netbooks

Το OLPC άνοιξε μία νέα αγορά στον χώρο των “υπέρ ελαφριών, μικρών laptop”. Στην προσπάθειά τους να το ανταγωνιστούν διάφορες εταιρείες, παρουσίασαν μικρά laptop, χωρίς σκληρό δίσκο και σχετικά μικρές δυνατότητες (σχετικά αργούς επεξεργαστές, μικρή οθόνη κ.λ.).

eeePC on MacBook Pro 15', photo by sparktography

eeePC on MacBook Pro 15', photo by sparktography

Τον δρόμο άνοιξε η ASUS, με το eeePC. Το 3ήμερο που μας πέρασε, ήμασταν με την Ελίνα στις Κονίστρες, ένα χωριό κοντά στην Κύμη. Ενώ είχα πάρει μαζί μου το MacBook Pro, βρεθήκαμε να έχουμε και ένα eeePC 4G/surf, από το οποίο έμεινα κατενθουσιασμένος! Το laptop το είχα μαζί μου κυρίως για να μπορέσω να μπω στο internet, να διαβάσω και να απαντήσω σε emails κ.λ. Δεν το άνοιξα ούτε μία φορά αφού το μικρούλι eeePC ήταν πολύ πιο βολικό για τέτοια “πρόχειρη” χρήση. Κάνει boot πολύ πιο γρήγορα, είναι πολύ ελαφρύ και βολικό. (Βέβαια, όλα αυτά είχαν νόημα διότι υπήρχε ένας ηλιότοπος στην περιοχή οπότε είχαμε δωρεάν wifi!)

Πραγματικά, το eeePC, με τις μικρές διαστάσεις του και το βάρος του που δεν ξεπερνάει το 1 κιλό) είναι το ιδανικό laptop για ταξίδι, αν ξέρεις ότι θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στο internet εκεί που θα βρίσκεσαι. Η οθόνη του, με 800×480 ανάλυση, δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να δουλέψει κανείς επί ώρες. Από την άλλη, μπορείς άνετα να διαβάσεις emails, να απαντήσεις, να ανεβάσεις φωτογραφίες στο flickr (έχει και υποδοχή για SD ram, οπότε βάζεις την μνήμη της φωτογραφικής), ή να αναεβάσεις ένα video στό youtube και βέβαια να χρησιμοποιήσεις twitter, facebook κ.λ.

Τα πιο πρόσφατα μοντέλα, όπως τα eeePC 901 ή 1000, έχουν μεγαλύτερη οθόνη και μπορούν να φιλοξενήσουν και σκληρό δίσκο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο σκληρός (υποψιάζομαι ότι θα καταναλώνει γρηγορότερα την μπαταρία και θα ζεσταίνεται περισσότερο) και στο κάτω-κάτω μπορεί κανείς να έχει ένα εξωτερικό USB δίσκο με ό,τι θα χρειαζόταν (video/audio κ.λ.) που να τον συνδέει κατά περίπτωση. Άσε που για ένα μηχάνημα που κουβαλάει κανείς παντού, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να το “χάσει”, η έλλειψη σκληρού δίσκου με πολλά προσωπικά δεδομένα μπορεί να είναι και θετικό.

Από την άλλη, τόσο το HP 2133 mini-note της HP, όσο και το ideapad S10 δείχνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής και μεγαλύτερη ανάλυση οθόνης.

lenovo ideapad S10, photo by laptopmag.com

lenovo ideapad S10, photo by laptopmag.com

hp 2133 mini-note, photo by notebookreview.com

hp 2133 mini-note, photo by notebookreview.com

Θα περιμένω να βγεί το lenovo S10 στην αγορά και θα ήθελα να δοκιμάσω να δω αν θα μπορούσα να το μετατρέψω σε κύριο μηχάνημά μου -και ας έχω στο σπίτι κάποιο άλλο μηχάνημα για video editing και πιο απαιτητικές εργασίες.

Θα ήταν και μία ευκαιρία να ξαναγυρίσω σε linux desktop για βασικό περιβάλλον εργασίας. Αλλά αν είσαστε κολλημένοι με το OS X, δείτε το παρακάτω video. Μην μου πείτε για MacBook Air, αυτά τα μηχανάκια είναι πολύ πιο φθηνά (με τιμές που ξεκινάνε από $400, όταν το Air ξεκινάει από $1800) και έχουν και ethernet port και κανονικά USB ports.

