Χθές η Google ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο browser, τον δικό της browser, που ακούει στο όνομα Google Chrome. Η ανακοίνωση συνοδεύονταν και από ένα comic που δίνει αρκετές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του.
Το Google Chrome είναι βασισμένο στο open source rendering engine που ονομάζεται WebKit[1][2], αλλά θα χρησιμοποιεί το δικό του Javascript engine, το V8, που είναι από ό,τι κατάλαβα ένας JIT (just in time) compiler και όχι ένας interpreter.
Ο νέος browser θα έχει αρκετές καινοτομίες, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε αλλού. Εγώ θα ήθελα να σταθώ στην εντύπωση που μου έδωσαν και μερικές σκέψεις.
Καταρχήν, η γλώσσα και η περιγραφή των χαρακτηριστικών του Google Chrome μου θύμισαν περιγραφή λειτουργικού συστήματος. Processes, sandboxing, process isolation, security, access permissions κ.λ. Πολλά από αυτά δεν αναφέρονται με αυτές τις λέξεις, περιγράφουν όμως ακριβώς αυτές τις έννοιες. Όχι, δεν είναι το “google OS” -έτσι κι αλλιώς, αυτός ο όρος είναι τόσ γενικός που έχει αξία μόνο για PR και marketing. Αλλά αν πρέπει να μιλήσουμε για Web OS ή Google OS, τότε το Google Chrome είναι η πρόταση της Google για το γραφικό interface, το GUI, σε αυτό το περιβάλλον -αν θέλετε τόσο πολύ, πείτε το “λειτουργικό σύστημα”.
Δεύτερον, έχω την εντύπωση ότι το Google Chrome θα εισάγει νέες λειτουργίες (ίσως με την χρήση κάποιων microformats ή άλλων mark-up) στις σελίδες. Αναφέρεται η δυνατότητα να αναγνωρίζει μόνο του το search box μίας σελίδας και να το “θυμάται”, μετατρέποντας το κάθε site σε ένα μικρό search engine. Αν και αυτό μπορεί βέβαια να γίνει με κάποιους αυτόματους τρόπους, φαντάζομαι ότι η Google θα περιγράψει και κάποιο ειδικό mark up ώστε η ίδια η σελίδα να “δηλώνει” τις λεπτομέρειες του search box της -και αν ισχύει αυτό ίσως να υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα στο μέλλον. Δεν είναι κάτι κακό, καλό είναι, απλά το επισημαίνω.
Υπάρχουν διάφορα θέματα για τα οποία θα μπορούσα να γράψω, όπως η ενσωμάτωση του Google Safe Browsing και τα θετικά, αλλά και αρνητικά που μπορεί να έχει μία τέτοια λειτουργία ή την σημασία που έχει η μετατροπή (στα μάτια του χρήστη) ενός web app σε desktop app με την χρήση των chromeless windows και τα google gears. Και βέβαια, τα defaults! Ποιά θα είναι τα default settings που θα έχει ο browser; Είναι γνωστό ότι τα defaults (από bookmarks και search engine, μέχρι privacy settings) καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις και την συμπεριφορά του χρήστη.
Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο mozilla/firefox. Από τα 66.8 εκατομμύρια δολάρια που είχε έσοδα το mozilla το 2006, το 85% προέρχονταν από την συνεργασία του με την Google. Αυτά τα έσοδα φαντάζομαι ότι θα συρρικνωθούν σε βάθος χρόνου. Και σίγουρα η ύπαρξη του Google Chrome θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον Firefox. Παρόλα αυτά, η Google έκλεισε πριν από λίγες μέρες συμφωνία με το Mozilla για άλλα 3 χρόνια συνεργασίας. Γιατί; Δεν ξέρω. Ίσως γιατί δεν θα ήθελε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Microsoft, να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στους (σημαντικούς από άποψη opinion leadership) χρήστες του firefox. Ίσως γιατί εκτιμά ότι θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να καθιερώσει τον Google Chrome. Ή ίσως γιατί είναι καλοί άνθρωποι και όπως λένε “η Google ζει στον κόσμο του Internet και κερδίζει με το να είναι ένας καλύτερος κόσμος”. Ίσως πάλι να είναι απλά ένα μικρό ποσό (για τα δεδομένα της Google) που δέχεται να πληρώσει για να μην φανεί σαν “άλλη Microsoft”, που ισοπεδώνει τα πάντα εξαφανίζοντας τους “μικρούς”, στους opinion leaders του χώρου της τεχνολογίας.
Όπως και να έχει, η παρουσίαση του Google Chrome θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους μας -χρήστες, developers, designers, start ups. Αν το αποτέλεσμα τελικά θα είναι θετικό ή αρνητικό θα δείξει.
—
[1] Αν και πολλοί ταυτίζουν το WebKit με το Safari και την Apple, η αλήθεια είναι ότι το WebKit είνα απλά ένα fork του KHTML που αναπτύχθηκε για το Qt και το KDE.
[2] Τα open source html rendering engines (mozilla gecko, WebKit) αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης σχετικά με την οικονομική αξία του Open Source Software. Είμαι βέβαιος ότι η πρόσφατη ιστορία του Web, αλλά και του desktop, θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν υπήρχαν. Ωραίο θέμα για πτυχιακή.
