η δική μου οικολογία

Η αφορμή για το λίγο προκλητικό άρθρο του J95 ήταν το αρκετά προκλητικό διαφημιστικό της Greenpeace. Προσωπικά η διαφήμιση μου άρεσε, όχι τόσο για το οικολογικό μήνυμα όσο γιατί θίγει την επερχόμενη “μάχη των γενεών” -για το περιβάλλον, το ασφαλιστικό κ.λ.

Συμφωνώ με τον J95, ότι οτιδήποτε “μυρίζει φανατίλα” με απωθεί. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το μεγάλο θέμα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας. Δεν ξέρω αν η φετινή ζέστη στην Ελλάδα και οι πλημμύρες στην Αγγλία είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και αν όντως έχει αλλάξει το κλίμα. Αλλά δεν είμαι και τόσο βλάκας ώστε να περιμένω να δω κάτι τόσο δραματικό για να καταλάβω ότι έχουμε αλλάξει κλίμακα. Η ανθρωπότητα δεν είναι πια το μερμήγκι που περπατούσε στον πλανήτη μας χωρίς να έχει μεγάλη σημασία τί κάνει. Είναι ένας γιγάντιος ελέφαντας που χρειάζεται ολόκληρα δάση για να τραφεί, που εκπέμπει γιγαντιαίες ποσότητες CO2 με την αναπνοή του, που το πού θα πατήσει, που θα πιει νερό, που θα κάτσει και που θα χέσει αλλάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Διάβασα σε ένα από τα σχόλια του παραπάνω post ότι “μα αυτοί δεν φώναζαν την δεκαετία του ’70 ότι ο πλανήτης μας θα παγώσει”; Δεν ξέρω αν είχαν δίκιο τότε. Και ίσως αύριο να βρούμε ένα τρόπο να μετατρέπουμε τον ζεστό αέρα σε ηλεκτρισμό, σοκολάτες ή γύρο-πίτα-απ’όλα και να θεωρήσουμε ότι λύσαμε το πρόβλημα του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Και πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε, ότι κάθε τί που κάνουμε ως ανθρωπότητα γίνεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα που έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Η δική μου οικολογία λέει ότι για το περιβάλλον δεν είμαστε πια μία ασήμαντη διακύμανση που το σύστημα μπορεί να εξισορροπήσει. Η δική μου οικολογία σχετίζεται με την ευθύνη που έχει όποιος έχει μεγάλη δύναμη, γνώση, πλούτο -ευθύνη απέναντι στον εαυτό του, τον διπλανό του αλλά και τον ίσως πιο φτωχό ή αδύναμο παραδιπλανό του.

8 Responses to η δική μου οικολογία

  1. Anastasiadhs Stayros says:

    Μολις χθες διαβασα οτι οι αλλαγες των βροχοπτωσεων οφειλονται στις ανθρωπογενεις δραστηριοτητες(http://www.nature.com/index.html).Το μεγαλυτερο προβλημα με αυτες τις μη-κυβερνητικες οικολογικες οργανωσεις ειναι οτι στελεχωνονται απο ατομα ασχετα τελειως με το αντικειμενο του περιβαλλοντος. Επι χρονια προσπαθουν να πεισουν οτι πρεπει να γυρισουμε σε σπηλαιες για να σωθει ο πλανητης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ…Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ…ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ.. μετα ειναι αποκλειστικα θεμα διαχειρησης ..τπτ παραπανω..Ορθολογικη διαχειρηση..αλλα ποιος θα δωσει λεφτα σημερα για κατι που θα εχει αποτελεσματα μετα απο 100 χρονια?

  2. Panayotis says:

    @Stayros: Φοβάμαι ότι πλέον δεν χρειάζεται “μία απλή οικολογική εγρήγορση”. Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι τόσο γρήγορος που δεν αρκεί αυτό.

    Από την άλλη, είναι λάθος να βλέπουμε το θέμα της Οικολογίας μόνο ως κάτι που μας κρατάει πίσω και κοστίζει. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη οικονομία και τεχνολογική ή επιχειρηματική καινοτομία. Άλλες φορές είναι απλά θέμα ενημέρωσης.

  3. Υπάρχουν και διαφορετικές, περισσότερο πρακτικές φωνές.

    Διαβάστε το “The Weather Makers” του Tim Flannery και ρίξτε και μία ματιά στα εξής pdf:

    Stabilization Wedges: Solving the Climate Problem for the Next 50 Years with Current Technologies
    http://carbonsequestration.us/Papers-presentations/htm/Pacala-Socolow-ScienceMag-Aug2004.pdf

    και το Meeting the Climate Challenge της International Climate Change Taskforce
    http://www.americanprogress.org/kf/climatechallenge.pdf

  4. m13 says:

    η δική μου οικολογία σχετίζεται με τα δικαιώματα

    το ύψιστο δικαίωμα στη ζωή, θεμελιώνεται στα δικαιώματα του περιβάλλοντος.

    δε θα είχαμε δικαίωμα στη ζωή, δε θα υπήρχαμε έαν δεν υπήρχε το περιβάλλον. Αλλά τα δικαιώματα αυτού δεν τα προστατεύουμε, προφανώς γιατί νομίζουμε ότι δε σχετίζονται με τη δική μας ύπαρξη.

    θέλω να πώ δεν είναι θέμα δύναμης ή χρημάτων. Είναι θέμα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗς.