Έχοντας διαβάσει τα εγκωμιαστικά σχόλια του Scoble για το AirPlay, αποφάσισα χθες το Σάββατο να το δοκιμάσω.
“Κανονικά” το AirPlay είναι διαθέσιμο στο νέο AppleTV. Εγώ όμως έχω το παλιότερο μοντέλο που σε συνδυασμό με το boxee μας έχει κρατήσει παρέα 2.5 χρόνια, ως media center στο σαλόνι.
Ευτυχώς, αν έχεις σπάσει το appleTV, υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα RemoteHD. Μετά την εγκατάστασή του (δωρεάν) στο appleTV, πρέπει να διαθέτετε μία συσκευή με iOS 4 (iPhone, iPad) στο οποίο θα πρέπει να εγκαταστήσετε το αντίστοιχο RemoteHD app ($4.99). Την πρώτη φορά που θα τρέξετε το RemoteHD app, θα βρει το appleTV και θα ενεργοποιήσει το AirPlay. Από κει και πέρα, δεν το χρειάζεστε (όμως κάνει και άλλα πράγματα που ίσως σας ενδιαφέρουν) και οποιοδήποτε iPad ή iPhone είναι στο δίκτυό σας θα μπορεί να αξιοποιήσει το AirPlay. Να σημειώσω εδώ ότι το AirPlay “εμφανίζεται” αυτόματα ως option στις συσκευές αυτές μόνο αν βρουν κάποιο appleTV με ενεργοποιημένη την δυνατότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αυτό το άρθρο, υπάρχει δυνατότητα για AirPlay και στο Linux.
Τι είναι όμως το AirPlay και τι μπορείς να κάνεις με αυτό;
Το AirPlay είναι μία τεχνολογία της Apple που μέχρι πρόσφατα επέτρεπε σε διάφορα προγράμματα να στέλνουν τον ήχο τους σε άλλες συσκευές και όχι στον ίδιο υπολογιστή που τρέχουν. Με τις πρόσφατες εκδόσεις του iOS, το AirPlay υποστηρίζει και video. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να στείλεις την εικόνα που βλέπεις στο iPhone ή iPad (ή το iTunes σε έναν υπολογιστή) στο AppleTV.
Θες να δείξεις ένα video που τράβηξες στο iPhone στους καλεσμένους σου; Αντί να μαζευτούν όλοι γύρω σου και να στριμωχτούν προσπαθώντας να δουν στην οθονούλα του iPhone, πατάς το AirPlay στο iPhone και το video εμφανίζεται στην τηλεόραση. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με φωτογραφίες ή μουσική. Ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το iPad και κάποια εφαρμογή που υποστηρίζει AirPlay.
Για παράδειγμα, περάσαμε το μισό Σάββατο με την Ελίνα βλέποντας video από το TED. Σε αντίθεση με άλλες φορές που κάναμε το ίδιο προσπαθώντας να πλοηγηθούμε στα video του TED στο youtube μέσα από το, όχι και τόσο εύχρηστο για αναζητήσεις με κείμενο, interface του AppleTV (όπου για να γράψεις λέξεις κλειδιά προσπαθείς να το κάνεις με το remote…), χθες χρησιμοποίησα το TED iPad app στο iPad -και όταν έβρισκα το video που θέλαμε να δούμε, απλά το “έστελνα” στο AppleTV για να το δούμε στην τηλεόραση.
Στο σαλόνι μας έχουμε συνήθως διάφορες συσκευές: το iPhone της Ελίνας, και τα δύο iPad έχουν υπολογιστική ισχύ, δυνατότητες και interface που δεν συγκρίνονται με τίποτα με την “αρχαία” τεχνολογία της τηλεόρασης. Το μόνο που έχουν να ζηλέψουν αυτές οι συσκευές από την τηλεόραση είναι η μεγάλη οθόνη. Με το AirPlay και ένα AppleTV, οι έξυπνες και ισχυρότατες αυτές συσκευές διαθέτουν και μία πού μεγάλη οθόνη.
Τα αρνητικά… αυτά που θα περίμενε κανείς από μία τεχνολογία της Apple: είναι κλειστή. Μπορεί όπως ανέφερα παραπάνω να υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να στείλουν video από Linux σε AirPlay, αλλά αυτή την στιγμή, αν π.χ. κάποιος στην παρέα σας έχει iPhone, θα μπορέσει να δείξει στην τηλεόρασή σας τις φωτογραφίες που έχει στο τηλέφωνό του, αν έχει κάποιο άλλο κινητό, όχι… Θα ήταν πάντως πολύ ενδιαφέρον αν η Apple αποφάσιζε να κάνει το AirPlay ανοικτό πρότυπο.