το παλιό mac min γίνεται home server

Τα περασμένα Χριστούγεννα που ήμουν στην Νέα Υόρκη αγόρασα ένα mac mini. Όταν όμως έφτασα σπίτι ανακάλυψα ότι το τροφοδοτικό που έρχεται μαζί του ήταν για Αμερική (110V) και ως γρήγορη λύση χρησιμοποίησα το τροφοδοτικό ενός παλιού mac mini (G4, τα πρώτα που βγήκαν) που είχα. Το αποτέλεσμα ήταν το G4 να έχει μείνει χωρίς τροφοδοτικό και άρα… νεκρό. Προχθές, αγόρασα ένα επιπλέον τροφοδοτικό και το mac mini G4 ξαναζωντάνεψε.

Αποφάσισα να του εγκαταστήσω gentoo -δεν υπάρχουν και πολλές διανομές linux που να υποστηρίζουν PowerPC πια και το gentoo είναι από τις καλύτερες λύσεις για “ξεχασμένες” πλατφόρμες.

Άσε που η εγκατάσταση του gentoo έχει πάντα κάτι που με συναρπάσει: βλέποντας τα μηνύματα κατά το compilation των προγραμμάτων, δεν μπορείς να μην σκεφτείς πόσα εκατομμύρια ώρες, πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ασχοληθεί για να γίνει αυτό το λογισμικό. Προγράμματα, εργαλεία, libraries, συστήματα αυτόματου configuration που συνεργάζονται, ρυθμίζονται αυτόματα ώστε να λειτουργούν σε διαφορετικές πλατφόρμες, αλληλοσυμπληρώνονται… Μερικά από αυτά κρύβουν ιστορίες δεκαετιών, ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες εταιρειών, ιστορίες ομάδων, ιστορίες ιδεών, συγκρούσεων και ανταγωνισμών -που συχνά αποκαλύπτονται μέσα από τα ονόματα των αρχείων, μέσα από ιδιομορφίες και επιλογές, αν ξέρεις τί ψάχνεις[*]. Πραγματικά, πιστεύω ότι ένα σύγχρονο linux distribution είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της ανθρωπότητας.

Τέλος πάντων, η εγκατάσταση πήγε μία χαρά. Δεν έβαλα GUI, κράτησα το σύστημα “καθαρό” από X, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχω σκοπό να κάνω κάτι που να απαιτεί X Windows, και πραγματικά “πετάει”. Ανακάλυψα επίσης ότι αν εγκαταστήσω το netatalk και το avahi, τα mac (με OS X) στο σπίτι μπορούν να δουν αυτόματα το linux-άκι μου στο δίκτυο ως apple file server -και μάλλον κάνει αυτή την δουλειά καλύτερα από ένα απλό OS X (όχι Mac OS X Server, αυτό δεν το έχω δοκιμάσει).

Σκέφτομαι ότι ίσως είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσω σε αυτό DNS και dhcp server, ώστε να μπορώ να κάνω ρυθμίσεις που δεν μπορώ να κάνω στον router. Για αρχή όμως θα ρυθμίσω και θα μεταφέρω τα διάφορα shares και θα στήσω εκεί το transmission. Και βλέπουμε.


[*] Νομίζω ότι “Η πολύτομη ιστορία του Unix” θα ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα :-)

3 Responses to το παλιό mac min γίνεται home server

  1. Kαλησπέρα Παναγιώτη!

    Είχα για μήνες έναν server σε MacOSX (Tiger) σε έναν mac mini G4 χωρίς προβλήματα, αν εξαιρέσεις κάτι περιπέτειες με το launchd. Για DNS πιστεύω πως η καλύτερη επιλογή για σπιτικό server είναι το dnsmasq, ενώ με προβληματίζει η επιλογή μιας διανομής Linux αντί για ένα BSD (FreeBSD ή OpenBSD) για αυτήν την δουλειά.

    Σκέφτομαι να κάνω format στο G4 και να του περάσω ένα *BSD λόγο των σχετικά ετεροχρονισμένων ενημερώσεων που έχουν. Επίσης η επιλογή του Gentoo από την μια με προβληματίζει από την άλλη μου αρέσει καθότι είναι η διανομή της επιλογής μου, όταν πρόκειται για Linux.

    Αν στήσεις υπηρεσίες (dns, VPN, κλπ) γράψε ένα blog post, για το εάν συνάντησες ή όχι προβλήματα…

    Καλή συνέχεια!

  2. Βάλε οπωσδήποτε το webmin. Θα σε βοηθήσει πολύ σε θέματα administration, dns, dhcp κλπ.

    Επίσης αν θέλεις μπορείς να βάλεις το torrentflux-b4rt για torrents και το eXtplorer για remote file managment.

  3. Panayotis says:

    @ Pantelis: δεν το συμπαθώ καθόλου το webmin, κάνει πράγματα “αυτόματα” και δεν με βολεύει (είμαι του command line). Για torrents χρησιμοποιώ συνήθως το transmission, αλλά θα ρίξω μία ματιά στο torrentflux-b4rt.