Το άρθρο της Σοφίας, Cheap Bastards, μου θύμισε για μία ακόμη φορά πόσο μπλεγμένες έχουμε στο κεφάλι μας τις έννοιες του “ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ” και του “ΤΖΑΜΠΑ”, καθώς και πόσο ενοχοποιημένο είναι σαν έννοια το κέρδος.
Πάμε λοιπόν… Η Σοφία (και όλοι όσοι έχουν βάλει comments κάτω από το άρθρο της, νομίζω) διαματρύρεται γιατί κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν μέσω Internet αποφάσισαν να κάνουν συνδρομιτικές τις υπηρεσίες τους. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί.
1) Ναι, τους κοστίζει. Βγάλτε τα calculators σας όλοι εσείς οι γκρινιάρηδες και υπολογίστε πόσο data transfer / month έχει να εκπέμπεις για ας πούμε 300 χρήστες ταυτόχρονα, επί 24 ώρες επί 30 μέρες με 64kbits/sec. Μετά βρείτε μου τον πιο φθηνό hosting provider που δίνει τόσο χώρο και πόσο κάνει.
2) Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αν είσαι στην Ελλάδα ο διαφημιστής πληρώνει και για εσένα, αν δεν είσαι δεν πληρώνει. Πυροβολήστε τον που κάνει καλά την δουλειά του. Και στο κάτω-κάτω, γούστο του και καπέλο του.
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αν τους κοστίζει. Από όσο θυμάμαι οι συγκεκριμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί έιναι εταιρείες. Και σαν εταιρείες, έχουν στόχο να βγάλουν λεφτά. Μπορεί και να αποτύχουν (στην οποία περίπτωση δεν νομίζω ότι θα τρέξετε να συνδράμετε οικονομικά τους μέτοχους που έχασαν) ή να πετύχουν. Αλλά ο λόγος που ρισκάρουν είναι για να βγάλουν. Το θεωρώ τίμιο και έξυπνη ιδέα για να προχωράμε μπροστά -οικονομικά, τεχνολογικά κ.λ.
Και ερχόμαστε τελικά στην διαφοροποίηση. Το ότι ακούγατε φίλοι μέχρι τώρα κάποιο σταθμό μέσω internet χωρίς χρέωση, ήταν ΤΖΑΜΠΑ. Δηλ. κάποιος δεν σας χρέωνε το κόστος αυτής της υπηρεσίας (έστω το 0.0000001 ευρώ ανά μέρα που του κόστιζε). Δικαίωμά του είναι να το κλείσει το μαγαζί ή να το κάνει πριβέ. Δικό του είναι. Και αυτός αγοράζει από τους μουσικούς τα κομμάτια που σας βάζει να ακούτε. Που δικά τους είναι και κάλα κάνουν και τα πουλάνε όσο γουστάρουν.
Αν θέλετε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ξεκινήστε από την αρχή. Ασχοληθείτε με το podcasting (που μπορεί να είναι και κάτω από creative commons licenses), υποστηρίξτε/διαδόστε μουσικούς που διανέμουν την μουσική τους κάτω από παρόμοιες άδειες και υποστηρίξτε ενεργά προσπάθειες για την διασφάλιση της ελευθερίας μας στους τομείς των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλιώς, εμένα απλά μου φαίνεστε τζαμπατζήδες.
Όχι πες μου τώρα γιατί θα σκάσω.
Ολα όσα λες καλά και άγια.
1) Δικαιολόγησε μου ότι κάποιοι ακροατές πρέπει να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι όχι.
2) Πες μου πόσο κερδοφόρο είναι το να χρεώνεις ενώ είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον οι μισοί – μην πω και παραπάνω – θα βρουν τρόπο να αλλάξουν/κρύψουν την IP τους.
Το ότι εκνευρίστηκα με αυτό το θέμα δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαι με το Podcasting, δεν ακολουθώ το τί γίνεται στο creative commons κλπ. Δεν μπορώ να κάνω και τα δύο;
Εύστοχο το post. Όπως σχολίασα και στο blog της Σοφίας η συγκεκριμένη κίνηση είναι μάλλον λανθασμένη από την άποψη του μάρκετινγκ -φανερώνει θα έλεγα ότι οι υπεύθυνοι είναι αδαείς σχετικά- αλλά, όπως λες και συ, είναι εταιρείες και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει που κοιτάνε το συμφέρον τους -ασχέτως του αν το κάνουν σωστά ή όχι.
