Με ενοχλεί:
1. Που η κρατική τηλεόραση δεν μπορεί να προφέρει την λέξη ΠΑΣΟΚ. Οι bloggers ήταν καλεσμένοι από τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος -θα μπορούσαν να ήταν από κάποιο άλλο κόμμα, δεν ήταν, δεν τόλμησε, ούτε ασχολήθηκε. Δεν θεωρώ ότι είναι ασήμαντη πληροφορία που απλά παραλήφθηκε. Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ένα θέμα για το οποίο ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έχει προβάλει συγκεκριμένες θέσεις και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Το ξέρω ότι εμφανίζεται στο ρεπορτάζ, αλλά ακόμη και αυτό το κάνουν έτσι που να μοιάζει “να και μία σχετική δήλωση του ευρωβουλευτή”. [1]
2. Με ενοχλεί που ο Βασιλάκος χρησιμοποιεί συστηματικά (όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση) το “εμείς” με ένα αδιευκρίνιστο και θολό τρόπο. “Θέλουμε να διασφαλίσουμε”, “Αυτό μου μας νοιάζει”, “Αυτά θέλουμε να πετύχουμε”. ΠΟΙΟΙ; [2] [3]
3. Με ενοχλούν οι ανακρίβειες (στα όρια του ψέματος) του Βασιλάκου. “Μία ψηφιακή διαδήλωση”; “οι bloggers στις Βρυξέλλες, διεκδίκησαν και πέτυχαν”; Πού τα είδε αυτά; Ναι, ενημερωθήκαμε, ναι, συζητήσαμε, ναι, ίσως επηρεάσαμε, αλλά “διεκδίκησαν και πέτυχαν”; [4] Έλεος!
—
[1] Με ενοχλεί αφάνταστα ο μηδενισμός και τον θεωρώ εύκολη λύση σε όποιον δεν τολμάει να έχει συγκεκριμένη θέση και άποψη -για την οποία σίγουρα κάποια στιγμή θα κριθεί, ακόμη και αν η κριτική είναι από 3 φίλους του ή 5 γνωστούς του. [4]
[2] Πέρα από αυτό, με ενοχλεί το light στυλάκι (που δικαιολογεί ανακρίβειες και γενικεύσεις) για ένα άνθρωπο που έχει σημαντική επιρροή (δεν είναι λίγο να έχεις εβδομαδιαία εκπομπή στην τηλεόραση). Light, χαλαρά και έτσι, αλλά από την άλλη η εκπομπή του πλήρωσε για ένα περίπτερο στην Infosystem, (με λεφτά της ΕΡΤ;) στο οποίο δεν πάτησε κανείς και ήταν έτσι όλες τις μέρες της έκθεσης (κόστος κάπου 7.500Ευρώ αν δεν κάνω λάθος).
[3] Θα μου πείτε, αφού είναι έτσι, γιατί έδωσα και εγώ συνέντευξη στην εκπομπή του; Έλα ντε, ίσως λάθος μου.
[4] Αν πέτυχε κάποια πράγματα το Ευρωκοινοβούλιο είναι γιατί κάποιοι ευρωβουλευτές πήραν συγκεκριμένη θέση -και κάποιοι… μία άλλη, όπως η πρόταση που κατέθεσε (και) ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης ώστε να στηριχθεί η θέση αυτών που θεωρούν ότι επιτρέπεται να περιορίσουμε προσωπικές ελευθερίες για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δισκογραφικών και των άλλων μεγάλων “ιδιοκτητών” copyright. Δεν μιλάμε για “καλό” ή “κακό”, αλλά για συγκεκριμένες θέσεις -αν μας ενδιαφέρει ένα θέμα, ας αποφασίζουμε με ποιες θέσεις και ποιους εκφραστές τους συμφωνούμε ή όχι.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο reality tape. Υπήρχαν και 25 ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος που κράτησαν διαφορετική θέση από αυτή της ομάδας τους. Ανάμεσά τους 2, από τους 12 της Ν.Δ., οι Βαρβιτσιώτης και Βακάλης.
Pingback: buzz
κάτσε έχω κι αλλα
Με ενοχλεί που οι 50 δεν ήταν 50 αλλά συνεχίζουν να είναι 50
Με ενοχλεί που στηρίζει κάθε φορά ότι τον συμφέρει παρόλο που “αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τη ΔΗΕ”.
Με ενοχλεί που τόσο καιρό μετά δεν κατάλαβε πως το blog του tsimitaki είναι στο wordpress.com και όχι στο blogspot.com
Με ενοχλεί η χαρά του, που συνδυάζεται με τον εκφοβισμό πως “αν κάποιος από blog σου επιτεθεί, ανα πάσα στιγμή μπορεί να εντοπιστεί από τη ΔΗΕ”
Με ενοχλεί που “αγρόν αγόραζε” κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ενώ στο υπόλοιπο μισό δημιούργησε αναστάτωση αρπάζοντας ουσιαστικά bloggers μέσα από την αίθουσα (και εμποδίζοντας τους έτσι να το παρακολουθήσουν) για να κάνει την εκπομπούλα του με θέα το ευρωκοινοβούλιο.
Welcome to the club :-)
Συμφωνώ (σχεδόν) με όλες τις παρατηρήσεις σου, αλλά έχεις κάνει κι εσύ ένα χοντρό φάουλ.
Ο Βασιλάκος είναι γνωστός εδώ και χρόνια για την παρουσία του στο χώρο, αλλά εσύ στεκόσουν μάλλον ουδέτερα απέναντι του (δεν είμαι απόλυτα βέβαιος γιαυτό το τελευταίο) με κορύφωση τη συμμετοχή σου στην εκπομπή – γα την οποία παρεπιμπτόντως ήμουν σίγουρος ότι θα σου έδινε το δικαίωμα κάποτε να μετανιώσεις.
