Το WebKit είναι η “καρδιά” του Safari (ο browser που χρησιμοποιεί το OS X) όπως το geko είναι η καρδιά του Mozilla και του Firefox. Είναι open source (LGPL και BSD licenses) και ξεκίνησε ως κλάδος του KHTML (που χρησιμοποιείται από το KDE).
Αν και ο Safari είναι γενικά ένας καλός browser, η τρέχουσα σταθερή του έκδοση φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει κάποια από τα πιο advanced πράγματα που χρειάζονται π.χ. για να έχεις rich text editing στο GMail ή στο administration του WordPress ή για να χρησιμοποιήσεις τα Google Documents κ.λ.
Κατέβασα χθές το τελευταίο nightly built του WebKit και το δοκίμασα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, κατεβάζεις απλά ένα .dmg που περιέχει το WebKit.app το οποίο και αντιγράφεις στο Applications. Το εκτελείς και νομίζεις ότι τρέχεις το Safari, αλλά τρέχεις ουσιαστικά την τελευταία under development έκδοσή του. Ο μόνος τρόπος για να το ξεχωρίσεις είναι να παρατηρήσεις ότι στο Dock το εικονίδιο έχει ένα χρυσό border.
Το nightly built που κατέβασα αποδεικνύεται μέχρι τώρα πολύ σταθερό, για την ακρίβεια δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και παίζει και το rich text editing σε GMail και WordPress και τα Google Docs.
ναι, το χρησιμοποιω και γω αντι του Safari για να εχω rich text σε Blogger, μεχρι στιγμης δεν μου χει κανει κανα κουλο!
indeed καλή φάση!
Θα το δοκιμάσω κι εγώ, (έβαλα τελευταία το inquisitor στον safari και το βρίσκω πολυ βολικό ψαχτήρι, ρίξτε του μια ματιά)
Επ, επ! Με αντιγράφεις! :)
Μερικές επιπλέον σημειώσεις:
1. Κατα κανόνα, μόνον το Webkit δηλαδή η ‘καρδιά’ του Safari περιλαμβάνεται μαζί με τα παλαιά nibs και UI-specific κώδικά. Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα features που θα δούμε στο Safari-proper του Leopard δεν συμπεριλαμβάνονται στο Webkit, δυστυχώς. Παρ’όλα αυτά μόνον οι διαφορές στην επίδοση (ιδίως σε javascript) και την ποιότητα/συμμόρφωση κλπ των rendered σελιδών είναι αρκετές ώστε να κάνουν το Webkit άξιο καθημερινής χρήσης.
2. Στο Leopard θα αποχαιρετήσουμε τα InputManagers και κατα συνέπεια και το Inquisitor, εκτός εαν η μαμα Apple παρουσιάσει κάποιο plug-in architecture για το Safari.
3. Για όσους ενδιαφέρονται για Web dev. μια ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη προσθήκη στο Safari (προς το παρόν μόνον στο Webkit) είναι ο Web Inspector. Λεπτομέρειες εδώ.
My 2¢.
Παναγιώτη να σημειώσω εδώ πως το WebKit (το οποίο συμπαθώ και εγώ άπειρα), χρησιμοποιείτε και από την Adobe ως η βασική rendering engine του Apollo runtime. Η εν λόγω κίνηση λοιπόν θα δώσει πολύ ώθηση στο project να γίνει ακόμα καλύτερο!
Pingback: WebKit Nightly επί το έργον « Νυστέρι