Ως κράτος είμαστε ένας “απλός χρήστης”.

Διαβάζοντας το άρθρο του slashdot σχετικά με Greek, U.S. Officials Tapped For Years, δεν μπόρεσα να μην “κολήσω” σε ένα από τα πρώτα σχόλια των αναγνωστών:

Really, though, is this such a surprise? I’d think a foreign government would have to be bloody daft to accept any sort of tech built in the US where any sensitive communication is going to take place. You can make a no-click phone tap from a modem; you think that the US government can’t do better? Or do you think that the Bush admin has the scruples not to tap its allies?

Θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ, αλλά χαίρομαι που το έγραψε κάποιος ξένος.

Έτσι είναι. Στα θέματα τεχνολογίας συμπεριφερόμαστε (ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο -γιατί δυστυχώς μόνο κάποιοι ιδιώτες είναι πιο μπροστά) ως ιθαγενείς. Μας κουνάνε τα καθρεφτάκια και τις πολύχρωμες χάντρες και εμείς τις αγοράζουμε.

Πάρε Microsoft, έχει ωραία σκυλάκια και συνδετήρες για να σε βοηθάνε, πού να μπλέκεις με Ανοιχτό Λογισμικό, αυτό χρειάζεται να μάθεις τί γίνεται από πίσω. Δεν είναι για τον απλό χρήστη! Έτσι, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης αισθάνεται περίφανος που ως κράτος θα είμαστε ένας “απλός χρήστης”.

1/2/2006, Αλογοσκούφης-Gates
Φωτογραφία: infosociety.gr

28 Responses to Ως κράτος είμαστε ένας “απλός χρήστης”.

  1. art attack says:

    και γιατι πρεπει ντε και καλα να μαθω εγω ολα τα κολπα του ανοικτου λογισμικου απο τη στιγμη που δεν μ ενδιαφερει ως απλος χρηστη που ειμαι και δεν μ ενδιαφερουν αυτα τα τεχνολογικα.Φτιαξε μου ενα ανοιχτο λογισμικο τετοιο που να ειναι ευχριστο και κατανοητο να το παρω.Μεχρι τοτε ομως αφου και συ δεν σκαμπαζεις τιποτα οταν πας να ζωγραφισεις (και φυσικα δεν σε υποχρεωνει κανεις οτι πρεπει να ξερεις ζωγραφικη) ετσι κι εγω δυστυχως θα παιρνω microsoft h Mac.Ετσι πανε αυτα τα πραγματα

  2. Να τονίσουμε εδώ ότι πολλές εταιρίες ‘τεχνολογίας’ στο εξωτερικό μας κατατάσουν σε επίπεδο χώρας του 3ου κόσμου..τεχνολογικά. Επίσης είμαστε γνωστοί για το πως κάνουμε δουλειές και συμφωνίες εδώ στο ελλαντα..το πιασατε το υπονούμενο!

    Τώρα όταν η ευρωπαική ένωση επίσημα και ανεπίσημα προωθεί λύσεις ανοιχτού λογισμικού εμείς επιλέγουμε να στηρίξουμε για ακόμη μια φορά την αμερικανική οικονομία όπως την στήρίξαμε και με τα 40 f16…τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα…

  3. jim_hellas says:

    Μα πραγματικά είμαστε ιθαγενείς! Τουλάχιστον στον τομέα της τεχνολογίας… Μα είναι δυνατόν τη σήμερον ημέρα που από όλους θεωρείται ως η εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας οι “Μεγάλοι” να μην ξέρουν ούτε τι εστί e-mail ή web site; Και είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζουν. Και ακόμη και αν γνωρίζουν περιγραφικά τι σημαίνει αυτό, δεν έχουν την όρεξη να μάθουν τίποτα παραπέρα. μα η άγνοια είναι επόμενο να φέρει τέτοια αποτελέσματα που κάποιος με 5 γνώσεις παραπάνω από εμάς είναι σε θέση να μας “καβαλήσει”…

  4. Panayotis says:

    @art attack: Δεν μίλησα σε ατομικό επίπεδο. Ατομικά, ο καθένας επιλέγει ό,τι τον βολεύει. Σε επίπεδο κράτους όμως, εκτός από τα “καθημερινά” προβλήματα, όπως “να έχουμε τις αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή” υπάρχει και το θέμα της στρατηγικής -πόσο ικανούς προγραμματιστές, πόσο πρωτοπόρες εταιρείες έχεις, αν παράγεις εγχώρια τεχνολογία κ.λ.