Δεν γίνεται να ανακαλύπτεις όσα (σωστά) ανακαλύπτεις τώρα, επειδή δεν αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Αν έκανε δηλαδή πλούσια αναφορά, θα ήταν διαφοροποιημένη η εκτίμησή σου για το πρόσωπο?
@Νίκος Δρανδάκης: το post ξεκίνησα να το γράφω για την ΝΕΤ και προς την ΝΕΤ ήταν η κριτική ότι δεν ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.
Όντως κρατούσα ουδέτερη στάση απέναντι στον Βασιλάκο (για να πω την αλήθεια, δεν τον έχω ακούσει και πολλές φορές). Τα όσα γράφω, τα προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το περίπτερο στην Infosystem που έβλεπα επί 3 μέρες (τόσο ήμουν εκεί) άδειο. Πέρασαν οι μέρες και δεν πρόλαβα να γράψω κάτι, ούτε να ανεβάσω την σχετική φωτογραφία. Ε, τώρα μου ήρθαν όλα μαζί. (Και το video το είχα δει live, αλλά το ξέχασα, μέχρι σήμερα που το ξαναπέτυχα στο facebook)
Άλλωστε το post ξεκινάει από την ΝΕΤ και μετά είναι λίγο συνειρμικό, πηγαίνοντας από θέμα σε θέμα.
Γενικά, δεν ξέρω αν σου συμβαίνει εσένα, υπάρχουν καμιά 100 posts που έχω κατά καιρούς ξεκινήσει να γράφω και έχουν μείνει στα drafts, δεν θεωρώ ότι το ότι δεν έγραψα εγκαίρως (όπως το καταλαβαίνει ο καθένας) μου απαγορεύει να αναφερθώ σε κάποιο θέμα.
Η συνέντευξη, ήταν (μάλλον) λάθος μου. Αλλά πολλοί έχουμε εμφανιστεί σε διάφορα ΜΜΕ κατά καιρούς, δεν θεωρώ ότι αυτόματα χάνουμε το δικαίωμα να τα κρίνουμε.
Παναγιώτη είχα την εντύπωση, ως τώρα, πως οι bloggers προσκλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχα καταλάβει, πως απλώς απήυθηναν την πρόσκληση προς τους Έλληνες bloggers εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο και κάλυψε τις σχετικές δαπάνες. Τελικά τι ισχύει;
Στα υπόλοιπα αντιλαμβάνομαι και την απογοήτευσή σου και την αγανάκτησή σου και συμφωνώ. Το επίπεδο της τηλεοπτικής κάλυψης ήταν απαράδεκτο.
@Νίκος Δρανδάκης: Και, ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό σου, προσπαθώ να καταλάβω: δεν σου αρέσει η αφορμή του post μου; δεν σου αρέσει που δεν είχα εκφράσει άποψη για αυτό το θέμα (και μερικά εκατομμύρια άλλα) παλιότερα; Τί ακριβώς;
@λήρ: έχεις δίκιο. Το διορθώνω.
@ληρ: Για να είμαστε ακριβείς, νομίζω ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μετέφεραν απλά την πρόσκληση. Κάλυψαν την επίσκεψη από το budget που τους αντιστοιχεί για παρόμοιες εκδηλώσεις από την ΕΕ και τα γραφεία τους φρόντισαν για όλη την οργάνωση της επίσκεψης.
@vrypan ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν μου άρεσε η αφορμή του άρθρου σου – σου είπα ότι δεν έχω καμία διαφωνία με την ουσία. Υπήρχαν και παλιότερα ανάλογες αφορμές για τέτοια κριτική προς το πρόσωπο, αλλά δεν αφορούσαν στο πασοκ.
Στο “Αλλά πολλοί έχουμε εμφανιστεί σε διάφορα ΜΜΕ κατά καιρούς, δεν θεωρώ ότι αυτόματα χάνουμε το δικαίωμα να τα κρίνουμε.” συμφωνώ απόλυτα, και πιθανότατα θα συμβεί και σε όλους μας κάποια στιγμή. Απλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν γνωστή και είχε κουβεντιαστεί εκτενώς στα blogs.
Εμένα πάλι με ενοχλεί που βλέπω συνέχεια τη φάτσα του Titana ο οποίος είναι το απόλυτο τίποτα.
Έτυχε να παρακολουθήσω κι εγώ τη συγκεκριμένη στιγμή στο δελτίο της ΝΕΤ και μου φάνηκε κι εμένα “κάπως”… Με ξένισαν πολύ οι λέξεις “διαδήλωση”, “διεκδίκησαν” κλπ, συν το γεγονός ότι μίλησαν για το ταξίδι των bloggers στις Βρυξέλλες αρκετό καιρό μετά… Σαν να έγινε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ για την προώθηση της εκπομπής μου φάνηκε, η οποία αν δε κάνω λάθος ξεκινάει αύριο για τη φετινή σεζόν.