Oops! To link στο σχόλιό μου ήταν λάθος. Το σωστό είναι αυτό
Δεν μου απαντάτε όμως σε αυτό που ρώτησα. Είμαι ακόμα με ύφος Πυθείας και περιμένω να με πείσετε.
Σάκη, sorry για τα τεχνικά προβλήματα, τα διορθώνω… :-)
Σοφία:
1) Το κάθε μέσο μπορεί να έχει διαφορετικό κόστος. Μπορεί όντως, πχ. η Akamai να χρεώνει διαφορετικά για μία χώρα ή για global coverage. Επίσης, όπως είπα, μου ακούγεται λογικό για τους “εν Ελλάδι” να θεωρούν ότι το κόστος καλύπτεται από τις διαφημίσεις. Μπορεί να μοιάζει ότι είναι το ίδιο πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά business models…
2) Δεν ξέρω. Όσο το να πουλάς CD; Και στο κάτω κάτω γιατί όλοι να ξοδέψουν χρόνο, να ταλαιπωρηθούν κ.λ. αντί να πληρώσουν, για μία υπηρεσία που προφανώς χρησιμοποιούν και τους αρέσει;
Ας πούμε ότι δεν ζητάνε τίποτα. Τζάμπα. Πάρε κόσμε να έχεις. Και σε 1 χρόνο σου λένε, “το δοκιμάσαμε και αυτό το ιντερνέτ, δεν έχει όμως νόημα, δεν βγάζουμε τίποτα, το σταματάμε”. Θα διαμαρτυρόσασταν τοτε;
Αυτά όλα εγώ τα ακούω πολύ θεωρητικά.
1) Αν η Akamai χρεώνει διαφορετικά (δηλαδή εγώ στην αγγλία τρώμε πιο πολύ bandwidth από ότι τρώτε εσείς στην Ελλάδα) τώτε οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να επιλέξουν την Akamai γιατί είναι προφανές ότι η χρέωση μισών και μισών θα αποξένωνε αρκετούς.
2) Ποιος πληρώνει για μια υπηρεσία που την ίδια και απαράλλαχτη μπορεί να τη βρει και παρακάτω.
Αν είχανε πει “το κόβουμε” ή “πληρώστε όλοι γιατί έτσι θέμε” είναι εντελώς άλλη περίπτωση και το ξέρεις.
Επειδη καποιο καιρο σε αφηναν να οδηγεις την Πορσε τους δωρεαν (και πληρωναν και το σερβις της) και τωρα πια αρχισαν να χρεωνουν τις βολτες (σε σενα… καποιους αλλους τους αφηνουν ακομα να την πηγαινουν βολτα τζαμπα, γιατι ετσι γουσταρουν, δικη τους ειναι η Πορσε αλλωστε), δεν ειναι δικαιολογημενο το να κλεβεις αυτοκινητα φορωντας κουκουλα.
Δεν προκειται καν για σιταρι που αποτελει θεμα επιβιωσης. Ειναι ειδος πολυτελειας. Και τα μεταξωτα βρακια θελουν ….
Υπονοείς ότι δεν έχω μεταξωτό κώλο; Όχι να σου φέρω και μάρτυρες δηλαδή. :-)
Σοβαρά, ξέρεις ότι πάντα εκτιμώ τα παραδείγματα σου αλλά ένας γνωστός σου με Πόρσε είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση από έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν έχουν ραδιοφωνικό μονοπώλειο – πρέπει λοιπόν το προϊόν τους να είναι αρεστό – και μέρος αυτού είναι το αν χρεώνουν ή το πώς χρεώνουν για αυτό. Ας μην υπερβάλουμε. Καπιταλισμός και ελεύθερη αγορά δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε (αν και θα παραδεχτώ ότι πόλλές φορές έτσι γίνεται).
