Τα “asides” είναι μία ιδέα του Matt.
Η ιδέα είναι απλή: υπάρχουν μικρά “post-άκια” που θα ήθελα να κάνω αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να αξίζουν μεγάλο τίτλο, χώρο κ.λ. στην κεντρική σελίδα του blog. Ίσως να είναι μία απλή σκέψη, ίσως ένα χρήσιμο link. Η λύση του Matt ήταν να τα γράφει κανονικά, αλλά να τα εμφανίζει με πολύ λιγότερες πληροφορίες, χωρίς τίτλο, ημερομηνία και όλα αυτά που θα έκαναν ένα post μίας γραμμής να πιάνει τελικά 10 στην κεντρική σελίδα. Αυτά τα post είναι τα “asides”.
Η υλοποίησή τους στο wordpress δεν είναι προφανής. Δηλ. ή το template που χρησιμοποιείς τα υποστηρίζει, (κάτι διάβασα για το K2) ή αν ξέρεις από PHP πιάνεις και διορθώνεις τον κώδικα σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ -διαδικασία που μπορεί να είναι ανάλογα με το template και την πείρα του καθενός από απλή έως αρκετά δύσκολη…
Όπως και να έχει, κάθισα, πείραξα και το έφτιαξα και εδώ. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αισθάνομαι ότι απελευθερώθηκα από ένα πράγμα που μερικές φορές με απέτρεπε από το να γράψω, αφού στο μυαλό μου ένα κανονικό post δεν επιτρέπεται να είναι 1,5 γραμμή :-) Κολλήματα.
Με την ευκαιρία, ταλαιπώρησα λίγο και το design, αφαιρώντας για μία ακόμη φορά πράγματα που είχαν μαζευτεί και έκαναν κάθε σελίδα του να μοιάζει με πίνακα ανακοινώσεων στην οποία μόνο ένας μυημένος μπορούσε να βρεί με την μία αυτό που ήθελε να διαβάσει. Κάτι σαν τα τακτοποιείς το σπίτι σου μετά από καιρό, ένα πράγμα.
Ένα είδος micro-blogging είναι κι αυτό πρακτικά imho. Πολύ οξυδερκές εκ μέρους του Matt να το δει πριν από 3 χρόνια – φαντάζομαι το ‘ανακάλυψε’ πάνω στη χρήση.
Αντίστοιχα, το twitter και το jaiku έχουν βρει χρήση και ως micro-blogging platforms (ανεξάρτητα από το συνδυασμό τους με τα κινητά). Και, το tumblr και το pownce (αυτό που έχουμε βάλει για τα δικά μας ‘blitz posts’) κάνουν μόνο asides:)
@Dimitri: ναι, ακριβώς αυτό είναι. Αλλά το twitter για παράδειγμα με ανάγκαζε να έχω τα micro-posts στο πλάι του blog, να είναι κάτι “άλλο”. Ενώ έτσι, τα micro-posts είναι μέρος του blog, του feed, έχουν comments κ.λ.
Προφανώς για κάθε χρήστη και χρήση, ίσως αλλού να είναι πιο βολικό το ένα ή το άλλο. Για εμένα, νομίζω ότι τα asides είναι η λύση, έγραψα σήμερα για 3-4 πράγματα που αλλιώς δεν θα έγραφα.
Πολύ καλό, αλλά το twitter έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να γράψεις ακόμα και όταν δεν έχεις πρόσβαση στο internet από το κινητό σου, με sms, και να το εμφανίσεις στο blog σου!
Pingback: vrypan|net|weblog » μικρές βελτιώσεις στο design