Ο τρόπος που παρουσιάζεται η είδηση είναι καθαρή αλλοίωση της πραγματικότητας… Και είναι κρίμα …τόση συζήτηση στα blogs (ακόμη και κράξιμο) έφαγε το ΠΑΣΟΚ για την διοργάνωση του ταξιδιού και να μην αναφέρεται πουθενά ως μέρος της πρωτοβουλίας…
@Νίκος Δρανδάκης: ε, δεν θα μαλώσουμε για αυτό. Ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια και για αυτό έχει και το δικό του blog, για να μην χρειάζεται να συμφωνούμε στο τί είναι σημαντικό και τί όχι.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαβάζω από σένα αυτό το post. Νομίζω ότι είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τέτοια ζητήματα. Εξάλλου μας αφορούν όλους
Pingback: Τί με ενοχλεί σε αυτό το ρεπορτάζ — ροη σταχυολόγων
Pingback: Ψηφιακή Ελλάδα Γειά Σου | amarkos|gr|blog
Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου και επαυξάνω ιδίως γιατί μαθαίνω ότι τα πρόσωπα αυτά δεν περιορίζονται στο ρόλο του παρουσιαστή ή του δημοσιογράφου αλλά αναλαμβάνουν ρόλους τεχνικούς και θεσμικούς χωρίς να έχουν την απαραίτητη κατάρτιση.
Εξαγριώνομαι όμως βλέποντας το άδειο περίπτερο, το οποίο σημαίνει ότι για ακόμα μία φορά, σπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς λόγο…
Δεν είναι απλώς ανακριβές το ρεπορτάζ. Είναι 100% fiction. Τρομακτικό.
μερικοί δεν την παλευουν καθόλου και αναφέρομαι σε άτομο που αφησε σχόλιο.
Έχω μια μάλλον χαζή απορία: η ΕΕΧΙ στηρίζεται σε εγγραφές μελών άρα διέπεται από το καθεστώς της επωνυμίας. Όταν ο κος Βασιλάκος μιλάει με το “εμείς”, δηλαδή αναφέρεται τους δηλωμένους εξ ονόματος; Τους υπόλοιπους “ανώνυμους” (μπλόγκερς κλπ) τι τους έχει; Ρωτώ, διότι στις Βρυξέλλες συνταξίδεψαν και μπλόγκερς που παραμένουν μέχρι τώρα ψευδώνυμοι.
Έτσι, περί ανέμων και υδάτων αναρωτιέμαι…
η καπίλευση κάποιων όρων, όπως Έλληνες χρήστες internet, είναι ενοχλητική φυσικά. αρκεί όμως να πιάσουμε μερικά παραδείγματα ακόμη όπως ΙΝΚΑ κτλ και να δούμε ότι συμβαίνει κατά κόρων.
ισχυρίζονται πως εκπροσωπούν άτομα που δε ρωτήθηκαν καν αλλά μάλλον το κοινό μπορεί να το καταλάβει.
το μεμπτό ηθικά και νομικά είναι η επιχορήγηση αυτών των συλλόγων κι η προώθησή τους από τις αρχές με σκοπό τη χειραγώγησή τους και τον καθυσηχασμό της κοινής γνώμης. δε μπορεί να πολουτίζει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο με κρατική αρωγή, ούτε να προσφέρει πολιτική στήτιξη στην εκάστωτε κυβέρνηση ως αντάλλαγμα.
νομίζω πως όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ
Pingback: Νίκος Βασιλάκος της Ε.Ε.Χ.I. « John Toubanos’ blog
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σας κάνει εντύπωση. Το ότι οι φελλοί επιπλέουν; Το ότι τα φαρδιά καπέλα φτάνουν μέχρι τα αυτιά; Το ότι η τηλεόραση τυφλώνει; Ή μήπως το ότι οι μπλόγκερς δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ονομάζαμε κίνημα;
Η λύση είναι απλή και δοκιμασμένη: Ένα γερό και συντονισμένο κράξιμο σε όλο το διαδίκτυο για να αποφασίσουμε “εμείς” αν θέλουμε να μας εκπροσωπεί ο κάθε Βασιλάκος.
Καιρός να πάει σπίτι του, κι αυτός και όσοι στηρίζουν τέτοια φαινόμενα.
Ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει μια συνταγματική ελευθερία που λέγεται δικαίωμα της ενώσεως και αφορά τη δυνατότητα του να ιδρύουν οι πολίτες νομικά πρόσωπα, σωματεία, εταιρίες, φορείς κτλ για την προώθηση συλλογικών στόχων. Το να αμφισβητούμε την επωνυμία αυτών των φορέων ή το δικαίωμά τους να μιλάνε για τη συλλογικότητα που εκπροσωπούν είναι σαν να αμφισβητούμε το σχετικό συνταγματικό δικαίωμα. Κριτική για τον τίτλο της κάθε ενώσεως ή του κάθε σωματείου γίνεται στο πλαίσιο ενός “πολιτικού” διαλόγου, χωρίς όμως η κριτική αυτή να έχει νομική βαρύτητα. Διαφορετικά, θα μπορούσε να ζητηθεί η αφαίρεση του όρο “σοσιαλιστικό” από το ΠΑΣΟΚ, η λέξη “δημοκρατία” από τη ΝΔ κλπ, κάθε φορά που κάποιος θα ισχυριζόταν ότι αντιπροσωπεύει “καλύτερα” αυτούς τους όρους.
Pingback: Ψηφιακή Φασολάδα « ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ
ο βασιλάκος και ο κάθε βασιλάκος που σκαρφαλώνει στα ερτζιανά ή στις οπτικές ίνες όπως ο τζακ και η μαγική φασολιά εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.