Οταν εκπεμπεις μέσω Internet ΔΕΝ είσαι ραδιοφωνικός σταθμός (ή τουλάχιστον η δραστηριότητά σου αυτή δεν εμπίπτει στην κατηγορία “ραδιοφωνικος σταθμός”). Ο λόγος που οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν μία ιδιαιτερότητα είναι ότι για να λειτουργήσουν χρειάζονται ένα δημόσιο αγαθό που δεν βρίσκεται σε αφθονία: τις ραδιοσυχνότητες.
Ετσι λοιπόν, το κράτος ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ κάποιες ραδιοσυχνότητες σε κάποιους σταθμούς, αλλά και αυτοί έχουν κάποιες υποχρεώσεις (που μπορεί να είναι ότι έιναι υποχρεωμένοι αν τους το ζητήσει το κράτος να μεταδώσουν κάτι, να συμπεριφέρονται σε κάποια πλαίσια κ.λ. κ.λ.)
Όταν εκπέμπεις μέσω Internet όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο. Ευτυχώς.
Ακόμη περισσότερο από το να είναι αρεστό το προϊόν τους, τους (= ιδιοκτήτες, επενδυτές, εργαζόμενους κ.λ.) ενδιαφέρει να βγάζουν κέρδος. Επειδή δεν έχουν ραδιοφωνικό μονοπώλειο, είναι ελεύθεροι να χρεώνουν όσο θέλουν. ΑΝ είχαν, ίσως να συμφωνούσα μαζί σου.
Αυτό το καυστικό που σε έχει πιάσει θα σε φάει αλλά θα το αναλύσουμε άλλη ώρα αυτό.
Δες το λίγο μακροπρόθεσμα. Καμιά φορά χρειάζεται να κουραστούμε λίγο περισσότερο για να βγάλουμε περισσότερο κέρδος λίγο αργότερα.
Και όχι να προσπαθούμε να τα τσεπώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με ΛΑΘΟΣ τρόπο.
1) Χρεώνουμε τους μισούς
2) Χρεώνουμε ενώ ξέρουμε ότι οι μισοί των μισών πάλι θα βρουν τρόπο να μας ακούσουν. Σα να λέμε το target group μας είναι όσοι μπορούμε να πιάσουμε κότσο.
Καλά. Εγω δεν τους ακούω, έτσι κι αλλιώς. Αν τους άκουγα, μπορεί να τους πλήρωνα, μπορεί και όχι, ανάλογα με το αν άξιζαν τα λεφτά που μου ζητούσαν.
Η ένστασή μου έχει να κάνει με το “κράξιμο”: “οι απαράδεκτοι, οι έτσι οι αλλιώς που θέλουν να μας πιάσουν κορόιδα”…
Προσωπικά πληρώνω συνδρομές σε on-line περιοδικά και τις σταματάω όταν δεν με ικανοποιούν πια. Συμπαθώ βέβαια πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν βρει ένα μοντέλο μέσα από το οποίο να μου δίνουν αυτό που θέλω δωρεάν. Και υποστηρίζω με θέρμη αυτούς που μου δίνουν ελευθερία.
.-
Ωραία. Κι εγώ πληρώνω. Και για βιβλία που υπάρχουν on line, και για software και για υπηρεσίες.
Δεν θα πληρώσω ποτέ όμως όταν με βάζουν σε ένα κουτάκι που λέει “Κατηγορία Α – 36 Ευρώ”. Δε με πείθει, δεν ξέρω αν με πιάνεις.
Αυτό το .- ήταν “τελεία και παύλα”; Μπορώ να το κάνω κι εγώ; :-)
μπορείς… :-)
Σοφια, δεν καταλαβαινω το προβλημα. Οπως λες, δεν εχουν το ραδιοφωνικο μονοπωλιο. Κανανε καποια επιλογη κοστολογησης του προιοντος τους. Δικαιωμα τους. Και εσυ δεν εχεις, δεν θελεις, δεν μπορεις να το αγοραζεις πια. Δικαιωμα σου.
Το αν χανουν αυτοι (οταν φυγεις απο ακροατρια) ειναι δικο τους προβλημα και το αν χανεις εσυ (τις εκπομπες τους) ειναι το δικο σου. Και οι δυο τα σταθμιζετε και πραττετε αναλογως.
