Η ιδέα είναι απλή: τί θα βλέπαμε αν μπορούσαμε να βάλουμε σε ένα διάγραμμα τον αριθμό των σελίδων που επιστρέφει το google για ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε μέρα; Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα κάνουμε την αναζήτηση “linux” στο google, ο αριθμός των αποτελεσμάτων πώς μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα; Αυξάνεται; Μειώνεται;
Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, ξεκίνησα το Google Metrics Watch.
Περιμένω αντιδράσεις και ιδέες για βελτίωση!
πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εκεί έξω ήδη. Κάτι παρόμοιο είναι τα googlewar.com και googlefight.com.
Μερικές πιθανές/προφανείς επεκτάσεις είναι να κρατούνται δεδομένα κάθε ώρα ή/και λεπτό (όχι λιγότερο από 30″ που παίρνει στο google περίπου το κάθε query) καθώς και να συλλέγονται/αθροίζονται δεδομένα σε κλίμακα μηνών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που μάλλον είναι ενδιαφέρον είναι αν υπάρχουν απότομες αυξήσεις ή μειώσεις πάνω από ένα όριο (πχ 5% ή κάτι).
Επιπλέον, ίσως είναι ενδιαφέρον το πόσο ‘παίζουν’ τα hits για ένα δεδομένο query σε ένα χρονικο διάστημα – δηλαδή το κατά πόσο κυμαίνονται γύρω από μια μέση τιμή (βλ. rms). Συνεχείς αυξητικές/μειωτικές τάσεις μπορούν επίσης να διαπιστωθούν.
Γενικά, μου φαίνεται εργαλείο όχι τόσο για το πόσο δημοφιλές είναι ένα θέμα όσο για ‘μελέτη’ του ίδιου του google – πχ το λεγόμενο google dance (το reindexing που κάνουν στη βάση δεδομένων τους στο google κάθε μήνα) μπορεί ίσως να φανεί στα νουμέρα.
Σημαντική παράμετρος είναι προφανώς το τι μπαίνει ως όρος προς ψάξιμο οπότε ίσως ένας συνδυασμός λέξεων να είναι καλύτερος για να αποφεύγονται ακραίες και ενδεχομένως πλασματικές διακυμάνσεις από έναν όρο μόνο. Φυσικά η επιλογή των όρων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση – ούτε καν τα κρίτηρια για την επιλογή τους:-)
Αυτά εκ του προχείρου,
diafanos
ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως
Μπράβο παναγιώτη. μόνο να ρωτήσω κάτι πως τα παράγεις αυτά; έχεις γράψει κάποιο(α) php scripts? αν ναι where is the source? :P
thanks
ps. If you would like me to add a specific query to GMW, please contact me by e-mail. {where is the source someone can ask:P}
Πολυ δυνατο!
Απεχω μιλια απο το να ειμαι μαρκετιστας, PR κλπ αλλα ισως να ειχε ενδιαφερον να μετρας κατι αντιστοιχο: το ποσα διαφορετικα sites εχουν συνδεσμο προς συγκεκριμενες σελιδες (π.χ. search for: link:www.vrypan.net/weblog)
Η δικη σου προσεγγιση μετραει την αναγνωρισιμοτητα/επικαιροτητα μιας λεξης/φρασης, globaly. Με την ιδεα μου νομιζω θα εχεις μια αισθηση της αναγνωρισιμοτητας συγκεκριμενου site/σελιδας, που ειναι μαλλον και εμπορικα εξαργυρωσιμο.
Η καθε κοκα κολα ισως ενδιαφεροταν για ενα γραφημα με το ποσα sites δειχνουν προς αυτην versus time. Θα μπορουσε να ειναι ενα ενδιαφερον εργαλειο για να εκτιμηθει η επιτυχια μιας καμπανιας, βραχυπροθεσμα η μακροπροθεσμα.
Ενας PR manager για τον καλλιτεχνη που εκπροσωπει (και εχει site) θα το εβρισκε επισης χρησιμο. Βοηθησε η ταδε συναυλια; η ταδε καμπανια; το ταδε promo το site του καλλιτεχνη; το οτι πηρε 3η θεση στη eurovision τι impact ειχε για το site τους επομενους 2 μηνες κλπ.