9 Responses to netbooks

  1. Wise_One says:

    Τα netbooks είναι όλα τα λεφτά. Πριν κάποιους μήνες πήρε ένας φίλος το eeePC των 300€ κι έμεινα κατενθουσιασμένος! Άνετα σερφάρεις στο Ιντερνετ, ακούς μουσικής, βλέπεις ταινία… Ό,τι πρέπει για λεωφορείο και γενικότερα ταξίδια. Ζεσταίνεται ελάχιστα (λόγω SSD – thank god!) κι έχει μέγεθος μικρού βιβλίου. Τί καλύτερο! Το παίρνεις χαλαρά στη σχολή και κρατάς σημειώσεις εν ώρα διαλέξεων!

  2. Spiros Vathis says:

    What about internet tablets?

    Αν δεν κάνω λάθος, κάποτε είχες γράψει στο blog για ένα Nokia N800 που είχες. To χρησιμοποιείς πιά;

    Εγώ με το N810 που έχω κάνω όλα όσα αναφέρεις… και χωράει και στην τσέπη!

  3. GritZ says:

    OS X στο eee? Άψογο! :D Με τη μπαταρία τι γίνεται;

  4. Έχω μπει και γω σε αυτό το τελευταία.

    Καλό σημείο για συγκεντωμένες πληροφορίες σχετικά με το τι υπάρχει στην αγορά και τι έρχεται μπορεί να βρει κανείς στο UMPC Portal (http://www.umpcportal.com/) – αν και υπάρχει ο κίνδυνος να μπει κάποιος στο loop της αναβλητικότητας βλέποντας τι ετοιμάζουν οι εταιρείες για τους προσεχείς μήνες.

  5. Έχω μπει και γω σε αυτό το τριπάκι τελευταία.

    Καλό σημείο για συγκεντωμένες πληροφορίες σχετικά με το τι υπάρχει στην αγορά και τι έρχεται μπορεί να βρει κανείς στο UMPC Portal (http://www.umpcportal.com/) – αν και υπάρχει ο κίνδυνος να μπει κάποιος στο loop της αναβλητικότητας βλέποντας τι ετοιμάζουν οι εταιρείες για τους προσεχείς μήνες.

  6. Panayotis says:

    @Spiros Vathis το N800 τελικά είναι καλό, αλλά δεν βολεύει πολύ να γράφεις στο touch screen μεγάλα κείμενα. Βέβαια το N810 έχει πληκτρολόγιο. Αλλά από την άλλη ούτε αυτό θα το κουβαλούσα συνέχει πάνω μου. Αν είναι λοιπόν να είναι στην τσάντα μου, αυτά τα netbooks είναι μία χαρά (και με μεγαλύτερη οθόνη κ.λ.)

    Το πλεονέκτημα του N800 είναι κατά την γνώμη μου το battery life που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις 2-3 ώρες των netbooks (ακόμη και από τις 4-5 με μεγαλύτερη μπαταρία).

  7. Παρεπιπτόντως, και με αφορμή ένα άρθρο (http://www.1src.com/headlines/show/002127.html) που διάβασα σχετικά με μια συνέντευξη του Jeff Hawkings ιδρυτή της Palm (http://www.investors.com/Tech/TechExecQA.asp?artid=302991427791949) σκεφτόμουν το ενδεχόμενο το Palm Foleo που παρουσιάστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο, να ήταν όντως ένα netbook πριν την ώρα του και να απέτυχε ακριβώς επειδή δεν λανσαρίστηκε ως τέτοιο…

  8. kostas says:

    εχω το asus eeepc 701 εδω και αρκετους μηνες. το ειχα παρει απο αγγλια την περιοδο που γινοταν χαμος με την ζητηση και την διαθεσιμοτητα του.

    γενικα ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος αν και ακομα προσπαθω να συνηθισω το μικρο πληκτρολογιο. αυτο που δεν συνηθισα ποτε και τελικα πηρε ποδι ηταν το linux xandros. πλεον με xp και office το μηχανιματακι ειναι πληρως χρηστικο. το κουβαλαω σχεδον παντου χωρις κοπο και το εχω καταβολευτει!

  9. Lee Turtle says:

    OS X se eee? Kali fasi. Nomizw oti me auta ta dedomena einai to kalutero ergaleio kai gia podcasting apo Garageband… Pisteueis oti ‘to sikonei’ to garageband ena tetoio mixanima?