Πήγα σήμερα στην εκδήλωση του re-public με θέμα Δημόσια δεδομένα για ποιους, με ποιον τρόπο; Δεν πρόλαβα την αρχή, για να πώ την αλήθεια πήγα προς το τέλος.
Αλλά είχε άξιζε όσο παρακολούθησα. Η ιδέα γυρνάει και αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους και κυκλοφορεί σιγά-σιγά σε “μέρη” που πριν από λίγο καιρό δεν θα είχε θέση. Το re-public έκανε μία εξαιρετική κίνηση καλώντας να παρακολουθήσουν και άνθρωποι που δεν έχουν τόσο στενή επαφή με το θέμα των Δημόσιων Δεδομένων.
Καλεσμένος ήταν και ο Michael Cross, από το Free our Data. Για εμένα είχε και ένα επιπλέον ενδιαφέρον αφού σε ένα δικό του άρθρο είχα αναφερθεί εκτενώς στην παρουσίαση που έκανα για τα Δημόσια Δεδομένα στο Συνέδριο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας πριν από λίγο καιρό -χωρίς να τον γνωρίζω. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω την παρουσίασή του. Αν κατάλαβα καλά, θα υπάρχει σύντομα το video διαθέσιμο στο internet, τόσο της παρουσίασης του Cross, όσο και των υπολοίπων. Μέχρι τότε μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στις πηγές που ανέφερε (thanks Θανάση!)
Ενδιαφέρον είχε και μία παρατήρηση που μοιράστηκε μαζί μου καθώς φεύγαμε, ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, που έχει φτιάξει τον τήλαφο (δείτε και παλιότερο post μου). Μου είπε ότι ενώ όταν ο Τήλαφος του αναφέρεται σε κάποιο άρθρο εφημερίδας βλέπει ένα ξαφνικό spike στις επισκέψεις το οποίο εξαφανίζεται μετά από μερικές μέρες, όταν τον αναφέρουν blogs, έχει μία αύξηση στην επισκεψιμότητα που είναι πολύ μικρότερη, αλλά διαρκεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν βγάζω συμπεράσματα, μπορεί να υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι και εξηγήσεις, αλλά θεώρησα ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πληροφορία.
Αυτά. Είμαι σίγουρος ότι έχασα διάφορα που θα ήθελα να είχα παρακολουθήσει, περιμένω τα video…
"Δεν βγάζω συμπεράσματα, μπορεί να υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι και εξηγήσεις, αλλά θεώρησα ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πληροφορία."
Όσοι αναγνώστες φτάνουν από blog, τον βάζουν σε κάποιο feed reader και για κάμποσο καιρό τον διαβάζουν από εκεί, ενώ όσοι τον βλέπουν από εφημερίδα τον διαβάζουν για όσο τον θυμούνται. Η διαφορά στο spike έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα της εφημερίδας σε σχέση με το referencing blog, ενώ η διάρκεια έχει να κάνει με τη μνήμη του ανθρώπου σε σχέση με αυτή του feed reader (που είναι διαρκής, ή για όσο διατηρείται στα υπό παρακολούθηση feeds).
Όταν οι εφημερίδες, η τηλεόραση και τα περιοδικά (εν ολίγοις τα παραδοσιακά μέσα) προβάλλουν μια ιστοσελίδα, αισθάνομαι σαν να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας και να την ανατρέπουν. Η επισκεψιμότητα που φέρνουν στα ιστολόγια είναι πλαστή και εφήμερη, αφού δεν προκρίνεται αξιολογικά, αλλά εγκάθετα.