    Επιλέγοντας λύσεις Ανοιχτού Λογισμικού (ως κρατος), αυτόματα δημιουργείς την ανάγκη για περισσότερους ανθρώπους που ξέρουν βαθιά την τεχνολογία, δημιουργείς τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη εγχώριων προϊόντων κ.λ. Επιλέγοντας κλειστό λογισμικό απλά δημιουργείς απλούς χρήστες.

    Να το θέσω αλλιώς: θα ήθελες αυτός που θα μάθει στο παιδί σου την χρήση των υπολογιστών, αυτός που θα σε συμβουλέψει στο κατάστημα ηλεκτρονικών, αυτός που θα έρθει να στήσει το δίκτυο στο γραφείο να είναι ένας “απλός χρήστης” ή ένας “γκουρού”; Το Ανοιχτό Λογισμικό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το δεύτερο, το κλειστό για το πρώτο.

  5. talos says:

    Το θέμα είναι Παναγιώτη πως κανένας στην κυβέρνηση δεν έχει καν υποψίες για το για ποιους λόγους είναι προτιμότερο (και κατά την άποψή μου δεοντολογικά επιβεβλημένο) το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο. Αυτό δεν σου επιτρέπει να ελπίζεις – δεν υπάρχει κανένας να πείσεις, όλοι όσοι χειρίζονται τα θέματα αυτά στην κυβέρνηση είναι ασχετοι. Ακόμα και η σύνδεση του γεγονότος με την Microsoft δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.

    Για την τεχνογνωσία των αρχών, σου υπενθυμίζω ότι το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος δεν ήξερε να διαβάζει html (βλ. dirty-works). Δεν καταλαβαίνω πώς περιμένουμε από κυβερνήσεις που επενδύουν στην έρευνα αφρικανικού επιπέδου ποσοστά του προϋπολογισμού, να καταλαβαίνουν το οτιδήποτε από τεχνολογία.

    Art Attack, εσύ έχεις λόγους να μην πάρεις ανοιχτό λογισμικό. Η κυβέρνηση δεν έχει.

  6. evris says:

    Το Photoshop αρνιοταν να επεξεργαστει (και φανταζομαι ακομα και τωρα) εικονες απο χαρτονομισματα δολλαριου. Το ιδιο κανουν και πολλα αλλα γραφιστικα προγραμματα made in US. Το ιδιο και τα εγχρωμα φωτοτυπικα της Xerox. Οι εκτυπωτες HP τυπωνουν το πρασινο δολλαριο σε διαφορετικη τονικοτητα εσκεμενα. Την συνεργασια με το FBI/CIA, για εισαγωγη στα κλειστα προιοντα τους, κωδικα που αποτρεπει τις παραχαραξεις, την εχουν πια παραδεχτει ολοι τους, μετα τον ντορο, οταν κοσμος αρχισε να διαμαρτυρεται για αποτυχημενα σκαναρισματα τυπου: σκαναρω 100δολλαρο και βαζω την φατσα μου μεσα και το τυπωνω.

    Ενδεικτικα:

    http://www.freedom-to-tinker.com/?p=498 (τροπος να δεις αν συσκευες και software σου εχουν bill anti-fraud system enabled)

    http://slashdot.org/articles/04/01/08/0111228.shtml?tid=152&tid=185 (συζητηση για το θεμα)

