Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον τρόπο που εξελίσσεται το “cablegate”, η διαρροή των τηλεγραφημάτων από πρεσβείες των ΗΠΑ στο internet.
Αυτό που μου κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον, είναι ο “πόλεμος” που διεξάγεται στο Internet. Κρατάω τα παρακάτω ως σημειώσεις, ίσως και να ανανεώσω το post τις επόμενες μέρες.
-1.12.2010: η amazon σταματάει το hosting του wikileaks.org, επιλέγοντας να μην λάβει πλευρά στην διαμάχη που εξελίσσεται μεταξύ wikileaks και αμερικανικής κυβέρνησης. Η η αιτιολογία είναι ότι οι όροι χρήσης του amazon web services ξεκαθαρίζουν πως ο χρήστης των υπηρεσιών αυτών θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι τα δεδομένα που φυλάει στους servers τους είναι δικά του, κάτι που προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση του wikileaks.
- 2.12.2010: Η Tableau Software ανακοινώνει ότι σταματάει να παρέχει την υπηρεσία tableau public το wikileaks. Η αιτιολόγηση είναι ανάλογη με αυτή της amazon. Το wikileaks χρησιμοποιούσε τις πρώτες μέρες την υπηρεσία tableau public για να δώσει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αναλύσουν στατιστικά τα δεδομένα των αποκαλύψεων.
- 2.12.2010: το EveryDNS σταματάει να κάνει host το domain wikileaks.org. Ο λόγος είναι σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ότι εξαιτίας του domain, πέφτουν θύμα ενός DoS attack. Το wikileaks ανακοινώνει ότι μεταφέρεται στο wikileaks.ch που έχει στην ιδιοκτησία του το “Πειρατικό Κόμμα” της Ελβετίας, με DNS servers στην Ελβετία. Μερικές ώρες αργότερα, το ίδιο κάνει και το Γερμανικό Πειρατικό Κόμμα: http://wikileaks.piratenpartei.de/
- 3.12.2010: το PayPal μπλοκάρει τον λογαριασμό που χρησιμοποιούσε το wikileaks για donations. (προφανώς οι υπόλοιποι τρόποι για να ενισχύσει κάποιος οικονομικά το wikileaks, συνεχίζουν να λειτουργούν.)
- 3.12.2010: Σύμφωνα με το reuters, η Γαλλική κυβέρνηση αναζητά νομικό τρόπο για να απαγορέψει σε οποιονδήποτε να κάνει host το wikileaks στην Γαλλία. Το wikileaks χρησιμοποιούσε τον Γαλλικό hosting provider OVH να κάνει host μέρος του site του.
Η amazon κλπ σαφώς και παίρνουν θέση, μη γελιόμαστε, ανεξάρτητα εάν επικαλούνται τους όρους χρήσης. Διότι ήξεραν από την αρχή νομίζω τι κάνει το Wikileaks. Ή κάνω λάθος; Σημείωσε επίσης ότι: White House confirms order to all fed agencies to bar employees from going to WikiLeaks sites και επίσης: Columbia U To Students: If You Want A Job At State, Don’t Link To Wikileaks. Αυτά από τίτλους στο twitter ως αργά χθες βράδυ.
Τώρα ως προς αυτού του τύπου την αποκαλυπτική “δημοσιογραφία των πολιτών” θεωρώ ότι μπορεί να φέρει τα θετικά της διαφάνειας στη συνέχεια, που υποστηρίζει ο ιδρυτής του Wikileaks, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο ντόμινο εξελίξεων μέχρι και σε σημείο πρόκλησης μία διεθνούς αναταραχής ή ακόμα και σύρραξης, ανάλογα με το τι θα αποκαλυφθεί και πόσο θα υπάρξει ψυχραιμία. Διότι κάθε σύστημα έχει κάποιες ισορροπίες που αν διαταραχθούν ανεξέλεγκτα και χωρίς μέτρο δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγηθείς. Εάν αυτό είναι απόρροια όντως δημοσιογραφίας των πολιτών και όχι κάτι στημένο… Προσωπικά παραμένω επιφυλακτική μέχρι να δω πού θα πάει όλο αυτό και παρακολουθώ επίσης με ενδιαφέρον αυτό το κυνήγι ποντικού και γάτας…
Και μην ξεχνάς και τούτο νομοσχέδιο που αναφέρεται στο λινκ που δίνω που δεν ξέρω εάν έχει ψηφισθεί. και τώρα όλοι μίλησαν για κάτι χειρότερο από την 11η Σεπτεμβρίου για τις ΗΠΑ σε διπλωματικό επίπεδο.