Αλλα η υπερβαση του να κλεβεις (οχι εσυ προσωπικα, γενικα μιλαω) ραδιοφωνικες εκπομπες γιατι σου αρεσουν αλλα δεν θελεις και να τις πληρωνεις, ειναι σαν να κλεβεις απο το γειτονα τα μπιμπελο του σπιτιου του η τα αυτοκινητα του η απο το Καρφουρ ντοματες κλπ.
Και δηλωνω οτι η κλισε ατακα περι διαφορας των αυλων αγαθων (τα bits η το software η η μουσικη δεν ειναι σαν τις ντοματες) δεν πολυισχυει. Και τα bits κοστιζουν να παραχθουν και θελουν υποδομες αρδευσης, σωληνωσεις, αγροτες που τα φροντιζουν να ειναι υγιη, φορολογιες, αδειες, πακεταρισματα, εγκαταστασεις, ιδιοκτητα οικοπεδα κλπ.
Επειδη δηλαδη ο αγροτης δεν χαριζει πια ντοματες να τον βριζουμε και να λεμε οτι εχουμε καθε δικαιωμα να του κλεβουμε το χωραφι;
Ειμαι καργα υπερ της αποψης του vrypan (αν δεν ταιριαζαμε δεν θα συμπεθεριαζαμε): μην αγοραζεις, διαλεξε καποια αλλη εναλλακτικη που ειναι δωρεαν και διασφαλιζει το οτι θα παραμεινει ετσι, αλλα ΜΗΝ καταντησεις και γκρινιαρα και κλεφτρα και με τον καθε ραδιοφωνατζη να εχει αποκτησει το πανω χερι σε οτι και να σου πει και οτι και να σου κανει οταν σε τσακωσει… Δε λεει …
Γνωρίζουμε όλοι εδώ πέρα ότι συνήθως και οι τρεις συμφωνούμε evris – vrypan – Sofia. Κάποτε όμως πρέπει και να διαφωνούμε ε;
Γκρινιάζω – και πρέπει να με καταλάβεις – γιατί ένα μοντέλο που θα μπορούσε να είναι σωστό (χρεώνουμε για το προϊόν μας) το τραβάνε από τα μαλλιά (χρεώνουμε επιλεκτικά για το προϊόν μας).
Δε μπορώ δηλαδή να μη συμφωνώ με το μοντέλο που αποφασίσανε να χρησιμοποιήσουν;
Με συγχωρείτε που επεμβαίνω στην σας συζήτηση-διαφωνία περί τζάμπα-υπηρεσιών.
Ο κοσμάκης στα ξένα διαμαρτύρεται γιατί νιώθει ότι οι μαρκετάδες του Αλαφούζου, εκμεταλλεύονται την αδυναμία τους να ακούσουν τους συγκεκριμένους σταθμούς στα ερτζιανά. Χωρίς παρεξήγηση είναι παρόμοιο με το να έρθει η Nova και να χρεώσει τρελές τιμές στα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου γιατί μόνο με δορυφορική θα δουν τηλεόραση. Δεν παρέχει άλλη υπηρεσία εκεί από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε κοστίζει περισσότερο.
Δευτερευόντως ως γαμημένος πολίτης της Ευρωπαικής Ένωσης απαιτώ να πληρώνω το ίδιο ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ όπου και αν είμαι στην Ευρώπη. Οι κύριοι δεν λένε ότι κοστίζουν πολύ ειδικά οι συνδέσεις για UK ή USA…θα σε χρεώσουν το ίδιο και αν μένεις στο Μπάρι.
Δεν μπαίνω καν στο ζήτημα του αν ζητάει περισσότερα η Akamai για traffic προς IP στην Αλαμπάμα από ότι για το ίδιο προς το Τσεπέλοβο.
Το κουράσαμε το ζήτημα.
Εσείς θέλετε να σας δίνουν τζάμπα την υπηρεσία. Δεν σας νοιάζει τίποτα άλλο. Και για αυτό κάνετε όλη αυτή την ιστορία, για να έχετε δικαιολογία όταν χρησιμοποιώντας κάποιο κόλπο θα “κλέβετε” την υπηρεσία χωρίς να πληρώνετε.