    Δεν ξερω αν ενας γραφιστας θα επρεπε να επιλεξει να αγορασει το μαγικο μολυβι που κανει μεν την ζωγραφικη του πιο ευκολη απο αλλα μολυβια της αγορας, αλλα κανει και διαφορα μαγικα -για το καλο σου και εν αγνοια σου- που θα σου βγαινουν σε “τυχαιες” στιγμες (πχ να μην μπορεις να γραψεις τον αγκυλωτο σταυρο, Σανταμ, την λεξη ΠΑΣΟΚ, βρισιες, Coca Cola, να μην μπορει να ζωγραφισει την φιγουρα του Μικυ γιατι ειναι copyrighted κλπ). Αλλα τελος παντων ειναι δικο του προβλημα και οι πραξεις του επηρρεαζουν την δικη του δουλεια και τις δικες του ελευθεριες. Αν τα εχει χεσμενα η μπορει να ζησει μια χαρα με τους οποιους περιορισμους μπορει να του επιβαλλουν οποιαδηποτε στιγμη, αγοραζει το φιλικοτατο μαγικο μολυβι και αυξανει την παραγωγικοτητα και την δημιουργικοτητα του.

    Μια κρατικη τραπεζα, ενα στρατιωτικο συστημα ελεγχου, ενας ραδιοφαρος, μια ΔΕΚΟ τυπου ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, μια εφορια ειναι λογικο να βαλουν ενα μαυρο κουτι με αγνωστη συμπεριφορα και διαθεσεις να διαχειριζεται τους δημοσιους μας πορους και τις ζωες μας;

  7. elias says:

    Φυσικά και θα ψωνίζαμε απο Microsoft. Δηλαδή τι περίμενες? Να βγει η κυβέρνηση να σου πει γυρνάμε σε Linuxωειδή? Θα ήταν έκπληξη αν το ελληνικο ..κρατος ήταν υποστηρικτής FLOSS. Αφού ακόμα θεωρούμε το ECDL δίπλωμα που τεκμηριώνει τη γνώση στους η/υ καλά να πάθουμε.
    Πληροφορική και Internet είναι δύο έννοιες άγνωστες στην Ελλάδα. Και τώρα κάνουν τις μυξοπαρθένες, δεν το ξέραμε οτι υπάρχουν μέθοδοι υποκλοπής σε κινητά τηλέφωνα? Σε λίγο θα μας πούνε πως ο πρωθυπουργός έχει passwd την ημερομηνία γέννησής του..

  8. Geekay says:

    Θέλει πολύ δουλειά ακόμη για να μάθουμε στην Ελλάδα την χρήση ανοιχτού λογισμικού και γενικά να ξεφύγουμε από τα “δεδομένα”! Θέλει όμως και πολύ δουλειά να φτάσει το ανοιχτό λογισμικό να είναι τόσο user friendly όσο το “κλειστό” λογισμικό! Είναι πάμπολες οι μεγάλες εταιρίες που χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό! Δεν καταλαβαίνω γιατί το Ελληνικό κράτος θα έπρεπε να κοιτάξει αλλού? Ποιός θα το υποστηρίξει? Οι χρήστες του? Δεν υποστηρίζονται μεταξύ τους, όσο κι αν φαίνεται περίεργο αυτό…
    Κατά τη γνώμη καλά έκανε. Άφήστε που τότε θα υπήρχε ακόμα μια δικαιολογία να λένε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά! ;)

  9. gkotsis says:

