Προσπαθώ να καταλάβω, γιατί μπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ bloggers και δημοσιογράφων; Δεν καταλαβαίνω, αλλά για να επιμένουν τόσοι, κάτι θα πρέπει να υπάρχει. Αν έπρεπε να υπάρχει κάποια αντιπαλότητα, θα έπρεπε να είναι μεταξύ bloggers και εκδοτών: η δημόσια γραφή δεν υποβαθμίζεται, αυτό που ίσως πληγεί είναι τα μέσα που είχαν την αποκλειστικότητα να την δημοσιεύουν.
Στο φτωχό μου μυαλό, τα social media (blogs, podcasts κ.λ.) είναι άλλη μία ευκαιρία για τους δημοσιογράφους. Δεν θέλεις να έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου να σου λέει τί να γράψεις και πότε, πόσες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις, πόσα λεπτά πρέπει να κρατήσει το ρεπορτάζ σου, ποιόν θα καλέσεις στην εκπομπή σου; Νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις καλύτερα; Ανοίγεις το blog σου, βάζεις διαφημίσεις και είσαι “αφεντικό του εαυτού σου” (και βλέπεις και αν είχες εσύ δίκαιο ή αυτοί που σου έκαναν κουμάντο). Σε άλλες χώρες γίνεται ήδη. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και εδώ.
Λοιπόν; Δύο πιθανές εξηγήσεις μπορώ να δώσω. Η μία είναι η τεχνοφοβία. Η άλλη είναι ότι η “τέταρτη εξουσία” ως γνήσιος φορέας εξουσίας έχει το δικό της κατεστημένο, που βλέπει με μισό μάτι κάθε αλλαγή.
–
αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις, η blog-οκρατία του j95.
Εμένα αυτή η “αντιπαλότητα” μου φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση ένα feud σαν αυτά του WWE. Διαφορετικά μπορείς να το δεις ως εξής:
1. Οι δημοσιογράφοι δεν κατανοούν το μέσο, άρα το ερμηνεύουν με λάθος εργαλεία
2. Οι bloggers είναι άνθρωποι που γενικά είναι καχύποπτοι ως προς τους δημοσιογράφους και αυτά που γράφουν.
Ε, δε θέλει και πολύ.
Νομίζω υπάρχουν άλλοι δύο λόγοι (συμπληρωματικοί με αυτά που λέει ο/η adamo) που οι δημοσιογράφοι είναι γενικά αντίθετοι με το κόνσεπτ των μπλογκς.
Καταρχήν, οι ίδιοι δεν μπορούν να πουν ότι θα αφήσουν τη δουλειά τους για να κάνουν δημοσιογραφία online και μόνο, καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Ειδικά στην Ελλάδα το να βγάλεις λεφτά από ιστοσελίδα που δεν πουλάει κάτι απτό έστω και από διαφημίσεις μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Για την ώρα τουλάχιστον. Έτσι, όταν ένας δημοσιογράφος βλέπει κάποιους να κάνουν περίπου τη δουλειά που ο ίδιος κάνει αλλά και δωρεάν είναι φυσικό να θεωρείται ότι απειλείται.
Επιπλέον, και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, υπάρχει η γενική αντίληψη (άρα και από τους δημοσιογράφους) ότι ό,τι γράφεται στα blogs δεν ελέγχεται. Έτσι είναι επίσης λογικό για το δημοσιογράφο να θεωρήσει ότι οι bloggers υποβαθμίζουν αυτό που προσφέρει στο επάγγελμά του.
Φυσικά, και οι δύο συλλογισμοί καταρρίπτονται εν μέρει τουλάχιστον από το γεγονός ότι αν κοιτάξει κανείς σε στατιστικές μόνο το 1/3 των bloggers θεωρεί το blog τους ‘κάποια μορφή δημοσιογραφίας’ ενώ πάνω από τους μισούς ελέγχουν αυτά που γράφουν και αναφέρουν τις πηγές τους.
Πέρα από τις στατιστικές ένα blog αν είναι έγκυρο το δείχνει. Μπορεί να σε ξεγελάσει την πρώτη ή και τη δεύτερη φορά αλλά σύντομα αν αυτά που λέει καταλαβαίνεις αν αυτά που λέει δεν έχουν υπόσταση (οπότε το παρατάς) ή αν είναι βάσιμα (όποτε συνεχίζεις να το παρακολουθείς).
(Αυτό παρεμπιπτόντως δίνει και ένα “όνομα” στο blog, ένα κύρος. Που δεν έχει να κάνει με το αν όσοι γράφουν σε αυτό το κάνουν επώνυμα.)
Pingback: The Voyager - » Σημειώσεις 18/01
Συμφωνώ με ό,τι παρέθεσε ο diafanos και προσθέτω και τον παράγοντα ‘αναδυόμενη απειλή’ που αισθάνονται τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα που αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των νέων επικοινωνιακών περιστάσεων.
