το φαγοπότι με τα δημοτικά sites

Αντιγράφω το σχόλιο που μου άφησε ο Φώτης Ευαγγέλου στο προηγούμενο post για το site του Δήμου Αθηναίων.

[...]εδώ θα βρείτε μια εκτενή λίστα χρηματοδοτήσεων για αντίστοιχες “ηλεκτρονικές πύλες” σε δήμους κλπ.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν πάρει “γραμμή” τι γίνεται με αυτές τις “χρηματοδοτήσεις” (λες και είναι τίποτα γιγαντιαία ΙΤ έργα) και αποφάσισαν να βγάλουν ένα κάρο λεφτά από τέτοιες δουλειές. Οι μεσάζοντες είναι πολλοί, γι’ αυτό και τα budget είναι ψηλά.

Θα αναφέρω απλά το εξής. Μας έγινε κάποτε πρόταση να κάνουμε το site για έναν από τους Δήμους που αναφέρονται στο παραπάνω λινκ. Το συνολικό budget ήταν περίπου 120-130.000 ευρώ, όπως μας είχαν πει (και όπως είδαμε από ένα κομμάτι της προκήρυξης). Στη λίστα του metablogging βέβαια βλέπω ότι τελικά ήταν 393.000(!!!). Ο “μεσάζων” που μας προσέγγισε έδινε μαξ μέχρι 7-8.000 και ισχυρίζονταν ότι θα τσέπωνε καμιά 30άρα. Τους δώσαμε τις ευλογίες μας και την κάναμε γελώντας με το θράσος όλων. Για βρείτε λοιπόν που πάνε τα υπόλοιπα…

Λέτε να χτυπήσει σύντομα και “web” σκάνδαλο τη ΝΔ. Αυτό κι αν θα είναι παγκόσμια πρωτιά. ;)

Να τους χαιρόμαστε!

Το δικό μου σχόλιο:

Προφανώς και δεν με νοιάζει αν οι δήμοι είναι μπλέ, πράσινοι ή κόκκινοι. Τα ποσά αυτά είναι ασύλληπτα για την δημιουργία απλών sites (υπολογίστε ακόμη ότι αν κάποιος κάνει το site ενός δήμου, έχει μεγάλο μέρος του έργου έτοιμο για το site του επόμενου, αλλά έστω και να μην είναι έτσι).

Αυτός ο τρόπος διάθεσης του Γ’ ΚΠΣ δεν βοηθάει κανένα, πέρα από τους λίγους που τσεπώνουν τα λεφτά. Δημιουργεί εταιρείες που δεν παράγουν πραγματικό έργο, δεν μπορούν να ζήσουν. Οι εταιρείες αυτές αποροφούν από την αγορά δημιουργικούς developers και designers που ίσως να έφτιαχναν πραγματικά προϊόντα που να αξίζουν στην αγορά.

Αν αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι “απορροφήσαμε το Γ’ΚΠΣ”, καλύτερα να μην είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ.

Και για όσους λένε, “μα καλά, πώς κάνετε έτσι, τώρα το μάθατε”; Ναι, τουλάχιστον η δική μου σχέση και φαντάζομαι και άλλων, με επιχορηγούμενα έργα είναι μηδενική. Οι πελάτες στις εταιρείες που δούλευα μας έβγαζαν το λάδι και σχεδόν πάντα πλήρωναν πολύ λιγότερο από όσο έκανε η δουλειά μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχω δικαίωμα να διαμαρτύρομαι.

14 Responses to το φαγοπότι με τα δημοτικά sites

  1. ksereis poios says:

    “Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχω δικαίωμα να διαμαρτύρομαι.”

    επειδή είσθε Πασόκος αγαπητέ.

  2. Panayotis says:

    Φίλε/φίλη, δεν τα “έχω πάρει” ποτέ στην ζωή μου (δουλεύω αρκετά χρόνια) ούτε έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μέσο.

    Με το να ισωπεδώνεις τα πάντα και να θεωρείς ότι όποιος ασχολείται με τα κοινά είναι απατεώνας, απλά δίνεις άλλοθι σε όσους κρύβονται πίσω από το “όλοι ίδιοι είναι” για να συνεχίζουν “το έργο τους”.

  3. papo says:

    η αλήθεια είναι ότι παρόλο που ζω στην ελληνικη αγορά και τα νέα για ρεμούλες τα μαθαίνεις μετά απο καιρό – εγω τα συγκεκριμένα δεν τα ήξερα – οπότε είμαι ευχαριστημένος που τώρα το έμαθα και δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα να κράξω!Μακάρι να γίνει και σούσουρο και μακάρι να πάει σε εισαγγελέα και μακάρι να υπάρχουν κυρώσεις απο eu!

    @ksereis poios
    έχω υπάρξει ένας απο τους πιο πικροχολους σχολιαστές εδώ σε αυτο το blog..παρόλα αυτά ακόμα και αν εσεις
    υποστηρίζετε πιο δεξιές ή φιλελευθερες πολιτικες χε χε χε – όπως εγώ – είναι πραγματικά ανόητο να λέτε ότι οι προηγούμενοι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται ας φάμε και εμεις!

    Φυσικά ο συγκεκριμένος (vrypan) δεν νομίζω να έχει καμία σχέση με καμία επιχορήγηση και ρεμούλα αλλά αυτό εννοείται..

    Πρασινες μπλε ρεμουλες ειτε πριν 10 χρονια είτε τώρα όλες ιδιες είναι..και εχουν καταντήσει την ελλάδα μπουρδέλο!

  4. GeeKay says:

    Γιατι ίσως ρε Παναγιώτη, δουλέψαμε και δουλεύουμε σε εταιρίες που κάνουν πραγματικό development! Πάντα και παντού δεν υπάρχουν τέτοια??
    Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεσαι?
    Να απορείς πως πλησιάζουν αυτές τις “εταιρίες” για να κάνουν τέτοια έργα, μάλιστα…
    ;)

  5. Anonymous says:

    Και γιατί δεν κατεβάζεις δικιά σου πρόταση, με προυπολογισμό που θεωρείς ότι ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος;

  6. Pingback: netfreaks.gr :: internet crossroad