@e-lawyer
OK, νομικά ίσως να είναι κατοχυρωμένος κάποιος που διατείνεται ότι προεδρεύει της “Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ”. Ηθικά όμως από πού κι ως πού νομιμοποιείται; Κι αν αύριο εγώ ή εσύ ανοίξουμε την “Συνομοσπονδία Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ” για να πάμε κόντρα, από πού κι ως πού θα εκπροσωπούμε οποιονδήποτε πέρα από τους εαυτούς μας; Και – κυρίως – από πού κι ως πού θα πρέπει να αποκτήσουμε θεσμικό ρόλο;
@Elikas: Ας μην φτάσουμε να εξετάζουμε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των ενώσεων λες και είναι FYROM. Το κατά πόσο η ΕΕΧΙ εκπροσωπεί όλους τους χρήστες θα ήταν απλό να διευκρινιστεί από τον ίδιο τον Βασιλάκο (είμαστε μία ένωση με ΧΧΧ μέλη) κάποιες από τις φορές που μιλάει. Για εμένα αυτό είναι πάντως δευτερεύον ζήτημα.
@ e-lawyer: Από τη στιγμή που δεν το κάνει όμως, πως δικαιολογείται να λέει “εμείς”?
Και όχι ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ, κάθε φορά που μιλάει θα πρέπει να διευκρινίζει ποιος και τι είναι. Δεν είναι καθόλου δευτερεύον ζήτημα.
Παναγιώτη, αυτό που μετράει είναι ότι ο αυτοπροσδιορισμός της ΕΕΧΙ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις του Βασιλάκου τον έχουν αναδείξει σε θεσμικό παράγοντα που μιλάει εξ ονόματος ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και βάλε. Το αν η πρόσληψη του στην ΕΡΤ είναι αξιοκρατική, αν αυτά που λέει είναι μπούρδες κι αν η δραστηριότητα του εξυπηρετεί εμπορικά ή πολιτικά συμφέροντα είναι σίγουρα σημαντικά θέματα, αλλά έχουν να κάνουν με υποκειμενικά κριτήρια. Ενώ το “Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ” δεν έχει να κάνει. Είναι απλά ένα ωραίο καπέλο για το οποίο κανείς δεν μας ρώτησε.
Ακόμα λοιπόν κι αν εγώ ή εσύ έχουμε κάθε δικαίωμα να ανοίξουμε ένα μαγαζάκι που θα λέγεται “Ένωση Ιδιοκτητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών” ή “Συνομοσπονδία Κατόχων Ευρυζωνικής Σύνδεσης”, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να βρεθούμε να παίζουμε τον ρόλο του συνδικαλιστικού φορέα/συνομιλητή της εξουσίας. Τόσο απλά.
@elikas: καταλαβαίνω αυτό που λες. Όμως η ΕΕΧΙ ξεκίνησε σε μία περίοδο που ίσως και να περιλάμβανε… τους περισσότερους Έλληνες χρήστες internet :-) Για αυτό προσωπικά δεν στέκομαι στο όνομα, αλλά στον τρόπο χρήσης του.
Είναι σαν να ζητάς από τον Φώτη Περλικό να διευκρινίζει κάθε φορά που μιλάει ότι είναι ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Για μένα είναι πολύ απλό: υπάρχουν οι ΜΚΟ, υπάρχουν οι μεμονωμένοι πολίτες ενεργοί ή μη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν ότι τους “εκπροσωπεί” μια ΜΚΟ, όταν δεν είναι μέλη της, μόνο όταν η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί και τους συγκεκριμένους. Αν θεωρούν ότι η αμφισβήτησή τους δεν είναι πολύ ηχηρή, μπορούν κι αυτοί να ιδρύσουν μία ΜΚΟ.
Ο Βασιλάκος δεν είπε ότι εκπροσωπεί τους “πενήντα bloggers”. Έχει κάθε ηθική νομιμοποίηση και κάθε νομικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, αναφερόμενος στην συλλογικότητα που εκπροσωπεί. Επίσης έχει κάθε ηθική νομιμοποίηση και κάθε δικαίωμα να πει ότι ήταν και ο ίδιος στο σύνολο των ατόμων που πήγαν στις Βρυξέλλες: τον είδα κι εγώ, δεν λέει ψέματα.
Ως προς το περιεχόμενο, συμφωνώ ότι αναφέρονται αρκετές ανακρίβειες στο ρεπορτάζ, αλλά έτσι είναι η εκλαϊκευση: κανείς δεν θα καταλάβεινε τι γίνεται αν ανέλυε το θέμα της e-privacy, της έκθεσης Mikko κλπ. Η στρογγυλοποίηση -με θύμα την αλήθεια- είναι κανόνας που διέπει κάθε δελτίο ειδήσεων. Άλλωστε όποιος θέλει λεπτομέρειες, ας ψάξει στο google και θα βρει τι έγινε.
Το μόνο καραμπινάτο λάθος είναι αυτό ότι το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προστατεύει τους πολίτες από φραστικές επιθέσεις και προσβολή της προσωπικότητας.
Μα ο τρόπος χρήσης του ονόματος είναι όλο το θέμα Παναγιώτη. Και σ’ αυτό είναι βέβαιο ότι έχει βρει ισχυρούς συμμάχους ο κύριος Βασιλάκος, διαφορετικά θα ήταν απλά γραφικός.
E-lawyer, αν αύριο άνοιγες ένα σωματείο που θα ονομάζεται “Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων” και προσπαθούσες να υποκαταστήσεις τον ΔΣΑ και τα λοιπά θεσμοθετημένα όργανα (όπου οι εκπρόσωποι του κλάδου σου εκλέγονται), θα γελούσε μαζί σου κι ο τελευταίος κλητήρας. Από πού κι ως πού μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο ο κάθε Βασιλάκος και να τη βγάζει καθαρή; Επειδή η χρήση ίντερνετ δεν είναι επαγγελματική ιδιότητα πάει να πει ότι μπορεί να εκπροσωπηθούν οι χρήστες από όποιον να’ναι; Προς όφελος τίνος;
Όσο για τις ανακρίβειες που ξεστομίζει ο Πρόεδρος, καθόλου τυχαίες δεν τις θεωρώ. Γιατί από τη μία δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης ενός συνδικάτου που ασχολείται με ψηφιακά δικαιώματα κλπ, κι από την άλλη ενισχύει το κύρος της ΕΛ.ΑΣ και της κυβέρνησης, αφήνοντας παραθυράκια για μελλοντικές “κατακτήσεις” που ο ίδιος θα εισηγηθεί ή θα προσυπογράψει.
