Ο e-lawyer έχει μία πολύ σοβαρή πρόταση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, σχετικά με την υπόθεση του blogme.gr:
Επειδή το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο είναι πάντοτε η γνώση κι επειδή βλέπουμε ανθρώπους να αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το κατά πόσο είναι ασφαλής η ενάσκηση της ελευθερίας της έκφρασης στο Δίκτυο (αναμεταδόθηκε και το φαινόμενο απειλών για το γνωστό θέμα, περιμένουμε την αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως), νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση.
Παρόλο που η διαδικασία για την υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο προδικασίας, από την άλλη πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρό δικαίωμα της κοινής γνώμης του ελληνικού κυβερνοχώρου για σχετική ενημέρωση. Μπορεί, λοιπόν, να υποβληθεί μια αίτηση χορήγησης αντιγράφων της μήνυσης και όλων των σχετικών εγγράφων, με απάλειψη όσων στοιχείων δεν κρίνονται αναγκαία, πρόσφορα και αναλογικά για την ενημέρωση του κοινού. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν γνωστοί οι ισχυρισμοί, τα επιχειρήματα, η αιτιολογία και κυρίως η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει μία από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις για το Διαδίκτυο και θα αποτελέσει ένα είδος “νομολογίας” (χωρίς φυσικά να αναπτύσσει τυπικά δεσμευτικότητα για άλλες υποθέσεις).
Προτείνω να κατατεθεί μια αίτηση για λήψη όλου του σχετικού έγγραφου υλικού, με υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο. Πείτε τη γνώμη σας στα comments.
Προσωπικά, θέλω να γίνει αυτή η κίνηση για να μάθουμε λεπτομέρειες για την υπόθεση, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα πράγματα που κυκλοφορούν είναι εικασίες.
Αναρωτιέμαι πώς γίνεται να διαμαρτυρηθεί ένας χρήστης του διαδικτύου διατηρώντας την ανωνυμία του. Το πρόσωπο του μηνυτή αποκαλύφθηκε ήδη σε αυτά τα σχόλια.
Απομένει να γίνει γνωστή η νομική βαση, που λέει ο δικηγόρος.
Θέλω να συμμετάσχω σε αυτό που θα αποφασιστεί, θέλω όμως και να διατηρήσω την ανωνυμία μου, δεδομένου ότι υφίσταμαι επίσης απειλές. Παντού τα πάντα… :-)
Pingback: Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια (υπόθεση blogme.gr) « The Voyager…
Θα συμφωνήσω με τη Ροδιά. Δεν είμαι σίγουρος κατά ποσο ειναι εφικτό κάτι τετοιο.
Επειδή όμως βλέπω πως το θέμα αρχίζει να βγαίνει (ευτυχώς) προς τα έξω (in.gr, Σκάι, Cnet, ανακοίνωση σήμερα Τριτη στο Φορουμ Πληροφορικής, κλπ) και ίσως συνεχίσει να απασχολεί τα ΜΜΕ είναι καλό να υπάρχει στις αναφορές αυτές και η θέση των άμεσα θιγμένων, των μπλογκερ.
Θα πρότεινα το ακόλουθο λοιπόν: τη σύνταξη ενός υπεύθυνου κειμένου-ανακοίνωση σχετικά με το θέμα το οποίο να αποσταλεί σε όσο το δυνατόν περισσοτερα ελληνικά και ξένα μεσα, zines, online κοινότητες και fora και στο οποίο θα παρουσιάζονται τα παρακάτω σημεία:
α) η κατα το δυνατόν λεπτομερής έκθεση των γεγονότων
β) η αντίθεση μας στην εδραίωση του καθεστώτος (εισαγγελικού) φόβου στην έκφραση και στον περιορισμό του δικαίωματος της έκφρασης
γ) η περιφρουρηση της ελευθερίας του μέσου απέναντι σε κάθε μορφη λογοκρισίας
δ) η συμπαράστασή μας στον Αντ. Τσιπρόπουλο.
ε) ο,τι άλλο εσεις νομίζετε σκόπιμο
Το κείμενο μπορεί να αναρτηθεί στο μόνιτορ και να λινκμπλογκαριστεί ή να αναρτηθεί στα ιστολόγια εκείνων που αποδέχονται τη διατύπωσή και το περιεχόμενο του και αυτό να συνιστά και την υπογραφή του μπλογκερ. Γιατί αν μη τι άλλο, ας μιλήσουμε ως μπλόγκερ γιατί ως μπλογκερ εμπλεκόμεθα σε αυτήν την υπόθεση (το προσωπικό στοιχείο εδώ το θέτω στην άκρη – γιατί η δημοσιοποίηση ονομάτεπωνύμων δεν είναι πάντα δυνατή). Για τα μπλόγκ γίνεται ο λόγος. Δεν νομίζω οτι θα αμφισβητήσει κανείς τη γνησιότητα του όποιoυ συνταχθέντoς κειμένου…
Είναι, πρωτίστως, νομίζω καλό να ακούγεται και η δική μας φωνή. Κυρίως να είμαστε σε εγρήγορση ωστε να μην ακούστούν τυχόν απόψεις που δεν είναι δικές μας ως δικές μας.
Να υπάρχει η θέση μας συμπυκνωμένη σε μια σελίδα.
Τί σκέψεις κάνετε εοί τούτου;