“social graph”: πιστεύω το buzz word των επόμενων μηνών. Καλό σχετικό άρθρο, εδώ
social graph
- Posted on 2007-10-22 12:10 under Uncategorized and tagged as asides, attention, social networks, web 2.0.
- permalink
“social graph”: πιστεύω το buzz word των επόμενων μηνών. Καλό σχετικό άρθρο, εδώ
Κι εσύ τέκνον Βρούτε;
Social Graph και ηλιθιότητες. Απλώς ένα faddish τρόπος να πεις Social Network.
Το τί σάλο έχει προκαλέσει γύρω τριγύρω (και δη σε κάτι ακαδημαϊκά τύπου blogs μη το συζητάς) Και σαν να μην έφτανε η προσβόλα με την ξαναβάφτιση ενός υπάρχοντος φαινομένου – οι υποστηρικτές του νέου τρόπου δεν είναι (λένε οι διαφωνούντες) της κοινωνιολογίας (oh horror of horrors)αλλά των θετικών επιστημών. It makes sense (λένε οι επαναστάτες geeks που ανακάλυψαν κοινωνιολογικό φαινόμενο και πίστεψαν ότι λύνεται με εξίσωση) να το λέμε graph γιατί παραπέμπτει στις συνδέσεις. Τί άλλο θα ακούσω η wannabe μεταπτυχιακή;
Παρακολούθησε και τα βρισίδια που πέφτουν πού και πού από αυτόν τον τύπο που σιχαίνεται τον όρο social graph http://www.stoweboyd.com/message/
Με τις υγείες σας.
@sofia: Αν και ανέφερα το θέμα ως buzz…
Το social graph είναι το μαθηματικό αντικείμενο που αναπαριστά το social network ενός (η περισσοτέρων) ατόμου και οι διάφορες εφαρμογές (βλ. facebook, linkedin, αλλά και άλλες “τεχνολογίες” όπως το XFN) προσπαθούν να το κάνουν “map” στο internet.
Οι “γράφοι” (graphs) είναι πολύ ενδιαφέροντα μαθηματικά αντικείμενα που οι μαθηματικοί μελετούν εδώ και πολλά χρόνια και ξέρουν πολλά για αυτούς. Μην ξαφνιαστείς αν (τώρα που είναι μόδα) δεις τώρα συμπεράσματα και θεωρίες που οι κοινωνιολόγοι δεν είχαν την δυνατότητα να βγάλουν παλιότερα.
Είναι επίσης από τις πρώτες φορές που οι κοινωνιολόγοι θα έχουν στην διάθεσή τους τόσα στοιχεία με τόσο δομημένο τρόπο για τόσο πολύ κόσμο. Σκέψου ότι με μερικά απλά queries στην DB του facebook θα μπορούσε κάποιος να δει πράγματα που πριν από 10 χρόνια θα χρειαζόντουσαν… ίσως 10 χρόνια ερευνών.
Αλλά βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους techies είναι ΠΟΙΟ είναι τελικά αυτό το social graph. Τί ορίζεις ως “σχέση” δύο ατόμων, πώς απεικονίζονται σχέσεις όπως “γνωστός”, “συγγενής”, “φίλος”, “συνάδελφος”, ποιές από αυτές είναι 1-1, ποίες είναι αμφίδρομες (αν εγώ αναγνωρίζω κάποιον, με αναγνωρίζει και αυτός;), σε ποιές ισχύει η μεταβατική ιδιότητα και τελικά πώς όλα αυτά (και πολλά, πολλά άλλα) μπορούν να απεικονιστούν αποτελεσματικά σε βάσεις δεδομένων ή να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές ή να αποφέρουν οικονομικό όφελος.
Και βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα όπως εμπιστευτικότητα, προσωπικά δεδομένα κ.λ. τα οποία δεν αποκλείεται να σχετίζοντα με τα παραπάνω “μαθηματικά”. Π.χ. σε ποιόν ανοίκει το social graph; Θα μπορούσα να αναγνωρίσω (και υπό ποιές προϋποθέσεις) το άτομο, μόνο και μόνο από το social graph, οπότε η αποκάλυψή του είναι προσωπικό δεδομένο;
Έχει πολύ ψωμί το θέμα…
>> αυτό που ενδιαφέρει τους techies είναι ΠΟΙΟ είναι τελικά αυτό το social graph. Τί ορίζεις ως “σχέση” (…) μπορούν να απεικονιστούν αποτελεσματικά σε βάσεις δεδομένων ή να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές ή να αποφέρουν οικονομικό όφελος.
Ρε συ Παναγιώτη ακριβώς το ίδιο ενδιαφέρει και τους κοινωνιολόγους εδώ και κάτι αιώνες – πριν δημιουργηθούν τα web-based networks.
Άλλο πρόβλημα είναι το ότι τα networks που δημιουργούνται σε online συνθήκες δεν συγκρίνονται (ή δεν ξέρουμε αν μπορούν να συγκριθούν) με υπάρχοντα face to face networks γιατί δεν έχει εξερευνηθεί (ακαδημαϊκά) το τί κάνει το online στο μοντέλο.
Προσωπικά, βλέπω το social graph σαν τίποτα άλλο παρά σαν μια pictorial αναπαράσταση του Social Networks που μια χαρά υπάρχει ως μοντέλο και θεωρία και δεν χρειάζεται καινούριο όνομα. Μπορεί όμως να χρειάζεται καινούριους τρόπους αναπαράστασης. Σε αυτή την περίπτωση καλοδεχούμενο και το graph.
(Το ότι το ανέβασες ως buzz υποννοείς ότι δεν έπρεπε να αφήσω σχόλιο;)
Pingback: Σχετικά με το OpenSocial API της Google | Socialize It