Δεν θυμάμαι πού το διάβασα -ίσως σε κάποιο σχόλιο που μου άφησαν στο REC (on); δεν το βρίσκω, είμαι κατά 99% σίγουρος ότι το είχε αφήσει ο Κρόγιας.
Τέλος πάντων αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιος έλεγε ότι η πώληση του ΟΤΕ έχει και άλλη μία διάσταση που δεν παρουσιάζει κανένας, ότι ο ΟΤΕ ελέγχει τον μοναδικό ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Έψαξα λίγο και βρήκα μερικά στοιχεία. Επειδή το θέμα δεν το κατέχω καθόλου, τα παρουσιάζω ελπίζοντας όσοι γνωρίζετε καλύτερα το θέμα να προσθέσετε σχόλια.
Λοιπόν, αυτά που βρήκα:
- ο δορυφόρος Hellas Sat 2 είναι ιδιοκτησία της Hellas Sat, θυγατρικής του ΟΤΕ και εκτοξεύθηκε στις 13/5/2003.
- η θέση του δορυφόρους στο διάστημα είναι Ελληνική και μάλιστα μας την παραχώρησε η Κύπρος (η Ελλάδα είχε χάσει τα δικαιώματά της λόγω καθυστερημένης εκτόξευσης του δορυφόρου)
- καλύπτει δορυφορικά Ευρώπη, Αφρική κ ΝΑ. Ασία
Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει μία ανησυχία ότι η πώληση του ΟΤΕ μπορεί να ισοδυναμεί με απώλεια εθνικών δικαιωμάτων στο διάστημα, κάτι που ίσως σήμερα να μην έχει τόσο σημαντική οικονομική αξία, αλλά ίσως στο μέλλον να έχει όχι μόνο οικονομική αλλά και εθνική σημασία (πιθανά εθνικά δικαιώματα στην αξιοποίηση του διαστήματος;)
Πιο άμεση ανησυχία είναι ότι χάνουμε πιθανότατα την ανεξάρτητη πρόσβαση σε δορυφορικές τηλεπικοινωνίες ως κράτος (τηλεπικοινωνίες που δεν έχουν μόνο εμπορική, αλλά και στρατιωτική ή διπλωματική σημασία) -ισχύει ότι η Τουρκία διατήρησε τους 4 δορυφόρους της κρατικούς για “εθνικούς λόγους”;
Επαναλαμβάνω, δεν ξέρω αν ισχύουν ή πόσο ακριβή είναι όλα αυτά. Όποιος ξέρει ή μπορεί να δώσει σχετικά links, ας το κάνει στα σχόλια, γιατί μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο θα πρέπει να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Η Ελλάδα είχε προθεσμία ως τα τέλη του 2003 να εκτοξεύσει δορυφόρο. Αυτή η προθεσμία ήταν γνωστή για χρόνια, όπως ήταν γνωστό και πως το θα χάναμε τη θέση μας μετά την προθεσμία. Για λόγους που θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε, οι κυβερνήσεις της εποχής μάλλον δεν θεώρησαν τον δορυφόφο ως ουσιαστική προτεραιότητα και δεν προχώρησαν στη έγκαιρη σύναψη συμβολαίων κατασκευής και εκτόξευσης. Τελικά οδηγηθήκαμε σε μια σύμπραξη με Κυπριακούς φορείς για να εκτοξεύσουμε δορυφόρο στη δική τους θέση.
Εθνικά δικαιώματα στο διάστημα δεν υπάρχουν. Ας μην ξεχνούμε πως μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν καν μέλος στην ESA. Τα όποια δικαιώματα στο διάστημα θα τα κατακτήσουμε με την αξιοπρεπή συμμετοχή μας στους διεθνείς φορείς (φάουλ λοιπόν η αποχή μας από την ESA για τόσα χρόνια) και με την ουσιαστικη παραγωγή τεχνογνωσίας στον Ελλαδικό χώρο.
Νοικιάζοντας έναν δορυφόρο (από την Deutch Telecom όπως έτυχε με τον Hellas Sat 1) ή αγοράζοντας έναν άλλον που φτιάχτηκε από γαλλο-γερμανική σύμπραξη, δεν κατοχυρώνει κανένα εθνικό δικαίωμα στο διάστημα. Δημιουργώντας όμως προϋποθέσεις για ποιοτική πανεπιστημιακή έρευνα στην Ελλάδα, ανοίγουμε τους δρόμους προς το διάστημα.
Γι αυτό και παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες το παιχνίδι που κάνει το ΠΑΣΟΚ με το 16Σ. Διότι αν δεν περάσει η συγκεκριμένη αναθεώρηση φέτος, θα φάμε υπερ-5ετή καθυστέρηση στη βελτίωση της ανώτατης παιδείας και έρευνας στην Ελλάδα. Κι αυτό θα μας κοστίσει τα εθνικά δικαιώματά μας στο διάστημα, αλλά και πολλά άλλα.
