Στο σπίτι έχω ένα Netgear WGT624 (wifi+router+adsl modem), αλλά όχι ADSL (ακόμη ;-), το παλιό PC μου και βέβαια το Vaio (laptop). Μέχρι να μπεί η ADSL συνδέομαι με dialup, αλλά δεν είναι κρίμα να έχω το laptop (που διαθέτει και wifi) αλλά να χρειάζομαι το καλώδιο του τηλεφώνου; Αποφάσισα λοιπόν να ρυθμίσω το PC να κάνει dialup.
Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που χρειάστηκε να ρυθμίσω το Linux να κάνει dial-on-demand. Θυμάμαι με τον Ευριπίδη να διαβάζουμε τα διάφορα HOWTOs και να παλεύουμε με τις διάφορες ρυθμίσεις του pppd… Γινόταν βέβαια, αλλά ήταν μία μικρή ταλαιπωρία.
Το PC έχει FC2 και είχα ήδη ρυθμίσει την σύνδεση στην OTENet. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι το να ρυθμίσω το dial-on-demand ήταν υπόθεση 2 ρυθμίσεων σε ένα αρχείο. Άνοιξα λοιπόν το /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-OTENet και έβαλα:
DEMAND=yes
IDLETIMEOUT=120
Η δεύτερη γραμμή είναι για να κλείνει η σύνδεση μετά από 120 δευτερόλεπτά αδράνειας.
Υπάρχει ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή και αυτό είναι πώς κάνετε name resolution. Αν π.χ. έχετε ένα κενό /etc/resolv.conf, τότε αν η σύνδεση είναι σε αναμονή (δεν έχει συνδεθεί) και δώσετε ping www.google.com, ο υπολογιστής δεν θα σηκώσει την dialup. Ο λόγος είναι ότι αφού δεν μπορεί να βρεί πιο IP είναι το www.google.com δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι εκτός εσωτερικού δικτύου και άρα ότι χρειάζεται να σηκώσει την συνδεση με το Internet. Μία λύση είναι να βάλετε τα IPs των DNS του provider το /etc/resolv.conf (π.χ. για OTENet)
nameserver 195.170.0.2
nameserver 195.170.2.1
Άν πάλι έχετε για κάποιο λόγο “εσωτερικό nameserver”, φροντίστε να είναι σωστά ρυθμισμένος και να βάλετε PEERDNS=no στο (αντίστοιχο) /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-OTENet, αφού στην αντίθετη περίπτωση κάθε φορά που θα συνδέεται το dialup θα σας αλλάζει το resolv.conf και δεν θα βλέπετε τα “εσωτερικά” domains.
Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Σήκωσα και ένα squid στο PC και τώρα είμαι αραχτός στον καναπέ, χωρίς καλώδια και σερφάρω!
Περι dial on demand
Στο /etc/diald/diald.filter, μπορεις να βρεις ενδιαφεροντα πραγματα.
Εκει μπορεις να ρυθμισεις μερες, ωρες για τις οποιες θα ειναι ενεργος ο δαιμονας, καθως και πακετα που θα σηκωνουν το on demand και ποια δεν θα το σηκωνουν. Ενδεικτικο quoting:
# If you are running named, then it will send data across the link
# periodically to synchronize against other domain name servers.
# Since this can happen at any time, it is undesirable to keep the
# link up for it. Therefore, we ignore any tcp traffic from or to a
# domain name server.
ignore tcp tcp.dest=tcp.domain
ignore tcp tcp.source=tcp.domain
–
evris
diald
Χμμμ.. Δεν νομίζω ότι το FC2 χρησιμοποιεί by default diald… Για το Mandrake φαντάζομαι οτι λες;