FISA: η δυσκολότερη στιγμή του Obama

Ο Obama περνάει μάλλον τις δυσκολότερες ώρες από τότε που αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι χθες ψήφισε θετικά στην Γερουσία για τον νόμο FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) και τις τροπολογίες του που δίνουν ασυλία στους ISPs για παρακολούθηση ατόμων χωρίς ένταλμα.

Το αναφέρω εδώ γιατί έχει αξία και για τα δικά μας. Η κατάσταση έχει ως εξής στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, μέσα στο κλίμα τρομολαγνίας που υπάρχει στις ΗΠΑ κυρίως μετά την 11/9/2001, οι μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν συχνά την συνδρομή των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και των ISPs για να παρακολουθήσουν άτομα, ΧΩΡΙΣ να υπάρχει το σχετικό ένταλμα (“άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιών” θα λέγαμε εδώ). Και ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζητήσει κανείς τα ρέστα από τις μυστικές υπηρεσίες, είναι αρκετά πιο εύκολο να κινηθεί δικαστικά εναντίον των ISPs που έδωσαν την συνδρομή τους. Αυτό λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους ISPs -σε ένα βαθμό. Ειδικά όταν η παρακολούθηση δεν είναι ατομική, αλλά “μαζική” με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, όποτε ένας ISP κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με χιλιάδες ή και εκατομμύρια μηνύσεις.

Ο FISA δίνει “ασυλία” στους ISPs προστατεύοντάς τους από αστικές ευθύνες στις περιπτώσεις που συνεργάζονται με αυτό τον τρόπο με τις αρχές των ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς ένταλμα. Και μάλιστα, δίνει αναδρομική ασυλία, ακόμη δηλαδή και για τις περιπτώσεις ΠΡΙΝ την ψήφισή του. Για πολλούς ο νόμος αυτός “κλείνει” τις εκκρεμότητες της διακυβέρνησης Bush με τους ISPs που βοήθησαν σε παράνομες παρακολουθήσεις.

Ο Obama είχε δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσει οποιονδήποτε παρόμοιο νόμο, αλλά χθες έπραξε το αντίθετο (παραδόξως, η Clinton δεν τον ψήφισε).

Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολιτική άποψη. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένας νόμος στον οποίο έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία διάφορες ομάδες πολιτών που στήριξαν τον Obama ως τώρα. Οι προοδευτικές και φιλελεύθερες φωνές του χώρου της πληροφορικής και των social media και οι διάφορες οργανώσεις με ισχυρή on-line παρουσία που μάχονται για τα “ψηφιακά δικαιώματα” ήταν αυτές που έδωσαν την μεγάλη ώθηση στην υποψηφιότητά του. Είναι αυτές που βοήθησαν να συγκεντρωθούν τεράστια ποσά από δωρεές.

Σε αυτές τις ομάδες πολιτών, από χθες υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση. Υποψιάζομαι ότι αν ήταν κάποιο άλλο θέμα, θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να κάνουν τα στραβά μάτια και να του το συγχωρέσουν. [1]

Με δεδομένο ότι ο Obama θα βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών, που συγκεντρώνονται κυρίως on-line, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί το θέμα από δω και πέρα. Αισθάνομαι ότι με την πράξη του αυτή έχασε σημαντικό έδαφος. Από την άλλη, είναι πολύ μεγάλο αυτό που ξεκίνησε για να χαθεί με μία κίνηση. Ελπίζω (κυρίως γιατί με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα του FISA [2] ) ότι θα βρει τρόπο να διορθώσει την ζημιά που έγινε -η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχει κάνει τεράστιο λάθος.


