Ορίστε μία απολαυστική ομιλία από αυτές που προκαλούν γόνιμες συζητήσεις -για ώρες. Που βοηθάνε να καταλάβει κανείς γιατί το Ανοιχτό Λογισμικό έχει βαθιά πολιτικό χαρακτήρα.
Αν είστε πολιτικός και δεν καταλάβετε τίποτα, βρείτε κάποιον που να γνωρίζει καλά την φιλοσοφία του Ανοιχτού Λογισμικού και δείτε μαζί του το video -γιατί αυτά τα θέματα θα απασχολούν τους ψηφοφόρους σας στο μέλλον.
Αν είστε πολίτης και δεν καταλαβαίνετε, κάντε το ίδιο, πριν σας αφαιρέσουν δικαιώματα που θα έπρεπε να έχετε, πριν το μεθαύριο διαμορφωθεί εις βάρος σας.
Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε. Χρειάζεται να έχετε άποψη…
via lessig blog
ε ενταξει, στην Ελλαδα Ανοιχτο λογισμικο ειναι η πειρατεία :D no prb λοιπον! (Και ειμαστε και μπροστα αν το σκεφτεις)
(καθώς το παρακολουθώ)
υπάρχουν, υπήρξαν και θα υπάρχουν αντικείμενα πολύ πιο πολύτιμα (ως προς την άξια και το παρεχόμενο όφελος) από το ατσάλι και… το software
όπως για παράδειγμα τα σιτηρά
και αυτό που δεν έχω ως τώρα (~15:30) είναι το πως το software θα καταφέρει να αντικαταστήσει την πρωτογενή παραγωγή που ήταν η βάση κάθε οικονομίας από καταβολής κόσμου
άρα προς το παρών δεν λέει κάτι καινούργιο, απλά λέει ότι η τριτογενής παραγωγή εξελίσσεται όσο περνάνε τα χρόνια…
(συνέχεια αφού δω το υπόλοιπο)
*και αυτό που δεν έχω ακουσέι ως τώρα
(~31:20)
Α! δικηγόρος είναι ο κύριος?
τώρα αρχίζω να βγάζω άκρη…
(~41:10)
ΟοοοοοοΚ
O.L.P.C…
τώρα μου τράβηξε το ενδιαφέρον!
εγώ ένα πράγμα κατάλαβα τελικά
το software αξίζει τόσο πολύ (ή τόσο λίγο) όσο ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί και φυσικά όσο το αποτέλεσμα που παράγει…
στην Ελλάδα δεν το έχουμε νιώσει πολύ αυτό (αν και η κατάσταση σιγά σιγά αλλάζει) αλλά είναι ωραίο να είσαι νόμιμος, αν βέβαια οι θεσμοί, το κράτος, οι νόμοι κλπ. λειτουργούν σωστά. αυτό συχνά δε συμβαίνει, οπότε έχουμε μια τάση στην πειρατεία, ο πειρατής θεωρείται μάγκας κλπ.
η αλήθεια όμως είναι ότι ο πειρατής είναι θύμα των περιστάσεων κι ένα ακόμα γρανάζι του συστήματος που συντηρεί τα όποια μονοπώλια έχουν σχηματιστεί, αφού δεν αποτελεί ουσιαστικά απειλή στο χώρο των μεγάλων εταιρειών και των κυβερνήσεων.
οι άδειες χρήσης του ανοιχτού λογισμικού δεν αντιμάχονται το δικαίωμα του δημιουργού σε χρηματική αμοιβή, απλώς προασπίζουν τα δικαιώματα όσων επιλέγουν να συμμετέχουν σε κάτι μεγαλύτερο, κάτι κοινό. είμαι από τους λίγους ανθρώπους που ξέρω που πληρώνω για software προσωπικής χρήσης, όταν δεν βρίσκω ελεύθερο που με καλύπτει. θα πλήρωνα επίσης για software που με διευκολύνει, αρκεί να βασίζεται σε ανοιχτές πλατφόρμες και στάνταρ, ή για ουσιαστικό support.
το ανοιχτό λογισμικό δεν είναι δωρεάν μπύρα, είναι ελεύθερη έκφραση, και αυτή είναι η διάσταση που πρέπει να τονίσουμε. προάγει το γόνιμο ανταγωνισμό, τη συμμετοχή, την ανταλλαγή ιδεών και την αξιολόγηση.
το ανοιχτό λογισμικό δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό. είναι το έμπρακτο δικαίωμα όλων στην πληροφορική, στις web υπηρεσίες, στην επεξεργασία κειμένου, στις επικοινωνίες.