Μόνο καλό μπορεί να κάνει μια τέτοια κίνηση και είμαι σίγουρος οτι έχει μπει στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με το Mozilla. Τα παιδιά εκεί φαίνεται ότι δεν ανησυχούν σύμφωνα με δηλώσεις της CEO στο Mozilla Not Worried About Google Browser
Ένας ακόμα browser που αρέσκεται στα standards και υποστηρίζει εφαρμογές όπως Gmail μαζί με Gears εκτός από το καλό που θα κάνει στο web (ένα μικρό ακόμα κομμάτι της πίτας με web standards) θα σπρώξει την βιομηχανία να αναπτύξει ανταγωνιστικές λύσεις.
Αναμένω πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις στο κομμάτι του hardware (επεξεργαστές και form factors) και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο το project που τρέχει το TechCrunch για το δικό τους tablet!
Παναγιώτη, νομίζω ότι ήταν το καλύτερο άρθρο πάνω στο θέμα που διάβασα από ελληνικές και ξένες σελίδες. Αν αυτό που λες δηλαδή η χρήση gear, chromeless windows κάθεται απόλυτα πάνω στο λειτουρικό και πλέον υπάρχει ταύτιση web-desktop applications θα ειναι το τέλος του pc νομίζω και επίσης θεωρώ πώς αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος όχι ένας ακόμα browser αλλά το απόλυτο πάντρεμα του με το desktop
θα συμφωνήσω απόλυτα με τον PanosJee… Εστίασες στην ουσία και όχι στο buzz! Εξαιρετικό κείμενο που από μόνο του δίνει τροφή για μελλοντικά κείμενα πιο “συγκεκριμένα” στον θέμα.
Πάντως οι κάτοικοι στην Ελλάδα δεν πρέπει να παραπονιούνται πλέον ότι βρίσκονται σε “τεχνολογικό μεσαίωνα”. Η είδηση για το Chrome παιζόταν όλη τη μέρα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ λές και ήταν είδηση νέας παράτασης για τη συμπλήρωση του κτηματολογίου. Τύφλα να έχει το cnet.
Πάντως το Firefox με βάση τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον, έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού. Σε αρκετές περιπτώσεις προτιμάω IE 8 beta πλέον αντι του firefox 3 διότι δεν είναι ασυνήθιστο να κάνει crash ή να κολλάει κυρίως σε flash sites (ακόμα και με αυτά χωρίς τη φέτα :) ή pdf embeded σελίδες ή όταν έχεις πολλά windows και tabs
Οι πρώτες εντυπώσεις σαν απλός χρήστης είναι ότι είναι γρήγορος. Πάντως δεν ξέρω αν όλοι προσέχουν τα “ψιλά γράμματα” αλλά εμμένα με ενοχλούν πολύ οι εφαρμογές που χωρίς να ρωτάνε ευθαίως το χρήστη, κρύβουν αυτόματα updates όταν τρέχουν. Εμένα το έπιασε το zone alarm όταν προσπάθησε να συνδεθεί έξω αλλά, φαίνεται με το που έκανα install το chrome, άφησε κάποιο process googleupdate.exe να τρέχει και είχε ξανα-επανεργοποιήσει το google update service… τς τς τς… καθόλου ευγενικό
Ήταν όντως στρατηγικής σημασίας η συνέχεια του συμβολαίου με τον firefox καθαρά για λόγους relationship marketing και ethics σε σχέση με τους opinion leaders, δεν είναι τυχαίο ότι θυμώσουν το moto του google “η Google ζει στον κόσμο του Internet και κερδίζει με το να είναι ένας καλύτερος κόσμος”
Απλά πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε κάτι νέο και εξίσου δυνατό από τα mozilla labs (σε επίπεδο ανανέωσης του UI και του browsing experience) – και αν κρίνουμε από τα νούμερα, θα το έχει πληρώσει η google.
Pingback: Open:mag
Pingback: Αστέρης Μασούρας
Σχεδιαστικά, είναι πρωτοποριακό. Αν μελετήσετε το πολύ έξυπνο κομικ που περιγράφει τις βελτιώσεις θα πεισθείτε.
Στην πράξη το βρήκα πραγματικά πολύ γρήγορο.
***ΑΛΛΑ***
…έχω δεύτερες σκέψεις επειδή διάβασα το EULA (End-User Licence Agreement)
Όπως είναι τώρα διατυπωμένο, δεν με πείθει και μάλλον θα μείνει (για λίγο μέχρι να αλλάξουν το EULA δηλαδή!) στην άκρη.
Για το EULA δείτε εδώ…
και το αρχικό άρθρο εδώ…
Εγώ ένα δε καταλαβαίνω διαβάζοντας αυτό http://www.paciellogroup.com/blog/?p=92. Είναι δυνατόν εν έτη 2008 να μην είναι πρώτη σε προτεραιότητα η λέξη προσβασιμότητα ειδικά για τη Google?
Pingback: Chrome-άρωντας τον Firefox | elkosmas.gr