VPNR-090601-NNC-12 — Google Wave, Microsoft Bing, Facebook OpenID, deb8.gr

Ηχογραφήθηκε την Δευτέρα, 1.6.2009.

Συζητάμε για Google Wave, Microsoft Bing, Facebook OpenID, deb8.gr και debates γενικά — Αστέρης, Γιώργος, Νίκος και Παναγιώτης.

* download MP3 [διάρκεια 1:28:33, 40.6 MB]
* RSS feed, προσθήκη στο iTunes

Links:
- Google Wave first impressions
- The Dam Just Broke: Facebook Opens Up to OpenID
- EFF’s Teaching Copyright
- Obama Says New Cyberczar Won’t Spy on the Net
- Bing Goes Live.com – Is it More Than Just Hot Air?
- deb8.gr και live.deb8.gr

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

6 Responses to VPNR-090601-NNC-12 — Google Wave, Microsoft Bing, Facebook OpenID, deb8.gr

  1. eriol78 says:

    Ακούγοντας το podcast εντόπισα ένα σημείο που αναφέρεται την τροπολογία Sarbanes Oxley (SOX). Θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνηση.

    Το SOX δεν επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες αλλά μόνο σε αυτές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της NY.

    Επίσης, το SOX δεν επιβάλει να έχεις σε διαφορετικούς server το όνομα και το email κάποιου. Κάποια εταιρεία μπορεί να επιλέξει να το κάνει ως αποτέλεσμα εφαρμογής του SOX.

    Ουσιαστικά, αυτό που ορίζει το SOX είναι ότι ο εσωτερικός έλεγχος μίας εταιρείας να συντάσσει ένα report το οποίο να αξιολογείται από κάποια ελεγκτική εταιρεία (η οποία βέβαια δεν έχει και τον τακτικό έλεγχο).

    Με λίγα λόγια το SOX επιβάλλει να υπάρχει πιο στενός έλεγχος των τμημάτων εκείνων που συνεισφέρουν στα τελικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή της τροπολογίας έγκειται στην κρίση κάθε εταιρείας για το τι είναι το adequate documentation (και του ελεγκτή βέβαια).

    Το SOX είναι αρκετά παρεξηγημένο για τις προθέσεις του και την αυστηρότητά του. Αυτό που διαφέυγει σχεδόν πάντα είναι ότι η αυστηρότητα είναι είναι αποτέλεσμα της ερμηνείας του από τις ελεγκτικές εταιρείες. Εκείνες περιπλέκουν τα πράγματα ώστε να υπερκοστολογούν τέτοιου είδους έργα.

  2. Panayotis says:

    Η αναφορά στο SOX έγινε με το σκεπτικό:
    1. Το SOX είναι αυστηρό και προσθέτει κόστη και πολυπλοκότητα σε μία εταιρεία.
    2. Για αυτό και πολλές tech startups ΔΕΝ κάνουν IPO
    3. Αν το facebook είχε στο μυαλό του να κάνει IPO, συνδυάζεται το SOX με το OpenID?

  3. ο Γιώργος δίχως να ξέρει για το GoogleWave πως λέει ότι μοιάζει με το Facebook, μια εταιρία η οποία κάθε μήνα αλλάζει στρατιγική και τα κάνει ακόμα και το πιο βασικό λάθος;

  4. halex says:

    Ας μου επιτραπεί να προσθέσω κάτι σε αυτήν την συζήτηση μιας και ξέρω το SoX αρκετά καλά.

    1. Το SoX ηταν η απάντηση του Αμερικάνικου νόμου στο αδιέξοδο μπροστά στο σκάνδαλο της Enron, δλδ. οτι ενω ηταν προφανές οτι το senior management ηταν υπεύθυνο για την απάτη, δεν μπορούσαν να το καταδικάσουν λέγοντας ολοι οτι δεν ήξεραν τι γινόταν. Το overall του SoX λοιπόν λέει οτι ο CFO μια φορά τον χρόνο θα υπογράφει και θα υποβάλλει στις αρχές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης οτι πέρνει την ευθύνη της ορθότητας των οικονομικών καταστάσεων (βασικά οχι της απόλυτης ορθότητας αλλά οτι δεν έχει ξεφύγει κάποιο ποσό σε τέτοιο μέγεθος που θα μπορούσε να επηρεάσει την κρίση των επενδυτών), και ξέρει ο ίδιος οτι όλα είναι καλά γιατι έχει τοποθετηθεί σύστημα εσωτερικού ελέγχου (που περιέχει και το IT) που είναι ικανό να εντοπίζει τα σημαντικά προβλήματα.

    Αυτό καταρχάς σημαίνει οτι το SoX το ενδιαφέρουν ΜΟΝΟ τα συστήματα (apps, dbs, os, servers, network) που επηρεάζουν τα οικονομικά στοιχεία (άμεσα και έμμεσα). Με άλλα λόγια, το email δεν αποτελεί μέρος του ελέγχου ΕΚΤΟΣ και αν χρησιμοποιείται ως επίσημο σύστημα για την μεταφορά δεδομένων που επηρεάζουν τα οικονομικά στοιχεία. Κατ’ επέκταση, κατι σαν το OpenID επίσης είναι δεν αφορά το SoX.

    2. Το SoX εχει σημαντικά κόστη για την εταιρεία αλλά αν υλοποιηθεί όπως θα έπρεπε, δλδ με εισαγωγή αυτοματοποιημένων εργαλείων ελέγχου αντι για γραφειοκρατικές διαδικασίες με χάρτινες φόρμες, τότε δεν είναι τόσο σημαντικο σε σχέση με το ρίσκο που καλύπτει.

    3. Τον έλεγχο τον κάνει η ελεγκτική εταιρεία που ΕΙΝΑΙ και ο ορκωτός ελεγκτής για να ενοποιηθούν οι 2 έλεγχοι και να μειωθεί το κόστος ελεγχου.

    4. Η αυστηρότητα του SoΧ έχει μειωθεί σημαντικά σαν αποτέλεσμα της πίεσης των επιχειρήσεων προς το US stock exchange για μείωση του κόστους. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει οτι σιγά σιγά ο έλεγχος μειώνεται και η αξία του χαρτιού του CFO μειώνεται οπότε πάμε προς την προ SoX εποχή. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και εκεί ξέσπασε το σκάνδαλο, αντέδρασε ο κόσμος, αντέδρασαν οι αρχές και τώρα σιγά σιγά it fades away into nothingness.

    5. Σαφώς οι ελεγκτικές θα το παρουσιάζουν με όποια μορφή τους βολέυει για περισσότερα λεφτα!

  5. orck says:

    θα ηθελα να κανω ενα καλοπροαιρετο σχολιο πανω στα podcasts
    δεν εχω κανενα προβλημα με την διαρκεια αλλα θα ηθελα να δειτε λιγο το θεμα με την ποιοτητα του ηχου