Το copyright στην υπηρεσία της λογοκρισίας

Η Elaine Kim, καθηγήτρια στο UC Berkeley, έκανε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Slaying the Dragon: Reloaded”, που αποτελεί μία κριτική ματιά στον τρόπο που οι Ασιάτισες γυναίκες παρουσιάζονται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε προφανώς αποσπάσματα από τα βίντεο και τις ταινίες στις οποίες ασκεί κριτική. Και, αν και τα μεγάλα στούντιο του Hollywood (στων οποίων τα έργα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό) δεν διαμαρτυρήθηκαν, μία ομάδα από έξι Αμερικανο-Ασιάτες δημιουργούς ταινιών υποστήριξαν ότι καταπάτησε πνευματικά τους δικαιώματα χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις ταινίες τους χωρίς την άδειά τους.

Βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στο “fair use”, δηλ. μία δίκαιη χρήση για την οποία δεν απαιτείται άδεια του δημιουργού: τα αποσπάσματα είναι σύντομα και η χρήση τους έχει σκοπό την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κριτική. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η Elaine Kim αφαίρεσε αποσπάσματα που ανήκαν σε έναν από τους δημιουργούς που διαμαρτυρήθηκαν πιο έντονα: “δεν έχουμε τον χρόνο και τους πόρους για να παλέψουμε ενάντια σε έναν δημιουργό ταινιών που μας επιτέθηκε προσωπικά και είχε παράλογες απαιτήσεις”, είπε.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία περίπτωση στην οποία τα πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί λογοκρισία. Ακόμη και αν η συγκεκριμένη χρήση είναι νόμιμη, και μόνο η απειλή μίας δικαστικής διαμάχης επί των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να θέσει (και θέτει στην συγκεκριμένη περίπτωση) περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

Το παραπάνω κείμενο είναι ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο του techdirt.com, Copyright As Censorship: Filmmaker Gets Fair Use Clip Removed From Documentary Over Copyright Claim.

Comments are closed.