Ναι, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ο αρθιμός μου ήταν στην Vodafone. Ξέρετε, αυτή που έκανε υποκλοπές. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου (100 σημαντικών προσώπων λέει, αποκλείεται να μην είμουνα μέσα σε αυτά!). ‘Ισως θα έπρεπε να τους κάνω μύνηση. Βέβαια, λέει η εταιρεία δεν ήξερε τίτοτα (άρα δεν φταίει) και όταν το έμαθε έσβησε το “κακό λογισμικό που κάποιος άγνωστος είχε εγκαταστήσει” (άρα δεν μπορεί να εξακριβωθεί ότι και το δικό μου τηλέφωνο το παρακολουθούσαν).
Κατά την γνώμη μου πρέπει τούλαχιστον να τους βάλουν ένα αστρονομικό πρόστημο:
1. Γιατί δεν φρόντισαν όπως είχαν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των προσωπικών μου δεδομένων. (τί θα γινόταν π.χ. αν μία κλινική είχε ανοιχτή την πόρτα των αρχείων της και όποιος ήθελε διάβαζε τον φακελό μου; έ, το ίδιο είναι)
2. Γιατί φρόντισαν να καταστρέψουν τα στοιχεία του εγκλήματος (βλ. είδαμε το πρώμα μέσα στα αίματα, το μετακινήσαμε κάπου καθαρά, σκουπίσαμε με προσοχή το πάτωμα και ταχτοποιήσαμε όλα τα πράγματα που είχαν πέσει κάτω κ. Αστυνόμε).
Θα πρότεινα επίσης να τους αφαιρεθεί η άδεια, αφού προφανώς δεν μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Ερώτηση 1: Αν τους ζητήσω να μου δώσουν ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν σχετικά με εμένα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν; Μήπως να το ζητούσαμε όλοι μαζί; Και μόνο το κόστος για να εξυπηρετήσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες παρόμοιες αιτήσεις θα ήταν καλή τιμωρία.
Ερώτηση 2: Προφανώς με την ασφάλεια δεν τα πάνε καλά. Μήπως κινδυνεύουν και όλοι αυτοί οι αριθμοί πιστωτικών καρτών που έχουν;
Ενδιαφέροντες και εύστοχοι οι προβληματισμοί σου.
1. Νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Βέβαια το χρονικό διάστημα ανταπόκρισης δεν είναι ορισμένο (“εύλογο χρονικό διάστημα” που είναι αρκετά φλού π.χ. να σου απαντήσουν ότι λόγω φόρτου ξανακαλέστε μας του χρόνου…)
2. Δε νομίζω ότι κινδυνεύουν από αυτό το περιστατικό. Πάντως θεωρώ πολύ πιθανόν να κινδυνεύουν (από πολλές μεριές μάλιστα)
Από την στιγμή που υπάρχει το Enchelon γιατί ασχολούμαστε με τέτοια μικρά θέματα?
Αν τους ζητήσω να μου δώσουν ΟΛΑ τα στοιχεία που έχουν σχετικά με εμένα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν; Μήπως να το ζητούσαμε όλοι μαζί;
Καλή. Ιδέα.
Μήπως κινδυνεύουν και όλοι αυτοί οι αριθμοί πιστωτικών καρτών που έχουν;
Καλή. Ερώτηση.
(Τα κεφαλαία και οι τελείες, προφανώς, για να συνεισφέρω στην απέλπιδα τηλεπαθητική προσπάθεια να κάνουμε τους πολίτες αυτής της χώρας να αναρωτηθούν τα ίδια πράγματα… Ας αναρωτηθούν για κάτι, τέλος πάντων’ αρκεί να μη γυρίσουν απ’ την άλλη πλευρά, αύριο για να το ρίξουν πάλι στο sudoku :-p)
Συμφωνώ με τον Πάνο…Τα τηλέφωνα μας πειράξανε και όχι όλοκληρο το σχέδιο παρακολούθησης όλων των “living beings”, όπως τους ονομάζουν, στη Γή!
@Panos και Geekay:
Φαντάζομαι ότι παρακολουθούνται διάφορα πράγματα. Όπως γνωρίζω οτι υπάρχει και κατασκοπεία. Όπως ξέρω ότι γίνονται ληστείες, απάτες και βιασμοί. Δεν με ξαφνιάζει το θέμα. Αλλά όταν πιάνεται κάποιος, περιμένω να τιμωρηθεί.
Ξέρω ότι υπάρχει παιδική κακοποίηση. Αλλά αν αποδειχθεί ότι άφηνα το παιδί μου επι μήνες στο σπίτι μόνο του, ξεκλείδωτα και διάφοροι “άγνωστοι” (των οποίων τα δακτυλικά αποτυπώματα φρόντισα να σκουπίσω) έμπαιναν και το κακοποιούσαν, δεν θα περιμένατε τουλάχιστον να μου αφαιρέσουν την κηδεμονία;
Αντίστοιχα και με την Vodafone: της έδωσε το κράτος μία από τις 4 άδειες κινητής τηλεφωνίας (την αγόρασε, αλλά με κάποιους όρους). Αλλά επέτρεψε (είτε εσκεμένα, είτε λόγω ανικανότητας) να χρησιμοποιηθεί η άδεια αυτή για κατασκοπία, καταπάτηση προσωπικών ελευθεριών και προσβολή της προσωπικότητας πολιτών και κατοίκων αυτής της χώρας. Δεν θα ήταν λογικό να της αφαιρέσουν την άδεια;
Ο νόμος 2472/1997 λέει ότι καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά του δεδομένα, με λήψη αντίγραφου ή κάθε πρόσφορο μέσο, μέσα σε 15 μέρες από την αίτηση (άρθρο 12). Μετά από αυτό το δεκαπενθήμερο, εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του έχει δικαίωμα προσφυγής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή, αν διαπιστώσει ότι πράγματι δεν δόθηκαν αντίγραφα των δεδομένων μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως το έχει κάνει ήδη κατ· επανάληψη σε αρκετές τράπεζες και άλλες υπηρεσίες που αρνήθηκαν πρόσβαση. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε δικαστικά αποζημίωση (μίνιμουμ 6.000 ευρω, συμφωνα με το νόμο).