Βρωμάει το πράγμα καιρό τώρα…
@all: το άρθρο αυτό δεν ήταν ένα άρθρο εναντίον του Βασιλάκου. Αν δείτε και το κείμενο, άλλα θέματα καταλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη έκταση αναλογικά και είναι πιο σημαντικά κατά την γνώμη μου. Αλλά φαίνεται πως άγγιξε κάποια ευαίσθητη χορδή, διότι οι περισσότεροι (και σε άλλα blogs) έχετε επικεντρωθεί σε αυτό.
@e-lawyer: προσωπικά χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό με προσοχή ανάλογη του μεγέθους του ακροατηρίου και δεν νομίζω ότι σε καμία περίπτωση αυτό ήταν σε βάρος της εκλαΐκευσης. Στο blog μου μπορεί να πως εύκολα “τί θέλουμε”, “τί να κάνουμε”, “τί κάναμε”, αν βγω στην TV θα πώ, “10 bloggers μαζευτήκαμε και ζητάμε” -ίσως αν θέλω να το μεγαλοποιήσω, να πώ “αισθάνομαι όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα συμφωνούσαν”.
Από κει και πέρα, όπως έγραψα και πιο πάνω, δέχομαι τον αυτοπροσδιορισμό και όπως λες και εσύ, πάντα έτσι γίνεται με συλλόγους και οργανώσεις.
Εκεί που αρχίζει και γίνεται όμως περίεργο, είναι π.χ. στα κριτήρια με τα οποία κάποιος συμμετέχει στο dart.gov.gr (που btw, δεν αναφέρει πουθενά στο site ποιος έχει την ευθύνη του, πόση είναι η χρηματοδότησή του, ποιος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος να δίνει συμβουλές σε παιδιά και γονείς, γιατί ο “aggregator” έχει μόνο άρθρα από το ndigital.in.gr, που είναι από όσο είδα… του Βασιλάκου κ.λ.). Σε αυτό το “πράγμα”, ως τί συμμετέχει ο Βασιλάκος; Γιατί από το βιογραφικό του, μόνο η ιδιότητά του ως προέδρου της ΕΕΧΙ θα ήταν μία αιτιολογία. Εκεί, μπορεί η “ονοματολογία” να αρχίζει να έχει άλλη σημασία.
@Elikas
Καθένας έχει δικαίωμα να ιδρύσει μια “Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων” και να επιδιώξει να επιτύχει όσα ενδεχομένως δεν καταφέρνει ο ΔΣΑ. Δεν γελά ο κάθε πικραμένος με την “Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”, η οποία υπάρχει παρά την κρατική Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η μόνη συνεπής και έμπρακτη κριτική κατά της ΕΕΧΙ είναι η ίδρυση αντίστοιχης κίνησης.
@vrypan
Συμφωνώ για την προσεκτική χρήση του πρώτου πληθυντικού, γι΄ αυτό και ο ίδιος χρησιμοποίησα πρώτο ενικό στο σχετικό βίντεο από τις Βρυξέλλες.
Έχεις δικιο και για το dart και έχω να καταγγείλω ότι τους έχω στείλει κι εγώ ενδιαφέρον συμμετοχής, αλλά ουδέποτε απάντησαν. Υποθέτω ότι υπάρχουν μόνο ως ιστοσελίδα web 1.0.
Αγαπητοί μου λιστομάχοι, μερικές διευκρινήσεις από κάποιον που ξέρει λίγο καλύτερα αλλά βέβαια καθόλου δεν μπήκατε στον κόπο να ρωτήσετε:
1) Και βέβαια αναφέρεται στην εκπομπή (στις ειδήσεις της ΝΕΤ δεν χωρούσε) ότι η πρωτοβουλία ήταν από ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζονται κιόλας, εκτός αν θεωρείτε, ότι κανείς δεν γνωρίζει οπτικά τον κ. Λαμπριανίδη και την κα Ματσούκα, ούτε σε ποιο κόμμα ανήκουν, ούτε μπορεί να διαβάσει τα σουπεράκια τους, τα οποία αποδόθηκαν με τον ορθό τρόπο (μέλη της σοσιαλιστικής ομάδας) διότι έτσι μετέχουν στην Ευρωβουλή, και όχι ως μέλη του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε θα παρατηρήσατε, όσοι ήσασταν εκεί, ότι και οι ίδιοι προσπαθούσαν να αποφύγουν την ταύτιση με την στενή τους κομματική ταυτότητα.