η κουλτούρα του κοινού αγαθού φυσικά και σχετίζεται με τη φύση της πληροφορίας. η πληροφορία είναι για να μοιράζεται. αν έχω κάποιες γνώσεις και τις δώσω σε εσένα, τότε έχουμε και οι δύο γνώσεις, κι εγώ δεν έχω χάσει από τις δικιές μου. ίσα ίσα που μπορεί εσύ να επισημάνεις κάτι που εγώ δεν είχα σκεφτεί ή να θες να ανταποδώσεις. αυτό προφανώς δεν ισχύει για το χάλυβα ή τα σιτηρά, αν και θα μπορούσε να ισχύει για τον τρόπο επεξεργασίας ή καλλιέργειάς τους. το ανοιχτό λογισμικό είναι, κατά βάση, μέθοδος…
— apologies αν τα παραπάνω μοιάζουν με manifesto
Ftiakste prwta to upload sas kai meta ta leme….
Οι παρακάτω θεωρίες δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά μπορούν να σταθούν ως απάντηση στην ερώτηση για τον παραγόμενο πλούτο από τα σιτηρά και το ατσάλι. Σύμφωνα με την λεγόμενη Οικονομία της Γνώσης, η γνώση και η πληροφορία αποτελεί μια νέα πλουτοπαραγωγική πηγή για τις “βιομηχανίες της γνώσης”. Οι νέες γνώσεις που παράγονται είναι ένα διανοητικό κεφάλαιο (Intellectual Capital), ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρία και οι δυνατότητες που έχουν αυτοί, αποτελούν το ανθρώπινο κεφάλαιο (Human Resources). Τα πνευματικά δικαιώματα, οι πατέντες όλων αυτών καθώς και των καινοτομιών που προκύπτουν, οδηγούν σε μία πηγή χρήματος. Όμως αν όλοι έχουμε γνώσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να προοδεύσουμε, ενώ αν η γνώση συγκεντρωθεί στα χέρια των ισχυρών θα έχουν την δυνατότητα να μας ελέγχουν, διότι αυτοί θα γίνουν ισχυρότεροι και εμεις θα παραμείνουμε εκεί που είμαστε χωρίς ικανότητα να αντιδράσουμε.
ναι αλλά δεν απάντησες πως κάτι άυλο όπως η γνώση ή το software θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν την σημερινή πρωτογενή παραγωγή!
όση γνώση και αν έχω και όσο ελεύθερα (ή όχι) και αν την μοιράζω ή την μαζεύω ΠΑΛΙ αν δεν έχω σιτάρι στο τραπέζι μου νηστικός θα είμαι
δεν αμφιβάλω στο ότι η γνώση είναι προϊόν, αμφιβάλω στο πως η γνώση (και μάλιστα γνώση που δεν σου αποφέρει κέρδος) θα σου δώσει να φας
@Derek: Το θέμα δεν είναι αν “θα αντικαταστήσουν” με την έννοια να τρώμε λογισμικό.
Ούτε η ενέργεια αντικατέστησε την πρωτογενή παραγωγή. Αλλά στον ανεπτυγμένο κόσμο (μην μπούμε τώρα στην συζήτηση ποιός είναι αυτός, καταλαβαίνετε τί εννοώ), οι πόλεμοι δεν γίνονται για έφορες κοιλάδες. Γίνονται για πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικό αέριο, δηλ. ενέργεια. Γιατί; Γιατί η ενέργεια είναι ο πόρος που καθορίζει τον ισχυρό.
Ε, ο πόρος που θα καθορίζει τον ισχυρό τα επόμενα χρόνια θα είναι η γνώση (με μορφή εκπαιδευμένου προσωπικού, λογισμικού, πατεντών, τηλεπικοινωνιών, πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λ.). Ούτε το σιτάρι, ούτε το χρυσάφι, ούτε το πετρέλαιο. Ο πλούτος γίνεται άυλος. Το πραγματικό κόστος του φαγητού σου είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού. (Και πριν βιαστείς να το αντικρούσεις αυτό, σκέψου τί ποσοστό από αυτά που πληρώνεις για “φαγητό” πάνε στον πρωτογενή τομέα και πόσα σε design, διαφήμιση, service, διαδικασίες εξασφάλισης ποιότητας, κ.λ. Το ίδιο ισχύει για τον ρουχισμό, την στέγη κ.λ.)
Σε αυτό το πλαίσιο, το ποιός κατέχει την γνώση, το ποιός έχει δικαίωμα να την χρησιμοποιεί, το πόσο κοστίζει η χρήση ή η διακίνησή της είναι θέματα κορυφαίας σημασίας.
Από αυτή την άποψη, το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Creative Commons αποτελούν μία πολιτική θεωρία, όπως βέβαια και οι αντίποδές τους.
Ασχολούμαι με το ελεύθερο λογισμικό και το βίντεο το βρήκα πολύ καλό, θίγει θέματα που πρέπει να απασχολούν όλους τους σκεπτόμενους πολιτες της εποχής μας, ειναι προφανώς μια προοδευτική προσέγγιση. Ενα ενδιαφέρον βίντεο για το ελεύθερο λογισμικό στα Ελληνικά ειναι διαθέσιμο στο
http://www.ellak.gr/components/com_mambowiki/index.php/Video_ellak .