Για να μην πω για τα εγωιστικα κομπλεξ του καθενος. Πως παει το site μου απο θεμα popularity με τον χρονο, ανεβαινει; πεφτει; τι session τραβαει; Τα θεματα τα οποια σχολιαζει ο υποψηφιος βουλευτης ΧΥΖ στο site του ενδιαφερουν η απωθουν κλπ…
Νομιζω οτι καποιοι θα μπορουσαν να πληρωνουν το κατι τις τους για να κανεις monitor συγκεκριμενα πραγματα για αυτους, κατι σαν αμεροληπτη AGB του internet (και μαλιστα οχι της ιδιας της τηλεθεασης αλλα του impact/διεισδυσης της, που ειναι και το ζητουμενο τελικα).
–
evris
Απαντώντας από λίγο σε όλους :-)
Λοιπόν…
1) Από ό,τι έχω δει δεν έχει ενδιαφέρον να κάνεις αναζητήσεις κάθε 5 λεπτά, το index του google δεν ανανεώνεται κάθε λεπτό!
2) Το googledance είναι κάτι που έχει σταματήσει. Παλιότερα το google ανανέωνε το index του σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ενός μήνα. Τώρα πια (από ότι λένε) το index ανανεώνεται συνέχεια (σταδιακά φαντάζομαι!). Βέβαια, οι 3 servers έχουν διαφορά φάσης (κάνετε την ίδια αναζήτηση στα www, www2, www3.google.com και μπορεί να δείτε διαφορές στον αριθμό των αποτελεσμάτων). Σε αυτό νομίζω ότι οφείλονται και τα “απότομα” πάνω-κάτω στα γραφήματα του GMW, στο ότι ίσως τα queries να εξυπηρετούνται από άλο server κάθε φορά.
3) To source code όλου του site δεν έχει πολύ νόημα να το δώσω, το μέρος που καει τις αναζητήσεις (αν και είναι σχετικά τετρημένο) θα το παρουσιάσω σε mini-άρθρο εδώ.. :-)
4) Όντως, φυλάω και queries της μορφής link:vrypan.net/weblog (ειδικά αυτό!)
5) Στόχος είναι να φτιάξω ένα interface που να επιτρέπει στον καθένα να “φτιάξει” το δικό του query και να βλέπει τα αποτελέσματα…
Αυτά…
Για το ότι υπάρχ
Για το ότι υπάρχουν 3 servers (αν είναι όντως 3 -www, www2, www3- και έτσι φαίνεται) μπορείς να τραβάς και από τους 3 και να παίρνεις μέσο όρο.
drm
Παρακολούθηση του epatents.hellug.gr
Παναγιώτη μπράβο για την ιδέα! Από την ώρα που άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα epatents, είχα υπόψη μου τον αριθμό αποτελεσμάτων του google ως άτυπη ένδειξη επιτυχίας της δράσης της ομάδας. Φυσικά δεν πήγα τόσο μακρυά ώστε να αυτοματοποιήσω την ιδέα οπότε η υλοποίησή σου έρχεται γάντι.
Αν είναι εύκολο, θα το εκτιμούσαμε όλοι στην ομάδα αν ετοίμαζες σχετικά γραφήματα και για το epatents.hellug.gr. Αν είναι εύκολο εξαιρώντας από την αναζήτηση τα domains epatents.hellug.gr και lists.hellug.gr τα οποία αυξάνονται συνεχώς (λόγω wiki και mailing list αντίστοιχα) αλλά δεν είναι ένδειξη της επιρροής στον έξω κόσμο.
Σεραφείμ, serzan παπάκι hellug τελεία gr
OK!
Εχω προσθέσει τους όρους “lists.hellug.gr”, “link:lists.hellug.gr”, “epatents.hellug.gr” και “link:epatents.hellug.gr”. Θα περιμένετε όμως μερικές μέρες, να συγκεντρωθούν στοιχεία, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα.. :-)
Έγινε!
Σεραφείμ, έγινε!
Για την ακρίβεια, μπορείς να δεις τα “keywords” που θες βάζοντας τον παρακάτω κώδικα σε μία σελίδα: