Πριν από δύο βδομάδες έφτασε στα χέρια μου το Kindle 3G Wireless. [*]
Ίσως να είχατε διαβάσει το παλιότερο άρθρο μου το iPad ως ebook reader και να αναρωτιέστε γιατί να αγοράσω και το kindle. Ο λόγος ήταν ότι τώρα που θα ήμουν διακοπές, σκόπευα να διαβάζω σε εξωτερικούς χώρους, με πολύ φως, όπου η οθόνη του iPad 2 γυαλίζει, μπορεί να είναι δυσανάγνωστη και κουράζει πάρα πολύ. Αντίθετα, υποτίθεται ότι το kindle με την τεχνολογία e-ink είναι τόσο ευανάγνωστο στο φως του ήλιου όσο και ένα τυπωμένο βιβλίο.
Όντως, η οθόνη του kindle είναι σαν να διαβάζεις τυπωμένο χαρτί και όντως ο χρήστης δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαβάσει ακόμη και αν ο ήλιος πέφτει κατευθείαν πάνω στην οθόνη.
Αλλά με την χρήση ανακάλυψα και άλλες διαφορές, αρκετά σημαντικές.
Πρώτο και σημαντικότερο: το kindle είναι μία συσκευή για να διαβάζεις βιβλία ή άλλα μεγάλα κείμενα -είναι πολύ καλό σε αυτό, πολύ κακό σε οτιδήποτε άλλο δοκίμασα. Μπορεί να διαβάσετε ότι μπορείς να του βάλεις φωτογραφίες, να κάνεις surf στο internet κ.λ. Κάποια από αυτά μπορεί όντως να τα κάνει κανείς. Αλλά η εμπειρία είναι επώδυνη αν έχεις χρησιμοποιήσει έστω και για λίγο ένα tablet όπως το ipad.
Από την άλλη, ως ebook reader, είναι πολύ πολύ καλύτερο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οθόνη. Για παράδειγμα, η οθόνη του kindle δεν είναι touch. Σοβαρό μειονέκτημα για άλλες χρήσεις, πλεονέκτημα όταν δεν θέλεις το βιβλίο σου να αλλάζει σελίδες γιατί ακούμπησες κάπου στην οθόνη.
Επίσης το βάρος του (240g.) είναι πολύ μικρότερο από το iPad (ακόμη και το iPad 2) και αυτό επιτρέπει να το κρατάς άνετα στο ένα χέρι και να διαβάζεις πολλή ώρα -κάτι που τα περίπου 600g του iPad κάνουν δύσκολο.
Προσωπικά, βρήκα και το μέγεθος πολύ βολικό. Οι διαστάσεις του kindle του επιτρέπουν να χωρέσει με άνεση στην τσέπη της βερμούδας. Ασήμαντο ίσως πει κάποιος, αλλά για εμένα σήμαινε ότι μπορώ να κουβαλάω το ebook όπως ακριβώς θα κουβάλαγα ένα paperback βιβλίο. Μερικές φορές είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να κρίνουν την διαφορά μεταξύ μίας συσκευής που χρησιμοποιείς ή μίας που αφήνεις στο συρτάρι όταν περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός…
Τέλος, πρέπει να αναφερθώ στην μπαταρία. Το kindle έχει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση. Με το 3G ενεργοποιημένο και διαβάζοντας αρκετά, την πρώτη φορά πέρασα μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να χρειαστεί να την ξαναφορτίσω.
Πήρα το 3G μοντέλο γιατί διαφορά τιμής του με το “απλό” (μόνο wifi) ήταν $60. Από κει και πέρα η amazon παρέχει την σύνδεση δωρεάν (για αγορά βιβλίων και syncing, όχι για browsing). Οπότε, με τα επιπλέον $60 έχω μία συσκευή που όπου και αν βρίσκομαι μπορεί να κατεβάσει νέα βιβλία, χωρίς να χρειάζομαι wifi -το θεώρησα καλό deal.
Βολικό είναι επίσης ότι τα βιβλία που αγοράζει κανείς για το kindle μπορεί να τα διαβάσει και σε άλλες συσκευές στις οποίες έχει το kindle app, όπως το iPad μου, το (android) HTC Desire ή το blackberry. Αν μάλιστα οι συσκευές αυτές έχουν σύνδεση με το internet, μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις το βιβλίο σου στην μία συσκευή, από το σημείο ακριβώς που το άφησες στην άλλη.
Συνοψίζοντας, μπορώ να πω ότι το kindle αποδείχθηκε (μέχρι τώρα τουλάχιστον) μία πολύ καλή αγορά για εμένα. (Τις σκέψεις σχετικά με τον “κλειστό” χαρακτήρα των ebooks στο amazon, τα DRM κ.λ. λέω να τις γράψω σε ξεχωριστό post, γιατί αυτό βγήκε ήδη αρκετά μεγάλο)
–
[*] το συνολικό κόστος ήταν τελικά 197 Ευρώ μέσα στα οποία περιλαμβάνονται το κόστος της συσκευής, το κόστος αποστολής και το κόστος εκτελωνισμού (που ευτυχώς, η amazon έχει κάνει προφανώς κάποια συμφωνία με την UPS και αναλαμβάνει αυτή τον εκτελωνισμό -και έχει φροντίσει να χρεώσει το απαραίτητο ποσό από την αρχή).
Pingback: Kindle ή iPad για e-book reader; | blog.elemedu.gr
Pingback: σκέψεις γύρω από το ηλεκτρονικό βιβλίο | vrypan|net|weblog
επίσης δύο βδομάδες με το kindle και είμαι ικανοποιημένη περισσότερο από όσο περίμενα