Μετά την Γαλλία, που πέρασε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να μαγνητοσκοπούν ή/και να αναμεταδίδουν σκηνές βίας, άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα νομοθετεί προσπαθώντας να περιορίσει (αν όχι να εξαφανίσει) το φαινόμενο της “δημοσιογραφίας των πολιτών” και του blogging!
Στην Ιταλία, κυβέρνηση Πρόντι, πέρασε νόμο [1] σύμφωνα με τον οποίο:
- όποιος έχει blog ή website θα πρέπει να το δηλώσει στον αρμόδιο οργανισμό!
- θα πληρώνει φόρο για αυτό, ακόμη και αν δεν έχει σκοπό να βγάλει χρήματα!
- θα πρέπει να έχει ουσιαστικά μια εκδοτική εταιρεία και ένα επαγγελματία δημοσιογράφο που θα δηλωθεί ως υπεύθυνος!
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.
–
[1] via Αλέξανδρος Μελίδης
τίγκα μαλακίες! παρανομίες!
Ο big bro αρχίζει και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς!
Κόβω το ελεύθερο ίντερνετ να έχει λίγα χρόνια ζωής ακόμη (δεκαετία μετά δυσκολίας!)
Να μου χτυπήσει μόνο Καραμπινιέρος την πόρτα και να μου πει ότι παρανομώ επειδή δεν έχω δηλώσει το μπλογκ μου…
Τίποτε άλλο δε θέλω για να τα βάλω όλα μπουρλότο στην (_ο_)χώρα τους..
Φανταστικό, η ιδέα οτι ένα blog είναι παράνομο και ανένταχτο θα προκαλέσει έκρηξη στην αναγνωσιμότητά τους ! Φέρτε και εδώ τέτοιυς νόμους ! Παναγιώτη θα μεσολαβήσεις ;
Και πώς θα γίνει αυτό; Αν γράφεις ιταλικά; Κι αν είσαι Ιταλός και γράφεις σε αμερικάνικο site; Σε ποιας χώρας νόμων υπόκεισαι;
Κοίτα που σιγά-σιγά θα φιλοξενούνται websites στα Cayman Islands ή στην Ελβετία ή τέλος πάντων σε κάποιο internetiko παράδεισο που δεν θα ζητιέται “να δηλώσεις και να δώσεις”.
Τελικά όλοι οι απανταχού πολιτικοί ενδιαφέρονται για τη ΜΗ αποκάλυψη τώρα!
Pingback: neolaia.gr » Blog Archive » Θα πληρώνουμε για να εκφραστούμε; (Προσοχή θα ‘ρθουν και εδώ)
Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Ει! ξυπνήστε αρχίσανε τα όργανα!!!
Πάντως για το θέμα της Ιταλίας, στο post στο slashdot (http://slashdot.org/article.pl?sid=07/10/24/134241) όλοι οι Ιταλοί λένε ότι ΔΕΝ είναι έτσι τα πράγματα και ότι ο νόμος αφορά μόνο εφημεριδες που εκδίδουν online π.χ. το παρακάτω comment:
http://slashdot.org/comments.pl?sid=338237&cid=21099011
με αποσπάσματα:
“…The goal is to recognize and treat professional online news sites in the same way as traditional newspapers…”
“…[Ricardo Franco Levi] clearly stated that the new law would only apply to professional journalists, and that it would absolutely not apply to bloggers of any kind…”
Διαβάζοντας κι εγώ τον νόμο, δεν εξέλαβα κάτι για τα μπλογκς η αλήθεια είναι..
Γουστάρω!!!!
Θα βγούμε όλοι στη παρανομία, αντάρτικο στο Internet!!!
Εγώ θα είμαι ο “Ταύγετος”, πρόλαβα…!
Πάμε όλοι ρυθμικά …
ΠΑΑΑ-ΛΗΣ ΞΕ-ΚΙ-ΝΗ-ΜΑΑΑΑΑΑΑ
ΝΕΕΕ-ΟΙ Α-ΓΩΩΩ-ΝΕΣ…
Κάθε επιπλέον πληροφορία είναι χρήσιμη για να καταλάβουμε τί ακριβώς γίνεται. Σίγουρα υπάρχει μία τάση να ελενχθεί το “άναρχο” του internet. Προφανώς σε δημοκρατικές χώρες παρόμοιες προσπάθειες για να γίνουν νόμοι υπάρχουν κάποια επιχειρήματα…
Και βέβαια, μην υπερβάλουμε, ε; Βλέπω πολύ επαναστατικές διαθέσεις… :-)
@anilikos: μιά και είσαι πιο “κοντά”, θα μπορούσε ίσως να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Δεν έχει σημασία αν λέει για blogs, σημασία έχει αν μιλάει για sites γενικά (ε, δεν θα μπούμε τώρα στην συζήτηση αν είναι blog, forum, κ.λ.!) και αν υπάρχουν αναφορές στο θέμα από ιταλούς bloggers.
Προσπαθώ να ενημερωθώ και θα επανέλθω με στοιχεία.
Αυτό με την Ιταλία το διάβασα κι εγώ κι ήμουν στο τσακ να το δημοσιεύσω αλλά οι πηγές μου (σκοτεινές όπως πάντα) με διαβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει. Ο προτεινόμενος νόμος γράφηκε λίγο άκομψα και η παρερμήνευση ήταν αναπόφευκτη. Συμφωνώ με Δημήτρη – έχουμε μια τάση να σπέυδουμε (όχι βραδέως)
Ισχύει δεν ισχύει μήπως λόγω επετείου να θυμηθούμε και το ΟΧΙ προς Ιταλούς οιασδήποτε προελεύσεως;;
;)
@Sofia: “Ο προτεινόμενος νόμος γράφηκε λίγο άκομψα”… Όταν ένας νόμος έχει γραφτεί “λίγο άκομψα” είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί και έτσι.
Να θυμίσω ότι υπάρχει και αντίστοιχος ελληνικός νόμος που πέρασε στην αρχή του καλοκαιριού που λέει ότι οποιοσδήποτε μεταδίδει οπτικοακουστικό υλικό μέσω ευρυζωνικών δικτύων πρέπει να έχει άδεια από το ΕΣΡ! Προφανώς και δεν εφαρμόζεται, αλλά αν ή όταν εφαρμοστεί δεν θα είναι παράνομο. Άσε που θα βγει κάποιος νομομαθής σε 2-3 χρόνια με αφορμή κάποιο σχετικό θέμα και θα πει “μα γιατί διαμαρτύρεστε, έτσι κι αλλιώς, από το 2007, ο νόμος προβλέπει τον έλεγχο από το ΕΣΡ”, παρουσιάζοντας κάτι τέτοιο ως δεδομένο.
Pingback: vtsib Pods #03 - Με ωραίες blues-ιές « vtsib Pods