    Η πληροφορική είναι τόσο παρεξηγημένη: υπάρχει τόση πολλή παραπληροφόρηση και ημιμάθεια που σχεδόν πνίγει την αλήθεια. Λίγο ακόμα και θα πίστευα όσα λέγονται γύρω από το debate Open Source vs. Proprietary s/w.
    Απευθύνομαι λοιπόν κυρίως στα παλικάρια που μιλάνε για το open source τόσο απαξιωτικά και τους λέω ότι η πολιτική FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) που ακολουθούν οι εταιρείες έχει πιάσει για τα καλά. Και αν το παραπάνω είναι λογικό για κάποιον ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να περνάει τη ζωή του μπροστά από ένα υπολογιστή και να σπουδάζει πληροφορική, αυτό είναι ανεπίτρεπτο για τεχνοκράτες που αναλαμβάνουν να φέρουν το eGovernment στην Ελλάδα. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν πρόκειται για άσχετους, γλάστρες ή μιζαδόρους.
    -Όταν o apache χρησιμοποιείται στο 67% των υπολογιστών όλου του κόσμου, εμείς θα χρησιμοποιούμε IIS και θα τρέχουμε σαν κράτος να κάνουμε windowsUpdate, live activation και θα τα σκάμε χοντρά στη μαμά MS.
    Δεν με ενδιαφέρει τι λειτουργικό τρέχει ο καθένας στο pc του (προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο λειτουργικό είναι αυτό με το οποίο κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου: αν κάποιος τη βρίσκει με τη registry των windows, με την ASP και το .NET εμένα μου περισσεύει, ομοίως δεν θα προσπαθήσω να πείσω τον πατέρα μου να χρησιμοποιεί LaTeX αντί για MS Word γιατί είναι “μούρη”). Αλλά όταν μιλάμε για υπηρεσίες όπου η απαίτηση για ασφάλεια και κλίμακωση των δεδομένων είναι μεγάλη, κάθε προσπάθεια υπεράσπισης των προϊόντων (της MS ειδικά) είναι τουλάχιστον αφελής.

    Κλείνω λέγοντας ότι το τρένο της πληροφορικής στην Ελλάδα έχει χαθεί εδώ και καιρό. Για customizations και Ι18Ν μας έχουν μόνο με τα μυαλά που κουβαλάνε οι υπουργοί μας: να τους χαιρόμαστε!

  10. S G says:

    νομιζω παραβλεπετε την χρησιμοτητα των ΑΕΙ στην διαχυση της τεχνολογιας. Ενα σοβαρο κρατος παει στο καλυτερο ΑΕΙ του και λεει: τι προτεινετε για λυσεις στην μηχανοργανωση του δημοσιου.

    Στην Ελλαδα το ολο συστημα ΑΕΙ-κυβερνησης δεν λειτουργει. Τα ΑΕΙ ειναι της πλακας, η κυβερνηση δεν τα εμπιστευεται και δεν τους δινει λεφτα, τα ΑΕΙ χειροτερευουν… φαυλος κυκλος.

  11. Pingback: Anonymous

  12. Pingback: Anonymous

  13. ονομα says:

    Ποια είπαμε είναι η επαγγελματική σου σχέση με τον Γιωργάκη;
    Τέσπα.
    Αν ο Γιωργάκης ήταν πρωθυπουργός θα έκανε τα ίδια και το ξέρεις. Βγαίνεις και μιλάς για μεγάλα συμφέροντα και ξέρεις ότι και ο Γιωργάκης σου τα ίδια συμφέροντα θα εξυπηρετούσε. Τότε το σχόλιο σου θα ήταν το ίδιο ή απλά δεν θα δημοσιευόταν;

    Καλά εντάξει. Τώρα μας έπεισες. Ψαρώσαμε.

  14. Panayotis says:

    @όνομα:
    Έχουμε ένα παράδοξο εδώ: γράφω ένα κείμενο (αυτό που σχολιάζεις), τον Φεβρουάριο του 2006, όταν δεν έχω καμία (μα καμία, λέμε…) σχέση με κανένα κόμμα. Και παρόμοια θα βρεις αν ψάξεις το blog μου, να έχουν γραφτεί ακόμη πιο παλιά.

    Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2007 -αν θέλεις να είμαι δίκαιος, ας πούμε τον Νοέμβριο του 2006, όταν πρωτοεπικοινώνησε μαζί μου ο Παπανδρέου.

    Οπότε, το σχόλιό σου δεν έχει καμία λογική. Ή μάλλον έχει: “θα το έγραφες αν δεν δούλευα στο ΠΑΣΟΚ;”

    Ξεψάρωσε. Μην αφήνεις την λάσπη που πετάνε μερικοί επί δικαίων και αδίκων να κολλάει και στο μυαλό σου.

  15. Panayotis says:

    @όνομα:
    Α, και κάτι ακόμη: όταν έγραψα το συγκεκριμένο κείμενο, δούλευα σε εταιρεία που σημαντικός πελάτης της ΗΤΑΝ η Microsoft.