και πρόσεξε ειδικά αυτή τη φράση του ρεπορτάζ: παραχωρεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την εξουσία να απενεργοποιήσει το διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο γερουσιαστής Collins, υποστηρικτής του νομοθετήματος, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί μια «διαδικτυακή 11η Σεπτεμβρίου».
Εφόσον γνωρίζεις πολύ καλά αγγλικά πολύ θα ήθελα να ξέρω εάν ανακαλύψεις αν έχει ψηφισθεί. Εγώ έψαξα, αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι, διότι τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά που να “πιάνω” που πρέπει να πάω κάθε φορά για να βρω άκρη
Δηλαδή, από όλες τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει, εσύ (και πολλοί «έξυπνοι δημοσιογράφοι» των «μεγάλων ΜΜΕ») σκέφτεσαι την «πιθανή διεθνή σύρραξη»;
@atmat δεν είμαι πια δημοσιογράφος των “μεγάλων ΜΜΕ”, επιπλέον ποτέ δεν ήμουν δημοσιογράφος που έγραφε στα “μεγάλα ΜΜΕ”. Ημουν στο τεχνικό παρασκήνιο των “μεγάλων ΜΜΕ” σαν συντάκτης ύλης, άρα δεν διεκδικώ καμία δάφνη… Επιθυμώ όσο και εσύ να είναι αληθινά δημοσιογραφία των πολιτών αυτό που γίνεται και σε πληροφορώ ότι το παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον, αλλά προτιμώ πάντα να κρατώ μικρό καλάθι προσδοκιών.
@coolplatanos
Συγνώμη για την “άμεση” επίθεση. Η αλήθεια ότι προσπαθώ μέρες να γράψω για το θέμα αλλά *ποτέ* δεν προλαβαίνω lately.
Με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι έχουν ασχοληθεί πολύ λιγότερο με το υλικό (όλα τα mainstream media εκτός από τα 5 που δημοσιεύουν το υλικό, οπότε το σχολιάζουν έτσι κι αλλιώς), και πολύ περισσότερο με το “αν είναι σωστό ή λάθος”.
Συγνώμη αλλά τα πράγματα είναι η άσπρα ή μαύρα. Ακόμη και το Economist χρησιμοποιεί πολύ ‘λανθάνουσα’ γλώσσα και τα επίθετα είναι προσεκτικά επιλεγμένα έτσι ώστε να επιλέγει ο καθένας ‘την αλήθεια’ που του ‘αρέσει’.
Δυστυχώς δεν είναι όμως έτσι. Στα πλαίσια της δημοσιογραφίας έχει υποχρέωση να προστατεύσει τις πηγές του ο Assange και δεν καταχράστηκε απολύτως τίποτε. Ο άνθρωπος έχει αποδείξεις για κακοποιήσεις αθώων πολιτών, κι άλλων “εγκλημάτων” πολέμου. Είναι δημοσιογράφος (βραβευμένος μάλιστα). Αλλά επειδή τα συμφέροντα που χτυπάει είναι υπεράνω… Έχουμε μπει όλοι σε μια διαδικασία “στάθμισης” των θετικών κι αρνητικών.
Δεν είναι δικό σου χαρακτηριστικό, ακόμη κι ο Παναγιώτης (vrypan) σε προηγούμενο άρθρο του, αποφεύγει να εκφράσει άποψη.