Αυτά που λέει ο λ:ηρ από πάνω μόνο ασήμαντα δεν είναι… αλλά για να επεκτείνω λίγο το θέμα:
Πέρα απ’την θυγατρική εταιρία που ελέγχει τον δορυφόρο και σίγουρα θα πρέπει να παραμείνει στα “χέρια” μας [είναι και η Κύπρος μέσα] μήπως πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας εταιρίας που θα διαχείριζεται το “last mile”?
Παραχωρούμε το μάνατζμεντ με τα ποσοστά που απέκτησε η DT αλλά πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον νομικό πλαίσιο ή κάποια συμβολή απ’την ΕΕΤΤ ώστε να κατωχυρώσουμε το [απαρχαιομένο βέβαια] δίκτυο που διαχειρίζεται & εκμεταλεύεται ο ΟΤΕ [ & οι εναλλακτικοί πλέον ] αλλά ανοίκει στους Έλληνες πολίτες.
Θα ανταποδώσω στον HitMan παραπάνω, επεκτείνοντας το θέμα λίγο περισσότερο.
Είχα διαβάσει πρόσφατα (δεν θυμάμαι πού και τίνος) ένα κείμενο που έθετε ένα ερώτημα ποιοτικά παρόμοιο με αυτό του HitMan: εντάξει, καλώς ή κακώς ο ΟΤΕ πουλήθηκε και «απαλλαχτήκαμε» από αυτόν. Προς τι όμως οι κραυγές και ο θρήνος;
Θρηνούμε επειδή χάσαμε τον ΟΤΕ ή επειδή δεν έχουμε τη συλλογική ικανότητα δια της οποίας θα ευδοκιμήσουν καινοτόμες εταιρείες που θα προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα;
Δεν με βοηθάτε ουσιαστικά όμως. Προφανώς και όσο περισσότερη τεχνολογία κ.λ. κ.λ.
Αλλά ποιά είναι ακριβώς τα δικαιώματα που έχουμε αυτή την στιγμή; Εϊναι διαιώματα της Ελλάδας ή της Hellas Sat; Υπάρχουν διεργασίες σε διεθνή fora σχετικά με διάστημα, δικαιώματα χρήσης τροχιών (αυτό το έβγαλα από το μυαλό μου, απλά για να δείξω τί είδους πληροφορίες ψάχνω) από δορυφόρους κ.λ.;
Pls, είναι πολύ συγκεκριμένο το θέμα, αν θέλετε να γράψετε γενικά για ΟΤΕ, έχετε τα blogs σας :-)
Παναγιώτη το αρχικό post ήταν πολύ γενικόλογο για να περιμένεις τέτοιες εξειδικευμένες απαντήσεις. Για τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτεις τώρα:
0) οι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών πρέπει να βρίσκονται σε γεωστατική τροχία, κι αυτό απαιτεί την τοποθέτησή τους πάνω στον ισημερινό. Εκεί υπάρχουν περιορισμένες θέσεις (slots).
1) Ο διεθνής οργανισμός που ρυθμίζει την πρόσβαση σε γεωστατικές θέσεις είναι ο ΟΗΕ μέσω της ITU.
2) Σε κάθε χώρα έχουν παραχωρηθεί, και δεν χάνονται, τα δικαιώματα για τις υπερκείμενες των υποκειμένων γεωσύγχρονες τροχίες. Αλλά για τις γεωστατικές, επειδή υπάρχει ζήτηση για τον περιορισμένο αριθμό θέσεων, ο ΟΗΕ/ITU διατηρούν ένα σύστημα προτεραιότητας στην ανάθεση θέσεων. Εδώ ισχύει το you snooze you loose.
Η θέσεις στις τροχιές εκχωρούνται σε χώρες. Τη θέση 39E στη γεωστατική τροχιά, όπου βρίσκεται ο Hellas Sat 2, ο ΟΗΕ την έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα. Η Ελλαδα με τη σειρά της την έχει εκχωρήσει στην ΕλληνοΚυπριακή σύμπραξη Hellas Sat.
3) Πέρα από τις υπερκείμενες των υποκειμένων τροχιές, οι χώρες μέλη της ITU μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση και σε άλλες διαθέσιμες τροχιές.
HELLAS SAT is a subsidiary of the Hellenic Telecommunications Organisation (OTE S.A.), the largest telecommunications provider in South East Europe. HELLAS SAT is licensed by the governments of Greece and Cyprus and was established in August 2001. HELLAS SAT owns and operates the Hellas-Sat 2 high power and advanced satellite located at 39° East which was successfully launched in May 2003.
Δεν νομίζω, ότι μπορεί να μεταβιβαστεί η “ιδιοκτησία” του δορυφόρου στην γερμανική κυβέρνηση, άσχετα με το ποιός έχει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, μια και είναι “licensed by the governments of Greece and Cyprus”, εκτός κι αν πουληθεί ολόκληρο το κράτος στους Γερμανούς!