2) Το “εμείς” είναι ένας τηλεοπτικός τρόπος να απευθύνεσαι δημοσίως στο κοινό που σε παρακολουθεί και να το κάνεις συμμέτοχο. Αντί να παραδεχτείτε ότι η εκπομπή είναι η μοναδική προσπάθεια της ελληνικής τηλεόρασης να κινητοποιήσει τον Έλληνα να μπει στις νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ, κριτικάρετε και το “εμείς”. Έλεος βρε παιδιά, με το “political correct” στυλάκι σας! Πολύ μελάνι για το τίποτε! Τι να πούμε τότε για τον όρο “κοινότητα των bloggers”;
3) Και όσο για τις ανακρίβειες, έχω να σας πω ότι κάλλιστα μπορεί να θεωρεί κανείς ότι κάτι πετύχαμε όντες εκεί, ας μην το υποβιβάζετε και τόσο. Το ρεπορτάζ ήταν πλήρες και ανέφερε ότι πράγματι η τελική απόφαση θα ψηφιστεί σε λίγους μήνες, τι θέλατε δηλαδή, να αναλύσουμε όλη τη διαδικασία ψηφοφορίας της ΕΕ για να είμαστε ακριβείς;;
4) Και τέλος για τις συκοφαντίες της ντροπής σχετικά με το περίπτερο, καλά θα κάνατε να ρωτούσατε πρώτα πώς και γιατί. Και η αλήθεια είναι ότι για το περίπτερο φυσικά και ΔΕΝ πλήρωσε η ΕΡΤ, η οποία άλλωστε δεν κάλυψε τα έξοδα κανενός (ούτε διαφημιστικής καμπάνιας) για να το υποστηρίξει. Από εσάς που έχετε τα λογάκια εύκολα, για πείτε μου, ποιος μη Θεσσαλονικιός πλήρωσε από την τσεπούλα του εισιτήρια και ξενοδοχείο, για να έρθει 2-3 ημέρες στο περίπτερο της Infosystem; Κανείς βέβαια, όπως δεν μπορέσαμε να το κάνουμε ούτε κι εμείς. Μόκο τότε μάγκες! Ό,τι μπορεί κάνει ο καθένας, και μην είστε σίγουροι ότι δεν μας φορέθηκε το περίπτερο.
5) Και dear magica, κανείς δεν αρπάχτηκε, αλλά ρωτήθηκε και ήρθε μετά χαράς να βγει στην εκπομπούλα…
6) Και επιτέλους κάντε κι εσείς μια ΕΕΧΙ Νο2 να ησυχάσουμε, ποιος σας είπε ότι σας εκπροσωπεί η ΕΕΧΙ, ή ότι εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων χρηστών; Στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της και όποιον άλλο πρόθυμο. Δεν είναι αυτονόητο αυτό;
7) Και τέλοσπάντων, η κριτική σας παραείναι απλοϊκή, γιατί δεν βρισκόμαστε όλοι μαζί να συζητήσουμε όλα αυτά και να προτείνετε ό,τι νομίζετε καλύτερο, έστω και σε μας που έχουμε μια πρόσβαση στη δημοσιότητα. Προτείνετε μας θέματα, ιδέες, προβλήματα, ελάτε κι εσείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να αλλάξουμε ό,τι νομίζετε πως πρέπει. Γιατί δε συμμετέχετε καλύτερα αντί να κριτικάρετε; Τα τηλέφωνά μου τα έχετε, το mail μου είναι espiropoulou@gmail.com και προσωπικά, είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει να προτείνει (και να κάνει) κάτι. Μπορούμε και μαζί, δε χρειάζεται από απέναντι!
Έλενα, χαίρομαι που συμμετέχεις στον διάλογο αυτό. Δεν στέκομαι σε πράγματα που έγραψες και είναι θέμα κρίσης του καθενός, οπότε και μπορεί να αποφασίσει (π.χ. κατά πόσο χωράει η φράση “προσκεκλημένοι από…” στο ρεπορτάζ.) Τις απόψεις μας γράφουμε στο κάτω-κάτω.
Είναι όμως μία καλή ευκαιρία να μου λύσεις κάποιες από τις απορίες μου, ελπίζω να βοηθήσεις.
1. Πόσα μέλη έχει η ΕΕΧΙ και πόσα ψηφίζουν;
2. Μια και το ανέφερες, ποιος πλήρωσε το περίπτερο και, αν γνωρίζεις, πόσο;
3. Υπάρχει κάποια σχέση της εκπομπής “Ψηφιακή Ελλάδα” με το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών “Ψηφιακή Ελλάδα”;
Καταρχήν χαίρομαι που μπήκες στην συζήτηση. Έχω και εγω κάποια ερωτήματα και μερικές παρατηρήσεις.
Καταρχήν δεν νομίζω οτι κάνεις κριτίκαρε το “εμείς” ώς παραπομπή στην εκπομπή αλλά την Ε.Ε.Χ.Ι.
Τώρα τα ερωτήματα,
1. Με ποια κριτήρια σε επέλεξε η ΕΡΤ, ως αρχισυντακτρια ενημερωτικής εκπομπής την ώρα που δεν έχεις την παραμικρή δημοσιογραφική εμπειρία.
2. Ποιός ο σκοπός της Μ.Κ.Ο, “Internet now” και πόσα τα μέλη της;
Περισσότερα έχω γράψει και στο blog μου (αν εχεις χρόνο τα βλέπεις και απαντάς).
1.Παναγιώτη, δεν είμαι στο ΔΣ της ΕΕΧΙ -δεν ήμουν ποτέ- και δεν φαντάζομαι να περιμένεις να σου γράψω ακριβή νούμερα. Όμως μπορώ να σου πω, ότι τα μέλη της ΕΕΧΙ στις χρυσές της εποχές ήταν περί τα 8.000. Η αθρόα εγγραφή σταμάτησε, όταν σταμάτησε και η ΕΕΧΙ να είναι πάροχος ίντερνετ. Έκτοτε όμως πρέπει να σου πω, ότι δεν έχω δει κανέναν να διαγράφεται, ενώ συνεχίζουν να γράφονται. Δεν ξέρω λοιπόν τι θέλεις να μάθεις με τον όρο “μέλη”. Τα εγγεγραμμένα είναι πάνω από 10.000, τα ενεργά λίγα, και τα ταμειακώς εντάξει κάπως περισσότερα. Αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι το πλήθος του κόσμου που εξυπηρετείται από την ΕΕΧΙ καθημερινά (με τεχνική βοήθεια, συμβουλές, δωρεάν νομική στήριξη, παράπονα και ό,τι άλλο) είναι αδύνατον να καταγραφεί.
