Όσο πιο πολύ διαδίδεται το blogging και το internet γενικά, τόσο περισσότερες συζητήσεις θα γίνονται σχετικά με metrics. Πώς “μετράμε” ένα blog και κατά συνέπεια, πώς τα συγκρίνουμε μεταξύ τους;
Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, ανάλογα με την οπτική από την οποία βλέπει κανείς το θέμα. Κατά την γνώμη μου, η πιο διαδεδομένη, τα pageviews, τα visits και οι unique visitors (και όλα τα σχετικά metrics που σχετίζονται με “κίνηση” ή “κατανάλωση” σελίδων) έχουν αξία μόνο αν σκοπεύεις να πουλήσεις διαφήμιση.
Για εμένα [1] ένα άλλο μέγεθος έχει περισσότερη σημασία: η επιρροή. Ως επιρροή θα όριζα το πόσο και πόσο γρήγορα διαδίδεται μία ιδέα ή μία είδηση που δημοσιεύει κάποιος -και η επιρροή κατά την γνώμη μου δεν σχετίζεται με το blog αλλά τον blogger.
Προφανώς, αν κάποιος έχει 1.000.000 unique visitors την ημέρα, έχει σημαντική επιρροή. Αλλά μπορεί και ένας blogger με 10 ή 20 επισκέψεις την ημέρα να έχει εξίσου σημαντική επιρροή, αν κάτι που γράφει διαδίδεται πολύ γρήγορα και φτάνει τελικά σε 1.000.000 παραλήπτες (μέσα από άλλα blogs, μέσα από aggregators, μέσα από υπηρεσίες όπως το GReader ή το FriendFeed). Μπορεί κάποιος ακόμη και χωρίς blog, να έχει σημαντική επιρροή μέσα από σχόλια που αφήνει σε άλλα blogs ή on-line υπηρεσίες.
Δεν έχω να καταλήξω κάπου. Τα αναφέρω αυτά περισσότερο ως τροφή για σκέψη. Δεν ξέρω πώς μετριέται πρακτικά αυτό που ονομάζω επιρροή. Απλά δεν είδα πουθενά στις σχετικές συζητήσεις να αναφέρεται κάτι τέτοιο και είπα να το προσθέσω. :-)
–
[1] “για εμένα”= για κάποιον που ενδιαφέρεται μέσα από το blog του να συμμετέχει στον γενικότερο διάλογο. Σέβομαι και μου αρέσουν πολλά blogs που δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, στα οποία οι bloggers γράφουν απλά για να μοιραστούν κάτι με τους 5-10 φίλους τους ή ακόμη και μόνο για τον εαυτό τους. Είπαμε, το blogging έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις και εκφάνσεις, είμαι ο τελευταίος που θα πω “blogging είναι…”
Πράγματι, διαφορετικά είδη επιρροής χρειάζονται διαφορετικό μείγμα metrics. Ίσως μάλιστα η επιλογή του όρου επιρροή να αδικεί το σκοπό της αλλαγής παραδείγματος στο χώρο των metrics επειδή σαν ιδέα παραείναι old media. Περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε το engagement metrics :-)