[1] Μερικές ενδεικτικές αντιδράσεις:
- barack obama breaks promise
- you can tap my phone or my wallet but not both
- Jesse Jackson said he wants to cut Obama’s nuts off. So? I’ve had the same thought today after the FISA thing. Maybe more than his nuts.
- the FISA disappointnment

[2] νομίζω ότι είναι ενδεικτικό: ένας blogger από την άλλη άκρη του κόσμου (εγώ) γράφει όλο αυτό το post που είναι επικριτικό απέναντι στον Obama κυρίως διότι ο συγκεκριμένος νόμος με ενδιαφέρει. Αν ήταν για κάτι άλλο, είναι πολύ πιθανό να μην είχα ασχοληθεί καθόλου.

10 Responses to FISA: η δυσκολότερη στιγμή του Obama

  1. Pingback: buzz

  2. espoir says:

    Δυστυχώς, περιμένω τα χειρότερα απ’ τον Obama. Όσο μοιάζει του Κένεντι, τόσο πιο πολύ με τρομάζει η εξέλιξη που θα έχει.

    [Θυμίζω ότι ο Κένεντι έλαβε την απόφαση για το εμπάργκο που στραγγαλίζει το λαό της Κούβας και μια σειρά από τέτοιες θεάρεστες αποφάσεις ...]

  3. Ενω φαίνεται περίεργο για τον Obama να ψηφίζει ένα τέτοιο νόμο, θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια μια προεκλογικής εκστρατείας.

    Οι ψηφοφόροι που πρέπει να πειστούνε είναι οι “συντηρητικοί”, όχι οι ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν Obama έτσι και αλλιώς.

    Αν το καλοσκεφτείς, όσοι είναι απογοητευμένοι από την στάση του Obama δεν πρόκειται να ψηφίσουν McCain. Και την ώρα της κάλπης, μπροστά στο δίλημμα “ψηφιζω Obama ή απέχω και βγαίνει ο McCain” θα προτιμήσουν το “μη χείρον”…

  4. Panayotis says:

    @espoir: νομίζω ότι υπερβάλλεις.

    @Panos Ipeirotis: καλά και εγώ μία εκτίμηση κάνω, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος. Βλέποντας όμως τις on-line αντιδράσεις αισθάνομαι ότι:
    - ένα σημαντικό μέρος του ενθουσιασμού ξεφούσκωσε, πολλοί σκέφτηκαν “ε, δεν είναι και τόσο διαφορετικός”
    - δεν θα έχει την συμπαράσταση που είχε από διάφορα preasure groups που ως τώρα τον υποστήριζαν
    - γίνεται ευάλωτος στην κριτική “άλλα λέει και άλλα κάνει”
    - κινδυνεύει *ίσως* να μην έχει τις εισφορές που περίμενε για να κάνει την προεκλογική του καμπάνια, αλλά έχει παραιτηθεί από την δημόσια χρηματοδότηση.

    Όλα αυτά μπορεί ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζω, άλλωστε πολλοί μιλάνε για το “technology echo chamber”, την σχετικά μικρή κοινότητα των a-list bloggers, προγραμματιστών κ.λ. που νομίζουν ότι όλος ο κόσμος είναι τα blogs και τα sites που διαβάζουν και γράφουν.

    Εδώ θα είμαστε, να δούμε.

  5. Αν δεις το πως αντέδρασαν τα prediction markets θα διαπιστώσεις ότι μάλλον θα καταγραφεί ως non-event. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί εύκολα πολιτικά ο McCain… (Ενώ θα μπορούσε πιο εύκολα να εκμεταλλευτεί μια ψήφο κατά του FISA, παρουσιάζοντας τον Obama ως “crazy-leftist with no understanding of national security”.)

    Δυστυχώς δεν ψηφίζουν μόνο οι μορφωμένοι. Ψηφίζουν και οι κάτοικοι των χωριών στην Iowa που νομίζουν ότι οι τρομοκράτες θα βάλουν βόμβα στο σιλό με το στάρι, και θα ρίξουν τοξικά αέρια στο downtown του Nowhere, USA.

  6. Pingback: vrypan|net|weblog » Obama’s FISA screwup (Scripting News)