Οι εντάσεις διαφέρουν απο περιοχή σε περιοχή του πλανήτη, ανάλογα με την επικοινωνιακή της ιστορία και ωριμότητα.
Δείτε δύο σχετικά θέματα εδώ και εδώ
το δεύτερο λινκ here
Αν θες να γίνεις δημοσιογράφος, πρέπει να μάθεις να γράφεις. Αν θες να γίνεις bloger, πρέπει να μάθεις να νοιώθεις. Αν θες να γίνεις και τα δύο πρέπει να μάθεις να γράφεις αυτά που νοιώθεις και όχει να νοιώθεις αυτά που γράφεις.
Έρμη δυσλεξία το όχει είναι όχι.
Κρίμα ρε γμτ και ήταν καλό αυτό που έγραψα.
Σκεφτείτε αύριο να κλείσουν όλα τα blogs των δημοσιογράφων (που γράφουν επωνύμως και ανωνύμως).
Πείτε μου ότι δεν θα λείψουν σε κανέναν.
Σκεφτείτε αύριο να σταματήσουν να αναδημοσιεύονται κείμενα από blogs σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πείτε μου ότι θα λείψουν σε κάποιον.
Το ξέρω, υπερβάλλω λίγο, αλλά σκεφτείτε το.
(από το freestuff http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=26345&postorder=asc&start=39 )
Και εγώ προσωπικά πιστεύω πως αυτό που ζητούσε η δημοσιογράφος δεν θα έπαιρνε πάνω από 10 λεπτά δουλειά και θεωρώ δικαιολογία τους “τεχνικούς λόγους”. Επίσης σαφώς και πρέπει να έχει το δικαίωμα (ασχέτως λόγων) ο οποιοσδήποτε να μπορεί να διαγράφεται από λίστες / blogs / υπηρεσίες κλπ που έχει γραφτεί είτε μόνος του, είτε από τρίτο, αν ο ίδιος το ζητήσει και το επιθυμεί.
Τα παραπάνω τα αναφέρω πάντα χωρίς να με ενδιαφέρουν ή να δίνω βάση στο γιατί ή με ποιον τρόπο ζήτησε την διαγραφή η δημοσιογράφος.
Τέλος να πω ότι προσωπικά έβγαλα το συμπέρασμα ότι ο κ. Βρυώνης απλώς έψαχνε αφορμή να κλείσει το monitor, είτε γιατί βαρέθηκε (ελείψη χρόνου / χρημάτων / διάθεσης κλπ) είτε γιατί φοβήθηκε μετά από όσα τραγελαφικά παρακολουθήσαμε με το blogme.gr πριν λίγους μήνες. Δηλαδή πιστεύω πως χρησιμοποιήσε την δημοσιογράφο ως αιτία για κάτι που ούτως ή άλλως σκόπευε / ήθελε να κάνει για ξεκάφρωμα και το κατάφερε αφού έπεσε γερό κράξιμο και στα δυο sites και σε πολλά τρίτα blogs προς την δημοσιογράφο, τις περισσότερες φορές άκρως αδικαιλόγητο και κατ’εμέ άδικο.
Τον vypran τον παρακολουθούσα, έχω σχολιάσει και κάνα δυο τρεις φορές σε post του στο blog του, την άλλη την δημοσιογράφο δεν την γνώριζα, δεν έχει και πολύ χρόνο να διαβάζω blogs, οπότε επιλεκτικά και μόνο ορισμένα που έχουν άρθρα που μπορεί να με ενδιαφέρουν διαβάζω… Η στάση του πάντως δεν μου άρεσε στο όλο σκηνικό… και η άλλη πέταξε μερικές ατάκες και είχε μια επιθετικότητα σε ορισμένες απαντήσεις αλλά πιστεύω πως αυτά που ζητούσε (ΠΑΝΤΑ ασχέτως λόγων που δεν με ενδιαφέρουν στο κάτω κάτω) ήταν λογικά ….
Δημήτρη, μπορείς να μου πείς τί σχέση έχουν αυτά που έγραψες με αυτό που συζητάμε στο post; Και ποιός ο λόγος να αντιγράψεις copy-paste κάτι που υπάρχει σε μία άλλη σελίδα που κάνεις link; Έλεος!
Pingback: Run Florist Run « Dark Angel
Σχετικό/άσχετο, απλά να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν το πρόβλημα, αλλά και σχεδόν όσοι ασχολούνται με το Internet “ερασιτεχνικά”…
Pingback: Ωρα Ελλάδας » Παιδικές ασθένειες…
Έχετε για άλλη μία φορά σχηματίσει λάθος εντυπώσεις και εκτιμήσεις. Όσοι δημοσιογράφοι αξιοποιούν και χρησιμοποιούν ορθά το διαδίκτυο δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Και δεν είναι λίγοι…