2.Κανείς.
3.Καμία. Μεγαλύτερη σχέση έχει με το “Μένουμε Ελλάδα”.
Για τον άγνωστό μου κ. Παπαχατζή τα ακόλουθα:
Θα ήταν πιο εύκολο να μάθετε τα διαπιστευτήριά μου πριν ρωτήσετε δημοσίως. Η ΕΡΤ πάντως μου ζήτησε βιογραφικό και τυπικά προσόντα (όπως και σε όλη την ομάδα) τα οποία και ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της, άρα μάλλον της έκανα. Προς γνώση σας πάντως τη στιγμή που μιλάμε έχω γυρίσει ως αρχισυντάκτρια περισσότερες από 35 τηλεοπτικές εκπομπές (επιλέγοντας θεματολογία, κάνοντας ρεπορτάζ, μοντάζ κ.τ.λ. πολύ περισσότερα από όσα κάνει η αρχισυνταξία), αρθρογραφώ κάποια χρόνια (από το 2003, και μη στενοχωριέστε, σύντομα θα ανεβάσω όλα μου τα κείμενα στο elenaspiropoulou.gr), έχω γράψει αναρίθμητες ειδήσεις τεχνολογίας για τρίτα μέσα και για το site της ΕΕΧΙ (εκπλαγήκατε; ναι, ενδιαφέρομαι πράγματι για τον χώρο της τεχνολογίας…), και θα σας θυμίσω ότι οι νομικοί τυχαίνει να είμαστε και από τους καλύτερους δημοσιογράφους. Εκτός αν θα ρωτούσατε και τη Λ.Κανέλλη για την προηγούμενη εμπειρία της ως δημοσιογράφου (είναι νομικός) ή το 70% των Ελλήνων βουλευτών (που επίσης είναι νομικοί) για την προηγούμενη εμπειρία τους ως βουλευτών… Και ακόμη από το 2003 το μόνο είδος με το οποίο ασχολούμαι σχεδόν στη δικηγορία, είναι οι “διαδικτυακές διαφορές” και ζητήματα λογισμικού κ.τλ. οπότε ξέρω αρκετά καλά το χώρο.
Αν έχετε πάντως να μου προτείνετε καλυτερους αρχισυντάκτες (ή και δημοσιογράφους) θα το δεχτώ ευχαρίστως, γιατί πραγματι δεν σκοπεύω να υποστηρίζω και αναδεικνύω το ελληνικό ίντερνετ για πάντα, ειδικά όταν το περισσότερο που βλέπω είναι λίστες και blog. Τους άλλους που κάνουνε κάτι (Rento.gr, Spyder.gr, Zuni.gr, Zoo.gr κ.τλ.) τους ψάχνουμε και τους καλούμε στην εκπομπή μπας και πείσουμε και τους υπόλοιπους να κάνουν κάτι. Για τους Bloggers είναι η εκπομπή της Δευτέρας, και βλέπω ότι τους αντιμετώπισα πιο καλοπροαίρετα από ό,τι εκείνοι την όλη προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου, θα παρακαλούσα να στείλετε ό,τι χρειάζεται απάντηση στο mail μου, ή ευχαρίστως τηλεφωνήστε μου ή περάστε από το γραφείο μου. Μπορείτε επίσης να κάνετε και κάτι πράγματικά χρήσιμο, όπως να βοηθήσετε να ολοκληρώσουμε την μετάφραση της GPL 3. Την έχω αναρτήσει εδώ και αιώνες στο forum του site μου, αλλά δεν είδα να βάζει κανείς λίγη δουλειά… Άντε να ανασκουμπωθούμε λιγάκι! http://Www.elenaspiropoulou.gr στο Φόρουμ.
@elena:
Προτιμώ να συνεχίσω την συζήτηση δημόσια και όχι μέσω email γιατί όπως είδα και από τα σχόλια αλλά και άλλα blogs παρόμοια ερωτήματα έχουν και άλλοι.
1) Με ενδιαφέρει πόσοι ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΕΧΙ διότι το νούμερο αυτό δίνει και μία αίσθηση του αριθμού των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει. Αφού δεν έχεις στοιχεία, καλώς, θα ψάξω, φαντάζομαι κάπου θα υπάρχουν.
2) Ενδιαφέρον! Δηλαδή ήταν δωρεάν το περίπτερο;
3) Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό; Ειδικά όταν ο Λάριος, που είναι σύμβουλος του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, ήταν σε πολλές εκπομπές σχεδόν συμπαρουσιαστής.
Παναγιώτη, σ’ ευχαριστώ ειλικρινά για το ενδιαφέρον, αλλά δεν έχω χρόνο να κοιτάω συνέχεια to blog σου για τυχόν απαντήσεις, γι’ αυτό, αν σε ενδιαφέρει πράγματι η συζήτηση, στείλε μου ένα mail, please, γιατί δεν μπορώ όλη την ώρα να κάνω αυτό το πράγμα με τις απαντήσεις εδώ, χώρια που δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο δημόσιος διάλογος και δεν θέλω να συνεχίσω.