@Λ.Κ.Αντωνίου:
Η ιδιοκτησία του δορυφόρου μεταβιβάζεται. Η κυριότητα της γεωσύγχρονης τροχιάς όμως δεν μεταβιβάζεται (εκχωρείται για ορισμένο χρόνο πάντως, όπως έγινε στην περίπτωση της τροχιάς 39E που εκχωρήθηκε από την Ελλάδα στην Hellas Sat).
Το ότι η Hellas Sat είναι licensed από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Κύπρου σημαίνει πως της έχει παραχωρηθεί άδεια λειτουργίας. Αυτή η άδεια μπορεί να ανακληθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η Hellas Sat παραμένει ιδιοκτήτης του δορυφόρου και μπορει να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες της σε άλλη χώρα (πχ Γερμανία).
αν δεν κανω λαθος ο δορυφορος εγινε με Κυπριακα χρηματα λογω της γνωστης “καθυστερησης” του Ελληνικου δημοσιου. Μην γινομαστε υπερβολικοι, αυτο με την εθνικοποιηση που ειπε η Κατσελη μου θυμιζε της εθνικοποιησεις του Καραμανλη το 74 (π.χ. Ολυμπιακη με το γνωστο σε ολους μας αποτελεσμα)και εδωσε μια τριτοκοσμικη εικονα στο ΠΑΣΟΚ οπως και οτι ελεγχεται απο τους συνδικαλιστες που πλεον η κοινωνια τους εχει απαξιωσει.
Συμφωνω με τον Ληρ σε ολα, και το αρθρο 16 πρεπει να προχωρησει μιας και η αγορα αναγνωριζει τα ιδιωτικα πανεπιστημια και η ερευνα πρεπει να προχωρησει. Το ΠΑΣΟΚ πρεπει να κινηθει προς το κεντρο, να κινηθει οικονομικα και κοινωνικα προοδευτικα (π.χ. δεν γινεται δημαρχος του ΣΥΝ να μην προχωραει με τους γαμους των ομοφυλοφιλων και δημαρχος της Ν.Δ. να λεει οτι ευχαριστως θα το κανει και κανεις απο το ΠΑΣΟΚ να μην αρθωνει κουβεντα). Σε λιγο καιρο θα εχει δυο πυρηνικα εργοστασια η Τουρκια (αρα και θα μπει και στους αναλογους οργανισμους) και αναμενονται απο Αλβανια, Μακεδονια και Βουλγαρια. Πως εχουν δηλαδη αυτες οι τριτοκοσιμκες χωρες (η Τουρκια δεν ειναι πλεον…αναπτυσεται πολυ γρηγορα) και εμεις να μην…. Βεβαια με απασχολει το ποιος θα το διοικει, θα το διοικουν η μαφια των συνδικαλιστων ή επιστημονες; Πως ξερω οτιδ εν θα μπει εκει ο γιος του βολευτη και το ανηψι του τομεαρχη; Μονο αυτο με φοβιζει
@chris mantas:
Καλά και ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά ασχετα με το θέμα. Γενικά δυσκολευόμαστε πολύ να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ο λ:ηρ στο comment #5 και #7 παρουσίασε μερικές συγκεκριμένες πληροφορίες και τον ευχαριστώ.
Για γενική συζήτηση περί οικονομίας, πιο κατάλληλος χώρος είναι αυτό το άρθρο.
Δεν γίνεται επειδή υποστηρίζω το ΠΑΣΟΚ, σε ένα άρθρο που ζητάω να μάθω αν ξέρει κάποιος ξέρει τί ισχύει για τους δορυφόρους να μου λέτε για την πηρυνική ενέργεια και αν ένας δήμαρχος του ΣΥΝ αρνείται να παντρέψει ομοφιλόφιλους! Δεν είναι όλα τα πράγματα αντιπολίτευση ή συμπολίτευση. Πληροφορίες ζήτησα!!!
Παναγιώτη κάνω μια γενική αναφορά στο “οτι επειδη πουληθηκε ο ΟΤΕ σε Γερμανους πουληθηκε και η Ελλαδα including και ο Δορυφορος Hellasat” και σε αυτο που λεει ο ΛΗΡ. Ολα ειναι επιχειρησεις, ετσι και ο δορυφορος που εγινε οχι μονο με κρατικα λεφτα αλλα και με λεφτα απο ιδιωτικες επιχειρησεις και κυριως απο Κυπριακα κεφαλαια π.χ. η Avacom Net που στην αρχικη μετοχικη συνθεση ειχε το 8,5% και η Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως. Αν δεν κανω λαθος τα μεριδια τους εχουν εξαγοραστει απο τον ΟΤΕ που την τελευταια φορα που το τσεκαρα ειχε καπου λιγο πιο πανω απο το 90%. Παντως δεν θα εβαζα την λεξη “ιδιοκτησια” μιας και ειναι πολυ ευκολη η εξαγορα στο μελλον της εταιρειας hellas sat με hostile acquisition.