Ε, ναι, αν κρυώσεις και δεν κάτσεις να γίνεις καλά, αλλά τρέχεις σε συναντήσεις κ.λ. τελικά κρεβατώνεσαι με πυρετό, βήχα και όλο το σχετικό “πακέτο” -και κάπως έτσι έμεινα off line για μερικές μέρες, που δεν ήταν και τόσο κακό, γιατί σήμερα “συνδέθηκα” με όρεξη και καθαρό μυαλό.
Και έτσι ασχολήθηκα με το Weave από τα mozilla labs.
Το weave είναι ένα project που αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο είναι ένα plugin για το firefox που σώζει στο “cloud” όλες σας τις ρυθμίσεις στο firefox: bookmarks, passwords, preferences, history, tabs. Δηλαδή όλα αυτά που συνιστούν το “δικό σας” firefox. Αν εγκαταστήσετε το plugin σε ένα άλλο firefox, σε ένα άλλο μηχάνημα και δώσετε το (weave) username και pawwsord σας, έχετε μετά το sync όλα τα bookmarks σας, τα passwords κ.λ.
Το δεύτερο και εξίσου ενδιαφέρον μέρος, είναι το server-side: αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία που παρέχει το mozilla labs για να σώζετε όλα αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να εγκαταστήσετε την ίδια υπηρεσία σε ένα δικό σας server. Ο Weave Server είναι και αυτός open source και είναι μέρος του ίδιου project.
Το Weave είναι ένα πολύ φιλόδοξο project που θα μπορούσε κάποια στιγμή να πάει πολύ πέρα από το να συγχρονίζει τους browsers που χρησιμοποιείτε. Όποιος ενδιαφέρεται, αξίζει να ρίξει μία ματιά σε μία συζήτηση που είχε ξεκινήσει πριν από 2+ χρόνια, όταν το Weave έκανε τα πρώτα του βήματα.
Η σύντομη εμπειρία μου με το Weave ήταν πολύ καλή. Είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις σε ένα νέο installation και ο browser να σε κάνει να αισθάνεσαι “σαν στο σπίτι σου”. Φαντάζομαι ότι είναι ιδανικό για όσους εργάζονται σε 2 ή περισσότερα μηχανήματα, π.χ. σπίτι/γραφείο.
Αξίζει να σημειωθεί η πραγματικά ανοικτή προσέγγιση ενός “cloud service” που ακολουθούν τα mozilla labs σε αυτό το θέμα. Η συζήτηση του τί σημαίνει “open” και ποιο θα ήταν το αντίστοιχο του open source σε ένα περιβάλλον όπου τα περισσότερα πράγματα γίνονται “κάπου στο cloud”, αν και είναι πολύ σημαντική, δεν είναι και τόσο διαδεδομένη. Η συνηθισμένη προσέγγιση είναι συχνά open = open source client -στην καλύτερη, τίθεται και το θέμα του data portability.
Νομίζω ότι το παράδειγμα του weave είναι για το cloud ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην λογική της ελευθερίας του open source:
- open source client
- ανοικτό πρωτόκολλο επικοινωνίας (προφανώς, αφού ο client που το υλοποιεί είναι open source)
- open source server
- δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιήσει είτε ένα δικό του server-side installation, είτε ένα έτοιμο, που παρέχεται από κάποιον provider.
Το παράλογο της υπόθεσης ειναι πως η νο1 ανάκγη για οpenness σε τέτοιες εφαρμογές έχει παραγκωνιστεί τελείως απο την FOSS κοινότητα: το file syncing. Γιατί να μην υπάρχει μια εντελώς open dropbox-like λύση? Η συνηθης απάντηση πο παίρνω ειναι “μα αφού υπάρχει το svn”…
Papajohn υπάρχει το Ubuntu One (https://one.ubuntu.com/) που νομίζω είναι αυτό που περιγράφεις. Βέβαια κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα, οπότε δεν ξέρω πότε θα δούμε clients για άλλες διανομές.
@papajohn: νομίζω ότι μία τέτοια λύση δεν είναι μακρυά. Όλα τα κομμάτια του παζλ υπάρχουν, απλά πρέπει να τα βάλει κανείς όλα μαζί. Δες http://vrypan.net/log/2009/11/10/rsscloud-and-file-sync/
Επί του παρόντος χρησιμοποιώ το Xmarks (πρώην: FoxMarks), το οποίο έχει και έκδοση για Chrome και μ’ έχει βολέψει πολύ. Από την άλλη μεριά, ο Weave server και η open source καταγωγή του weave είναι επίσης δυνατά “χαρτιά”.
Δεν είναι μόνο τα bookmarks πλέον αλλά και κυρίως τα passwords, settings κλπ που είναι απαραίτητο (κι όχι απλά ..βολικό) να τα έχει κανείς online και διαρκώς διαθέσιμα, οπότε το weave είναι σε πολύ καλό δρόμο…
Προσωπικά, με καλύπτει για την ώρα μόνο η λύση της Avant (με τον AvantBrowser και τον OrcaBrowser). Δυστυχώς είναι εντελώς “κλειστή” λύση παρόλο που δεν είναι – για την ώρα- εμπορική…
Pingback: mozilla weave πάλι – vrypan|net|weblog