Και επιτέλους με αναγκάζεις να επαναλάβω τα ίδια: Το περίπτερο ναι ήταν δωρεάν, όχι δεν έχει καμία σχέση με το υπουργείο η εκπομπή, όσο για τον Λάριο, πέρα από προσωπικός φίλος, είναι και σε θέση που απευθυνόμαστε συχνά σε αυτόν για ρεπορτάζ, γιατί είναι στο Observatory.gr και σε άλλα πολλά. Και δεν ήταν ποτέ συμπαρουσιαστής, έχει εμφανιστεί σε ένα ρεπορτάζ και σε μία εκπομπή στο στούντιο.
Να βάλουμε τώρα μια τελεία; Στείλε mail.
Μάλλον δεν σκέφτηκε να βάλει rss feed για comments. Να μην ξέρει πως γίνεται, το απoκλείω. Εδώ διδάσκει :-)
Πάντως, από το ύφος και κάποιες εκφράσεις, συμπεραίνω ότι όσα λέγονται για το πρόσωπο(α) είναι μάλλον σωστά….
@elena: καλά. Έτσι κι αλλιώς το post σε ό,τι αναφερόταν στο πρόσωπο του Νίκου Βασιλάκου, ήταν κριτική σε αυτά που λέει. Οι κριτική μας διαφέρει.
Για να σε διευκολύνω πάντως, κάτω από την φόρμα αποστολής comment έχει ένα checkbox που λέει “Notify me of followup comments via e-mail”. Αν το τσεκάρεις, τα νέα σχόλια θα σου έρχονται με email.
Ορισμένοι πιο advanced users χρησιμοποιούν το feed για τα σχόλια κάθε άρθρου (όπως αναφέρει ο Νίκος Δρανδάκης) το οποίο μπορείς να το βρεις κάτω από το τελευταίο σχόλιο (“RSS feed for comments on this post”). Μπορείς να το προσθέσεις στον feed reader σου και να σου εμφανίζονται αυτόματα τα νέα σχόλια για ένα άρθρο που σε ενδιαφέρει.
Προσωπικά χρησιμοποιώ πολύ συχνά και το co.mments.com.
@Έλενα Σπυροπούλου
1.Το βιογραφικό σου κοίταξα και αναρωτήθηκα για την εμπειρία σου. Το μόνο που βρήκα εντός είναι το παρακάτω, “πλούσια αρθρογραφία σχετικά με τη νομοθεσία και τα νομικά προβλήματα του ίντερνετ στην Ελλάδα” χωρίς παραπάνω διευκρίνηση. Επιμένω, πάντως,οτι δεν έχεις την εμπειρία που χρειάζεται ώστε να σε εγκρίνει “η αρμόδια επιτροπή” κάτι όμως που είναι προσωπική και μόνο άποψη.
2. Δεν περίμενα να ακούσω τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς απο εσένα για τους bloggers (o διαχωρισμός σου σε αυτούς που πραγματικά έχουν κάνει κάτι όπως και η φράση σου “Μπορείτε επίσης να κάνετε και κάτι πράγματικά χρήσιμο”). Να σου θυμίσω οτι η θέσεις και η επιχειρηματολογία των blogs στο θέμα της συμφωνίας Microsoft – Δημοσίου ήταν απείρως πιο στοιχειοθετημένη απο την παρουσίαση της Ε.Ε.Χ.Ι στην Βουλή. Ο χώρος επίσης δεν είναι αρκετός για να σου αναφέρω τα εκατοντάδες χρήσιμα πράγματα που έχουν ετοιμάσει οι bloggers (προφανώς οχι όλοι).
3. Σε όλη μου την ζωή έχω μάθει τέτοιου είδους συζητήσεις να τις κάνω δημόσια (ακόμα και με το ρίσκο να κάνω λάθη και να ζητώ συγνώμη) και όχι πίσω απο κλειστές πόρτες και προσωπικά mails. Αν θες μπορούμε να κανονίσουμε δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα με την συμμετοχή τόσο την δική σου αλλά κυρίως του Νίκου Βαιλάκου, που αποφεύγει να απαντήσει ο ίδιος στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.
4. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Ε.Ε.Χ.Ι; Μιας και είναι κρατικά επιδοτούμενη (ως Μ.Κ.Ο) νομίζω οτι δεν ζητώ κάτι παράλογο.
5. Για την νέα Μ.Κ.Ο, “Internet Now”, δεν μου έδωσες απάντηση…
@elena spiropoulou Μου είχατε φανεί συμπαθής στην εκπομπή, η γραπτή εκφορά του λόγου σας εδώ δείχνει αλαζονεία και αγένεια, χωρίς να εκφέρει επιχειρήματα επί της ουσίας για να υπερασπίσει τη θέση της. Είναι, επίσης, εμφανές στο κείμενό σας ότι υπεραμύνεστε μιας θέσης ισχύος: "δεν σκοπεύω να υποστηρίζω και αναδεικνύω το ελληνικό ίντερνετ για πάντα". Δεν είμαι σίγουρη ότι σας ζητήθηκε κάτι τέτοιο εκ μέρους του "ελληνικού ίντερνετ". Τέλος η δήλωση "δε με ενδιαφέρει καθόλου ο δημόσιος διάλογος" με σοκάρει, ειδικά σε σχέση με το γεγονός ότι συμμετέχετε στη συγκεκριμένη εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με ειλικρίνεια, από άλλη μία ελληνίδα γυναίκα που ενδιαφέρεται για την τεχολογία.
Η απάντηση που χρωστούσα: http://www.nikosvasilakos.gr/node/27
Ρε Βασιλακο γυρνάς όλο τον κόσμο και κάνεις αυτό το ποστ !
τι θέλεις να πεις και δεν το λες απευθείας ??