έχουμε πολύ δρόμο για την διαφάνεια…

Γύρισα πριν από λίγο στο γραφείο. Είχα πάει μαζί με τον e-lawyer στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην ακρόαση για το θέμα euroelections.gr. Ο e-lawyer εκπροσωπούσε σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ (που έχει ζητήσει το domain euroelections.gr) και είχε έρθει και μία δικηγόρος που εκπροσωπούσε το Υπ. Εσωτερικών (που έχει ζητήσει να μην δοθεί το domain αυτό στο ΠΑΣΟΚ, αίτημα που έχει κάνει δεκτό η ΕΕΤΤ συμφωνώντας με το υπουργείο).

Δεν θα σταθώ στην ουσία της υπόθεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θέλω να αναφερθώ στο ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να επιτραπεί η βιντεοσκόπιση της ακρόασης (ή έστω η μαγνητοφώνησή της) ώστε να την βάλουμε on-line. Αν και γενικά δεν υπάρχει κάποιος όρος που να λέει ότι παρόμοιες ακροαματικές διαδικασίες είναι μυστικές, τα ειδικά χαρακτηριστικά της υπόθεσης της δίνουν ένα επιπλέον δημόσιο χαρακτήρα: οι δύο “αντίδικοι” είναι από την μία ένα πολιτικό κόμμα και από την άλλη το ελληνικό δημόσιο, είναι λογικό να θεωρήσει κάποιος ότι ενδιαφέρον δεν έχουν μόνο τα δύο μέρη αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης.

Δυστυχώς η ΕΕΤΤ δεν μας το επέτρεψε. Λέω “δυστυχώς”, διότι εγώ είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω επί σχεδόν μία ώρα αυτή την “ενδιαφέρουσα συζήτηση” που λέω παραπάνω. Μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο από νομικής άποψης, με επιχειρήματα από την μία και την άλλη πλευρά. Επιχειρήματα που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα ενδιέφεραν οποιονδήποτε κατοχυρώνει ένα domain με κατάληξη .gr.

Εσείς ΔΕΝ θα έχετε αυτή την δυνατότητα -αν κατάλαβα σωστά, ας με διορθώσει ο e-lawyer, ούτε καν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά δεν θα επιτρέπεται να δοθούν στην δημοσιότητα.

Είναι πραγματικά κρίμα, κάθε φορά, να χρειάζεται κάποιος να αποδείξει ότι έχει δικαίωμα πρόσβασης σε παρόμοιες πληροφορίες και διαδικασίες, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο[1]. Όχι μόνο για να κρίνει, αλλά και για να μαθαίνει.

Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαφάνειας. Νομίζω όμως ότι αυτές οι μικρές μάχες, ακόμη και όταν χάνονται, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά.


[1] το δικαίωμα αυτό να θεωρείται δεδομένο και κατά περίπτωση να χρειάζεται κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να αποδείξει ότι υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος να μην δοθούν στοιχεία στην δημοσιότητα.

14 Responses to έχουμε πολύ δρόμο για την διαφάνεια…

  1. Panos says:

    Ο νόμος τί λέει σε αυτή την περίπτωση;Είχε δικαίωμα η ΕΕΤΤ να αρνηθεί;

  2. vrypan says:

    Pano, δεν ξέρω. Φαντάζομαι ναι. Για εμένα δεν είναι τυπικό το θέμα (αν είχε δικαίωμα), αλλά ουσιαστικό (τί θα ήθελα να κάνει).

  3. λ:ηρ says:

    Παναγιώτη νομίζω πως το περιστατικό αυτό οφείλεις να το αναδείξεις σε ευκαιρία πολιτικού διαλόγου. Ας δεσμευτεί τώρα το ΠΑΣΟΚ πως εντός 90 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας θα κινήσει τις απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες ώστε οι ακροαματικές διαδικασίες σαν αυτή που περιγράφεις να μαγνητοσκοπούνται και να γίνονται διαθέσιμες από το διαδίκτυο.

    Νομίζω πως έτσι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να πείσει για την ικανότητά του να διαχειριστεί και πάλι την εξουσία: εξηγώντας στους πολίτες ποιές συγκεκριμένες πολιτικές θα ακολουθήσει και δεσμευόμενο για την υλοποίησή τους εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

  4. Panos says:

    Τυπικό είναι δε διαφωνώ. Αλλά από τα τυπικά μπορούνε να βγούνε και ουσιαστικά. Θα μπορούσε π.χ. το ΠΑΣΟΚ να μηνύσει την ΕΕΤΤ (αν ο νόμος λέει το αντίθετο απόπ αυτά που έπραξε η ΕΕΤΤ) ώστε να αποφευχθούνε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

  5. vrypan says:

    Καλή ιδέα.

  6. krogias says:

    Βρε λ:ηρ "εντός 90 ημερών". Ξαφνικά όλοι θέλουμε μέσα σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τα πάντα. Ούτε ο Χριστός δεν έκανε τόσα θαύματα μέσα σε 90 μέρες :)
    Κατά τα άλλα, συμφωνώ με την πρότασή σου. Αλλά, μη βάζουμε και dead lines. Όλα στον καιρό τους. Υπομονή και κυρίως επιμονή θέλει από όλους μας.