Αν διαβάσεις ΜΜΕ των Η.Π.Α. διακρίνεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση από τα άρθρα και τα σχόλια αυτών: π.χ. ( http://www.huffingtonpost.com/larry-womack/wikileaks-splits-the-blog_b_791963.html ). Διάβασε το άρθρο, που πουλάει τζάμπα ηθική, και διάβασε το trashing που πέφτει από το 95% των σχολιαστών.
Η ουσία είναι ότι ο “λαουτζίκος”, η μάλλον η μερίδα των σχολιαστών, είναι σαφέστατα υπέρ του wikileaks με ξεκάθαρη εικόνα και χωρίς περιστροφές.
Αν αυτές οι αποκαλύψεις, ή μάλλον ένα έγγραφο από αυτά, π.χ. για την υπόθεση του El-Masir ( http://www.boingboing.net/2010/12/01/wikileaks-and-the-el.html ) θα του έδιναν το Pulitzer. Τώρα επειδή ξεμπροστιάστηκαν με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο που ούτε να εθελοτυφλεί δεν μπορεί ένας νοήμον άνθρωπος, έχουμε βάλει μπροστά τα “νε μεν” και τα “διότι”, την ίδια στιγμή που η απελπισία των ΗΠΑ έχει φτάσει εξωφρενικό σημείο.
Η άποψη των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα δεν μετράει καθόλου; ή το EFF τρελάθηκε ξαφνικά; Αν ήσουν εταιρία που πουλούσες backup σε πελάτες που ασχολούνται με προϊόντα τεχνολογίας θα άφηνες τα δεδομένα σου στο Amazon;
Απλά το οικοδόμημα των ψευτο-δημοκρατιών της Δύσης τρέμει γιατί το διαδίκτυο εκτός από μέσο παρακολούθησης μπορεί να γίνει και μέσω διαφάνειας…
Ο Assange με μια κίνηση έκανε ότι δεν έχουν κάνει όλα τα “δυτικά” ΜΜΕ από καταβολής τους.
Minor mistake: Ο hosting provider ονομάζεται ‘EveryDNS’ όχι ‘EasyDNS’.
atmat κανένα πρόβλημα :-) Κατανοώ την αντίδραση σου και μάλλον παρεξήγησες τα όσα λέω. Κατά βάθος επειδή είμαι πολύ ενθουσιασμένη με όλο αυτό που συμβαίνει προσπαθώ να αυτοσυγκρατούμαι… με τις επιφυλάξεις που διατυπώνω στην ουσία προς τον εαυτό μου, αλλά δημόσια… Μόλις πριν λίγο διάβασα δύο άρθρα του Νίκου Σμυρναίου σχετικά με το θέμα όπου είδα ότι είχες αφήσει επίσης κάποιο σχόλιο, άρα τα έχεις διαβάσει. Η δική του προσέγγιση, την οποία εμπιστεύομαι διότι και τον παρακολουθώ σε όσα γράφει και θεωρώ ότι γνωρίζει πολύ περισσότερα από μένα γι’ αυτά τα θέματα, με καθησυχάζει αρκετά. Παρόλα αυτά με όσα κατά καιρούς έχουν δει τα μάτια μας από τα παραδοσιακά ΜΜΕ “φυλάγομαι και από το γιαούρτι όταν έχω καεί στο κουρκούτι…” Ο Σμυρναίος επισημαίνει ότι τα Wikileaks μετά τη σύλληψη του στρατιώτη που ήταν πηγή των αποκαλύψεων για τον πόλεμο του Ιράκ ξεκίνησαν συνεργασία με έγκυρα μέσα ώστε να ερευνώνται, διασταυρώνονται και να ανωνυμοποιούνται τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Επίσης τώρα αντιλαμβάνομαι το ερώτημα που έγινε στον Assange σχετικά με το γιατί σβήνονται κάποια ονόματα στα έγγραφα που δημοσιοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι αφενός προστατεύουν τις πηγές τους, αφετέρου έχουν καταλάβει ότι μία ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτο ντόμινο εξελίξεων. Θα μου πεις πάντα ίσως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Οκ, δεν θα διαφωνήσω, αλλά προσωπικά προτιμώ να ζω μέσα σε ένα πιο αδιαφανή κόσμο που έτσι κι αλλιώς υποψιάζομαι τι παιχνίδια μου παίζει, παρά σε ένα απόλυτα διαφανή που όλα μου αποκαλύπτονται, αλλά που μπορεί να με οδηγήσει να βλέπω τα ραδίκια ανάποδα, ή στην καλύτερη περίπτωση να μου ετοιμάζει ένα πιο ασφυκτικό από άποψη ελευθεριών πλαίσιο. Και δεν είναι ζήτημα προσωπικό, αλλά το πόσους θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί, ή πόσοι θα μπορούσαν να στερηθούν ελευθερία του λόγου εν ονόματι της απόλυτης διαφάνειας που ονειρεύεται κάποιος (ή κάποιοι, κι εδώ εννοώ την ομάδα του Wikileaks) που μπορεί να είναι ακόμα και θεοπάλαβος.
Αν επικαλεστώ άλλου είδους, μη ορθολογικές, γνώσεις μου θα έλεγα ότι ναι, οδηγούμαστε σε ένα κόσμο που τίποτα δεν θα μένει κρυφό, αλλά προτιμώ προς το παρόν να είμαι σκεπτικίστρια. Τώρα αυτό ξέρω ακούγεται αινιγματικό, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο διότι θα φανώ γραφική. Εάν θέλεις γράψε μου στο coolpatanos at gmail.com να σου εξηγήσω κατ’ ιδίαν κι όχι σε σχόλιο δημόσια.
Pingback: Η Ιντερπόλ καταζητεί τον κύριο Wikileaks | oraelladas.gr
Κρατώ του συνδέσμους που δίνεις για διάβασμα, αλλά θα μου πάρει κάποιο χρόνο, διότι τα αγγλικά μου δεν είναι πολύ καλά για να διαβάζω γρήγορα εκτενή άρθρα όπως είναι το πρώτο και με τόσα σχόλια όπως το δεύτερο :-)
@atmat Επίσης δεν ξέρω εάν γνωρίζεις την προσπάθεια του athepressproject για μετάφραση των εγγράφων που βγαίνουν στα ελληνικά. Σκάω τώρα -στα 53 μου…- που δεν φρόντισα έγκαιρα να είχα βελτιώσει νωρίτερα τα αγγλικά μου ώστε να μπορούσα να βοηθήσω.
@atmat Επίσης δεν ξέρω εάν γνωρίζεις την προσπάθεια του thepressproject, για μετάφραση των εγγράφων που βγαίνουν στα ελληνικά. Σκάω τώρα -στα 53 μου…- που δεν φρόντισα έγκαιρα να είχα βελτιώσει νωρίτερα τα αγγλικά μου ώστε να μπορούσα να βοηθήσω.
Pingback: Το Wikileaks ως πολιτικό διακύβευμα | smyrnaios.net
Pingback: Tweets that mention τα “απόνερα” του cablegate | vrypan|net|weblog -- Topsy.com
Μετά από τις σημερινές εξελίξεις με τη σύλληψη (εκούσια) Assange και το διάβασμα αυτού του άρθρου παύω να έχω πια επιφυλάξεις.
Καλημέρα ‘coolplatanos’,
Υπάρχει κάποιος λόγος που αποφεύγεις τον σχολιασμό δημόσια; :-P
Ο Νίκος Σμυρναίος είναι όντως, πάρα πολύ καλός! Κι εγώ διαβάζω με ενθουσιασμό όσα γράφει!
Pingback: τι μάθαμε από το wikileaks και το amazon | vrypan|net|weblog