Το WIRED έχει στο τελευταίο του τεύχος μία σειρά άρθρων που επικεντρώνονται σε διάφορες πλευρές αυτού που ονομάζουμε “οικολογικό” και “πράσινο” -στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά αντίθετα στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη και μπορώ να πώ, προκλητικά.
Νομίζω ότι έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της ευαισθητοποίησης εδώ και χρόνια, θα έπρεπε να κοιτάξουμε τα οικολογικά προβλήματα κατάματα και να ξεφύγουμε από την ρομαντικό-βουκολική αντίληψη του θέματος.
Ενδεικτικά αναφέρω από το WIRED:
- οι πόλεις μπορεί να επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη από την “ύπαιθρο”. Η κατακόρυφη μετακίνηση (βλ. ουρανοξύστες) επιβαρύνει λιγότερο από την οριζόντια (βλ. 1 ώρα από το σπίτι στο γραφείο και πίσω).
- οι εκπομπές CO2 που αντιστοιχούν σε ένα κάτοικο του Μανχάταν είναι κατά 30% λιγότερες από αυτές των υπόλοιπων αμερικανών.
- τα γερασμένα δάση επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα -πρέπει να γίνεται εκμετάλλευση των δασών και να φροντίζουμε να υπάρχουν συνέχεια νεαρά δένδρα.
- από τους σημαντικότερους παράγοντες εκπομπής C02 είναι η εκτροφή ζώων και η κατανάλωση κρέατος.
- το να αγοράζεις βιολογικά προϊόντα που χρειάστηκε να μεταφερθούν από την μία στην άλλη άκρη του κόσμου περισσότερο κακό κάνει παρά καλό στο περιβάλλον.
- …
Σε πολλά από αυτά (και κυρίως σε άλλα που δεν αναφέρω εδώ), προσωπικά έχω αρκετές αντιρρήσεις -άλλωστε το ίδιο το περιοδικό φιλοξενεί και τον αντίλογο. Αλλά είναι χρήσιμο, αν μας ενδιαφέρει πραγματικά να βρούμε λύσεις στα οικολογικά προβλήματα, να τα κοιτάξουμε χωρίς προκαταλήψεις και να ξανασκεφτούμε κάποιες από τις κατευθύνσεις που έχουμε δεχθεί ως δεδομένες ή τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να είναι αποτελεσματικές.
Inconvenient Truths: Get Ready to Rethink What It Means to Be Green @ WIRED magazine.