  7. λ:ηρ says:

    Εντάξει Γιώργο, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για τους 3 ή 6 μήνες. Ας δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ να το κάνει στον πρώτο χρόνο. Πόσο χρόνος απαιτείται άλλωστε;

    Υποθέτω πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σχηματιστεί από στελέχη που βρίσκονται στον Πλανήτη Γή και ζουν στην Ελλάδα ήδη. Δεν θα φέρει στελέχη από άλλον πλανήτη ή άλλη χώρα για να χρειαστούν χρόνο να κατατοπιστούν στην Ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον υποθέτω πως το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίζει κυβέρνηση με άτομα που έχουν κάποια ιδέα περι κοινοβουλευτισμού και νομοθετικών λειτουργιών. Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση λοιπόν;

    Και στο κάτω-κάτω γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν την ετοιμάζει από τώρα, να τη βγάλει και σε δημόσια διαβούλευση και να την έχει έτοιμη στο συρτάρι.

  8. krogias says:

    Περιγράφεις το ιδανικό. Σκέψου όμως πόσες παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, κυρίως για θέματα διαφάνειας. Μην επεκταθώ και σε Υγεία, Παιδεία, Εργασία κλπ κλπ. Και μπαίνει και ένα ζήτημα προτεραιοτήτων.
    Να συμφωνήσουμε στο ότι πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι θέματα διαφάνειας. Αυτό είναι σημαντικό.
    Και τα λέω όλα αυτά για να μη γυρίσεις μετά από έναν χρόνο που θα είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και πεις "κ. Παπανδρέου, με απογοήτευσες" επειδή δεν προχώρησε αυτή η ρύθμιση. :)

  9. λ:ηρ says:

    Σύμφωνοι. Ελπίζω όμως πως το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να επιμερίζει τις εργασίες του και να μην περιμένει όλα να γίνουν από ένα άτομο ή από μια μικρή ομάδα. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της συμμετοχικής δημοκρατίας. Ας φτιαχτούν δηλαδή ομάδες εργασίας που να καλύψουν κάθε τομέα της διακυβέρνησης, ας υποδείξουν 3-5 βασικά προβλήματα κι ας προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.

    Και στη συνέχεια ας αξιολογήσει η ηγεσία του κόμματος τις λύσεις και τα προβλήματα ώστε να τα ιεραρχήσει και να δρομολογήσει την υλοποίησή τους βάση χρονοδιαγράμματος. Δεν λέω να γίνουν όλα τους 3 πρώτους μήνες. Αλλά προτείνω να κάνει το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα προβλήματα και σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

    Η ικανότητα, δηλαδή, ενός κόμματος να κυβερνήσει ας κριθεί με βάση την μέθοδο με την οποία καταγράφει συγκεκριμένα προβλήματα, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, ιεραρχεί τα προβλήματα, και δρομολογεί την υλοποίηση των λύσεων.

    Το να καθόμαστε σε συνελεύσεις και συζητήσεις ομφαλοσκοπώντας και κάνοντας γενικόλογες (ήτοι, αερόλογες) δηλώσεις, δεν βοηθά. Είναι χάσιμο χρόνου. Δουλειά τώρα. Προτάσεις τώρα. Αυτό προτείνω. Όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη ΝΔ.

  10. vrypan says:

    krogias, λ:ηρ, μην τσακωθούμε σε αυτό τώρα :-)

    Έχει δίκιο ο λ:ηρ, ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξει το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να δικαιολογήσει την ευαισθησία που δείχνει σε αυτά τα θέματα ως αντιπολίτευση. Να δουλέψει την ιδέα, να δει τις λεπτομέρειες και το πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Και να τα περιλάβει στις δεσμεύσεις του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθεί η κριτική του κάθε πολίτη για το αν η προτεινόμενη λύση είναι αυτή που τον εκφράζει. Και (καλώς εχόντων των πραγμάτων) η υλοποίηση (που είναι και αυτή αντικείμενο κριτικής).

    Ας τα πάρουμε ένα-ένα ;-)

  11. λ:ηρ says:

    Παναγιώτη με τον krogia προβλέπω να τσακωνόμαστε για το ποιός θα κεράσει το τσίπουρο όταν ανταμώσουμε από κοντά. Κάθε συζήτηση που κάνω μαζί του είναι απόλαυση.

    Εξάλλου σ' αυτό που λες συμφωνούμε τουλάχιστον οι τρεις μας. Το ζήτημα βεβαίως είναι, τι λέει το επίσημο ΠΑΣΟΚ για τις ιδέες αυτές — και τί κάνει;

  12. adamo says:

    Έχω την εντύπωση πως η ΕΕΤΤ θα στείλει στο ΠΑΣΟΚ τα πρακτικά της ακρόασης (έχει στείλει σε εμάς σε ακροάσεις που μας κάλεσε). Γιατί δεν μπορείτε να τα δημοσιεύσετε;

  13. Pingback: H EETT είπε οχι στην παρούσια bloggers — ροη σταχυολόγων

  14. Pingback: vrypan|net|weblog » το IntenseDebate μεταφέρει τα σχόλια από το FriendFeed