το reCAPTCHA είναι μία τόσο απλή αλλά τόσο καταπληκτική ιδέα!
Το πρόβλημα γνωστό: πώς ψηφιοποιείς ένα γραπτό κείμενο; Το reCAPTCHA κάνει το εξής απλό: μαζί με το κανονικό “captcha” [1] εμφανίζει και ένα μέρος του σκαναρισμένου κείμενου. Ο χρήστης βάζει (λογικά!) σωστά το πρώτο (κανονικό captcha) αλλά και το δεύτερο μέρος και χωρίς να το ξέρει ψηφιοποιεί το κείμενο!
Περισσότερα στο TechCrunch.
Είναι double trouble ρε συ, έλεος. Αφού όλοι ξέρουν πάνω κάτω τα δίκτυα που αφήνουν τα περνάει το spam γiατί δεν δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Το Spamhaus Project είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που έχω δοκιμάσει πριν χρόνια και έχει δουλέψει πολύ καλά. 1-2 εγγραφές και ρυθμίσεις είναι και τελείωσε.
Μα το ωραίο είναι ότι το χρησιμοποιούν για να κάνουν μετατρέψουν σε ηλεκτρονική μορφή κείμενα! Δεν είναι απλά άλλο ένα σύστημα captcha!
Ναι, μαζί σου σε αυτό αλλά ο τελικός χρήστης κάνει διπλή δουλειά για να αφήσει ένα σχόλιο.
@Τιτάνα, το spamhaus είναι ο λόγος που ήμουν αναγκασμένος να χρησιμοποιώ webmail (καρκίνος) όσο είχα dialup. Είναι πολύ εύκολο να μπεις στη μαύρη λίστα και πολύ δύσκολο να βγεις και ειδικά όταν έχεις μεταβλητή IP.
@Παναγιώτη Μεταξύ μας το recaptcha είναι κάπως ρομαντικός σκοπός. Συνήθως οι λέξεις προέρχονται απο λιγότερο αποτελεσματικά OCR δλδ δωρεάν ή OSS (πες με διπλωματική κάποιου φοιτητή). Δοκίμασε πχ να τις περάσεις απο ένα που να έρχεται δωρεάν με σαρωτές πχ ReadIris, μια χαρά θα τα διαβάσει.
Νομίζω οτι η προσέγγιση με καλύτερο λόγο αποτέλεσμα/εμπόδιο εισόδου είναι το form obfuscation. Δλδ γεμίζεις τη φόρμα σου με άχρηστα κρυφά πεδία που λέγονται username και password και τα κρύβεις σε ένα div, ενώ αφήνεις τα κανονικά πεδία να φαίνονται αλλά χωρίς alt, μόνο εικόνες που βλέπουν οι χρήστες.
Τώρα πως εξυπηρετούνται οι τυφλοί…
@KCorax: έχεις δίκιο ότι τα OCR είναι πλέον πολύ καλά. Αν όμως δείς το Amazon Mechanical Turk θα δεις ότι υπάρχουν (τουλάχιστον υπήρχαν παλιότερα) αρκετές περιπτώσεις που το OCR δεν τα καταφέρνει τόσο καλά και αναγκάζονται να καταφεύγουν στον… άνθρωπο.
Παρόλα αυτά και εμένα μου άρεσε περισσότερο ως ιδέα παρά ως προϊόν. Αν και μπορώ να σκεφτώ μία χρήση που το OCR δεν τα καταφέρνει: είναι ένας καλός τρόπος για να “σπάσεις” τα captcha άλλων sites :-)
Trivia: Ένας αποτελεσματικός τρόπος να περάσεις captcha με Turk είναι να στήσεις ένα απλό πορνοsite στο οποίο κάθε 10 εικόνες που βλέπεις να πρέπει να περάσεις ένα captcha. Στην πράξη το captcha θα είναι αναδρομολόγηση της εικόνας που συναντά το επιθετικό σου bot στο site στο οποίο δραστηριοποιείσαι.