Άκουσα κάποιους να λένε ότι με την όλη συζήτηση για την πρόσβαση στα πόθεν έσχες των βουλευτών, απαξιώνουμε την Βουλή. Όχι, δεν απαξιώνουμε την Βουλή, η λογική αυτή είναι για εμένα τουλάχιστον ύποπτη. Το αντίθετο!
Υπάρχει ένας πολύ σωστός νόμος, του 2003 που καθορίζει τις λεπτομέρειες για τα πόθεν έσχες, που προφανώς είναι στην σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση να υπάρχει έλεγχος. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά προβλέπει ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να δημοσιεύονται και για αυτό αναφέρει ότι δίδονται στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες -αλλά φροντίζει να τους βάλει τον λογικό όρο, ότι αν τα δημοσιεύσουν πρέπει να τα δημοσιεύσουν ολόκληρα και όχι αποσπασματικά, δημιουργώντας εντυπώσεις.
Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι πιέζουμε για το επόμενο βήμα!
update: Ούφ, όλο updates είμαστε σήμερα. Έμαθα ότι όντως το θέμα θα συζητηθεί όταν ανοίξει η Ολομέλεια. Πολύ θετικό. (Για να μην γκρινιάζουμε μόνο!)
Η βουλή σίγουρα απαξιώνεται, από όσους την θεωρούν, το “θεσμικό φρούριο” που θα κρύψουν τις ατασθαλίες τους. Ένας τόσο σημαντικός θεσμός, μόνο οφέλη έχει να κερδίσει από την (περισσότερη) διαφάνεια…
Η βουλή είναι ήδη απαξιωμένη, περισσότερο δε γίνεται. Αυτοί πυο την απαξιώνουνε είναι αυτοί που αρνούνται να δώσουνε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, όχι αυτοί που τα ζητάνε.
@Panos: όχι Πάνο, δεν το βλέπω έτσι. Έμαθα π.χ. ότι όντως το θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μόλις ανοίξει. Είναι πολύ θετικό αυτό.
Και είναι σημαντική η πίεση που ασκούμε και εμείς ώστε να δώσουμε τις ιδέες και την δύναμη σε όσους σκέφτονται όπως εμείς μέσα στην Βουλή να κάνουν σωστά βήματα. Π.χ. στο επιχείρημα “θα χρειάζεται ολόκληρο τμήμα για να απαντάει”, εμείς έχουμε δώσει την λύση, “αρκεί να τα ανεβάσετε στο site”.