσα την ερώτηση για το download μουσικής. Μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον συνεντευξιαζόμενο (θα προσπαθεί να βρει κάποιο πρόγραμμα να πει για να είναι αρεστός και δεν ξέρω πολλούς που να πληρώνουν για αυτά που κατεβάζουν…)
Επίσης, η ερώτηση “πείτε μου δύο μπλογκς που διαβάζετε”, είναι μάλλον πολύ προσωπική. Ίσως ρωτούσα “γνωρίζετε τι είναι τα blogs; Έχετε κάποιο παράδειγμα υπόψην σας;”
εγω προτεινω μετα το τελος της συνεντευξης ο υποψηφιος υπαλληλος να κανει και αυτος μια συνεντευξη
1) εχετε γνωση των πτυχιων μου; την αξια τους; το γεγονος οτι με τα πτυχια μου δεν ειμαι ανειδικευτος οποτε δεν μπορειτε να με πληρωνεται με το βασικο του ανειδικευτου εργατη;
2) εχετε γνωση της νομοθεσιας σχετικα με τις υπερωριες; γνωριζεται τις διαδικασιες για να εγκριθουν απο την επιθεωρηση εργασιας οι υπερωριες; εχετε σκοπο να την σεβαστειτε (να μου πληρωνεται τις υπερωριες δηλαδη)
και αλλα πολλα
διαβαζα καπου οτι μονο στην Ελλαδα οταν βγαινει μια ανακοινωση για εργασια οταν φτανει η κρισιμη ωρα για τον μισθο παντα γραφουνε “μισθος αναλογος προσοντων” και παντα υπαρχει η ερωτηση-παγιδα “ποσα χρηματα θες;” ενω σε αλλες χωρες παντα λενε τον μισθο που εχουν σκοπο να δωσουν
Παναγιώτη, θέτεις νομίζω πολύ σημαντικό θέμα. Η χρήση IT & web έχει μεταβάλλει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει κανείς σήμερα, ακόμα και μέσα σε σχετικά δυσκίνητες μεγάλες εταιρείες, και η διαφορά ενός literate όπως αναφέρεις από κάποιον άλλο, σε θέματα παραγωγικότητας αν μη τι άλλο, είναι θεωρώ πολύ μεγάλη.
Ωστόσο, η πραγματικότητα αυτή δεν έχει αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει σε μία τυπική λίστα απαιτούμενων προσόντων, ή και υποβαλλόμενων βιογραφικών (οι σχετικές αναφορές κατά κανόνα περιλαμβάνουν ‘χρήση Η/Υ, office’, ecdl {…} άντε και αναφορά μερικών προγραμμάτων τη χρήση των οποίων ‘γνωρίζει’ κανείς, εσύ τα ξέρεις καλύτερα), και αυτό αν μη τι άλλλο αναδεικνύει μία ανάγκη (επομένως, και την (επιχειρηματική;) ευκαιρία) καθιέρωσης μιας γενικότερα αποδεκτής και ανανεώσιμης φόρμας τέτοιων ‘προσόντων’, η αποδοχή της οποίας ίσως έχει θετικές επιδράσεις και στην ευρύτερη αναγνώρισή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Χμμ, αναρωτιέμαι πως μπορούμε να προκαλέσουμε κάτι τέτοιο περισσότερο συντονισμένα…
Με εντυπωσίασε ότι στέλεχος “μιας μεγάλης εταιρείας ζητά κάποιον εξοικειωμένο με το internet”, αλλά δεν ξέρει τι να ρωτήσει/ ζητήσει!
Eδωσες εσύ τις καταλληλες ερωτήσεις.
Πώς θα κρίνει τις απαντήσεις; Πώς θα καταλάβει το επίπεδο κάθε υποψήφιου (συγκριτικά για να επιλέξει); Και τι θα κάνουν όταν προσληφθεί, πώς θα τον χρησιμοποιήσουν σε κάτι που δεν έχουν επαρκή γνώση αυτοί που θα οργανώνουν την εργασία; Δεν θα έπρεπε πρώτα να αποκτήσουν οι άμεσα υπεύθυνοι μια επαρκή γνώση;
Τέλος, ένα ολιγόλεπτο τεστ είναι πάντα καλύτερο από τις προφορικές απαντήσεις. π.χ. βρείτε μου αυτό το βιβλίο/τιμή. βρείτε μου μια φωτογραφία του Χ, σημειώνοντας που τη βρήκατε και αν είναι νόμιμο να τη χρησιμοποιήσουμε κ.ο.κ.
@sotomi: όχι, αυτός που με ρώτησε θα μπορούσε να κάνει αυτή την συζήτηση. Και σίγουρα υπάρχουν μέσα στην εταιρεία άτομα που τα ξέρουν όλα αυτά πολύ καλά, αλλά δεν έχουν επαφή με το συγκεκριμένο job description. Είναι *πολύ* μεγάλη εταιρεία. Απλά ζήτησε φιλικά λίγη βοήθεια. BTW, από ό,τι έμαθα μετά, η “προκήρυξη” θα είναι εσωτερική, δηλαδή για το προσωπικό της εταιρείας που ίσως να ενδιαφέρεται να αλλάξει θέση.