Βέβαια υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι η πρόσβαση μπορεί να μη δοθεί αν η απομόνωση των στοιχείων προϋποθέτει δυσανάλογο διοικητικό κόπο και κόστος (Υπόθεση Hautala vs Council), αλλα σε αυτη την αποφαση η πρόσβαση δεν αφορούσε προσωπικά δεδομένα, αλλά δημόσια έγγραφα.
Πρακτικά: στέλνετε μία “Αίτηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που με αφορούν”, με μέσο που να αποδεικνύεται η ημερομηνία παραλαβής (π.χ. με δικαστικό επιμελητη: κόστος γυρω στα 20 ευρω…) και περιμένετε.
Ας πουμε οτι η Vodafone δεν κλεινει, δεν πληρωνει προστιμο, δεν της ανακαλουν την αδεια γιατι εχει καλους δικηγορους, γιατι δεν υπαρχει το νομικο πλαισιο, γιατι λαδωνει, δεν με ενδιαφερει…
Οκ. Την εβγαλε λαδι απο την μια πλευρα. Την γραφειοκρατικη/διοικητικη. Την ως προς το κρατος.
Η αλλη πλευρα ειναι ομως αυτη που ουσιαστικα φερνει τα λεφτα και κραταει μια μπιζνα ανοικτη και κερδοφορα. Αυτη με τους πελατες. Αν μετα απο μερικες μερες λοιπον, καταμετρησει παλι τους πελατες της και δεν δει καμια διαφορα (προς το λιγοτερο), κανεις συνδρομητης δεν εχει ξεγραφτει και ισα ισα εχουν ερθει και εχουν γραφτει και αλλοι (εν μεσω της αρνητικης καταστασης) τοτε πολυ απλα την εβγαλε λαδι και απο δω και δεν εχει κανενα προβλημα και κανεναν λογο να παρει μετρα η να μην το ξανακανει…
Εχω την αισθηση πως κανεις συνδρομητης δεν θιγεται τοσο πολυ ωστε να ξεβολευτει. Λογικα, αν εχω αδικο, σε μια δυο βδομαδες θα πρεπει να δουμε τεραστιες αυξησεις συνδρομητων στους αλλους παροχους, απολυσεις, περικοπες στην Vodafone, μεγαλες μειωσεις στον ογκο συνδρομητων της και τετοια… Αμφιβαλλω καν αν ακομα και τα υπο παρακολουθηση τηλεφωνα επιλεξουν να αλλαξουν παροχο.
Και μιλωντας με το παραδειγμα του vrypan, ειναι σαν να κακοποιει ο αντρας το παιδι, να την γλιτωνει γιατι εχει καλο δικηγορο η γιατι δεν υπηρχαν χειροπιαστες αποδειξεις αλλα η γυναικα του να επιλεγει να μεινει μαζι του και να μην ζητα διαζυγιο και κηδεμονιες (και μαλιστα να μην ειναι και απορη και να υπαρχουν δικαιολογιες τυπου και πως θα ζησω χωρις αυτον τον συγκεκριμενο αντρακλαρα πλαι μου)
Επίσης επανέρχεται και το θέμα ότι δεν έχουμε ενσωματώσει ακόμη την οδηγία 58/2002 για την προστασια δεδομένων και την ασφάλεια στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (είμαστε το μόνο κράτος μέλος που λειτουργεί ακόμη με νόμο ο οποίος ενσωματώνει την προηγούμενη αντίστοιχη 97/66 -η οποία είχε θεσπιστεί για το isdn αλλά καταργήθηκε από την 58). Έχω μάθει ότι το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο απο το καλοκαίρι, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης για άγνωστους λόγους δεν το κατεβάζει στη Βουλή για ψηφοφορία. Πάλι καταδίκες και πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο…
Και μονο οτι ξερω οτι ο Πρωθυπουργος ειναι στην Vodafone δεν δειχνει οτι κατι παει λαθος;
Δε μπορει. Αποκλειοντας τους αλλους 3 παροχους. εχω περιορισει κατα 6.000.000 τα τυχαια κινητα που πρεπει να καλεσω για να τον πετυχω. Αν μας λεγανε εστω και τα 6 πρωτα ψηφια του…
Δεν θεωρειται προσωπικο δεδομενο; Η υπουλο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα, διαφημιση: Ακομα και ο πρωθυπουργος στην Vodafone ειναι, κατι θα ξερει ρε Σουλα, παμε και εμεις κλπ.
Αν διερρεε τι μαρκα προφυλακτικο χρησιμοποιει το τοπ 100 των ποδοσφαιριστων και εβγαινε σε καθε εφημεριδα και σε ολες τις ειδησεις δεν θα ηταν προβολη προιοντος; Ο Μπεκαμ δεν θα ηθελε κανα λεφτο που τους εκανε πρωτη μουρη τη μαρκα τους;
Καπου, καποιος, για καποιον λογο πρεπει κατι σε καποιον να πληρωσει πια!
Από την στιγμή που υπάρχει το Enchelon γιατί ασχολούμαστε με τέτοια μικρά θέματα?
Γιατί με το ένα μπορούμε να ασχοληθούμε με το άλλο όχι, είναι εκτός range.
Με το άλλο θα ασχοληθεί η Ε.Ε. don’t bother.